pozdravljaju stožer

Ceh ugostitelja zadovoljan propusnicama za one s uplaćenim smještajem

18.12.2020 u 18:01

Bionic
Reading

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a izrazio je u petak na sastanku u Ministarstvu turizma i sporta zadovoljstvo zbog prihvaćanja njihove inicijative o omogućavanju propusnica onima koji do zadanog datuma imaju uplaćen smještaj, navodi se u priopćenju Ceha.

Naime, voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je u petak da nove, blagdanske epidemiološke mjere od 23. prosinca do 8. siječnja uključuju zabranu putovanja među županijama te se vraćaju propusnice, no oni koji su uplatili smještaj za odmor bit će u poziciji da realiziraju svoj plan.

Iz Ceha dodaju da je to iznimno važno za privatne iznajmljivače i obrtnike koji pružaju uslugu smještaja.

Kako se navodi u priopćenju, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) Joso Smolić i potpredsjednik Ceha Ivan Đurkin Benkotić razgovarali su s ministricom Nikolinom Brnjac o aktualnom stanju u sektoru, koji je u pandemiji izazvanoj korona virusom jedna od najpogođenijih djelatnosti. Razgovaralo se o postojećim mjerama kao i aktivnostima koje slijede nakon ponovnog otvaranja u idućem razdoblju. 

Predstavnici Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pritom su iznijeli prijedloge za unaprjeđenje postojećih mjera koji se tiču nadoknade fiksnih troškova ugostiteljima kojima je obustavljen rad odlukom Stožera. 

Predloženo je da se ugostiteljima omogući odgoda plaćanja tih obaveza, jer se sad nalaze u situaciji da troškove sami moraju podmiriti, pa im se to onda refundira, a mnogi od njih za to nemaju sredstava. Naglasak odgode plaćanja obaveza prvenstveno bi se odnosio na dionike koji su dijelom u državnom vlasništvu te na lokalne i regionalne uprave i samoupravem kaže se u priopćenju.

Predstavnici Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a istaknuli su kako nije naznačen rok u kojem će biti isplaćena nadoknada fiksnih troškova te su  zatražili da se on definira što prije. 

Ministrica je obavijestila predstavnike HOK-a da su u procesu ugovaranja 1,5 milijarde kuna koje će biti osigurane za davanje stopostotnog jamstava bankama kod podizanje kredita malih i srednjih poduzetnika pogođenih pandemijom. Očekuje se da će povoljne kreditne linije tokom siječnja biti dostupne ugostiteljima uz stopostotno jamstvo države, navodi se između ostalog u priopćenju.

Predstavnici Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika još jednom su Brnjac prezentirali dugoročne ciljeve i aktivnosti koje Ceh planira poduzeti, među kojima su izjednačavanje stope PDV-a za pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića, toplih napitaka, vina i piva sa stopom PDV-a od 13 posto na pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljstvu, priznavanje troškova reprezentacije u stopostotnom iznosu kao izdatka, ukidanje poreza na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića u ugostiteljstvu te smanjivanje zakupnine u visini od 50 posto za poslovne prostore u vlasništvu države.

Dogovoreno je da će se zadužiti osobe iz Ministarstva i HOK-a koje će koordinirano pratiti tijek rješavanja pojedinih problema te u zajedničkom dijalogu djelovati u cilju njihova rješavanja, zaključuje se u priopćenju.