veliki problem

Butković otkrio kada kreću radovi na pristupnim cestama za Pelješki most i hoće li biti gotove na vrijeme

06.11.2019 u 09:55

Bionic
Reading

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je u srijedu da neće biti velike vremenske razlike između završetka Pelješkog mosta i pristupnih cesta, te da se pripremaju zakonske izmjene kojima bi se spriječilo da tvrtke bez zaposlenih i imovine žalbama usporavaju natječaje. Butković je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" kazao da radovi na Pelješkom mostu idu dobro, a da će oni na pristupnim cestama početi sredinom studenoga.

"Uvijek me pitaju hoće li pristupne ceste i most biti gotovi isti dan, no to je teško predvidjeti. Po onome što sada vidimo neće biti velikih razlika. Sve to skupa mi moramo, a da ne izgubimo novac, završiti do kraja 2023. godine, no to će biti gotovo puno prije", rekao je Butković.

Ocijenio je da se mora raditi na Zakonu o javnoj nabavi, jer sada silni žalbeni postupci potpuno bezrazložno usporavaju velike strateške projekte. U tom je kontekstu naveo tvrtke s nula kuna na računu. Izvijestio je da se radi na izmjenama toga zakona, kako bi u budućnosti te žalbe bile opravdane budući da one, kako je kazao, moraju imati smisao poboljšanja i ispravljanja postupka, a ne kupovanja vremena i zaustavljanja procesa.

"Tko ima dobru namjeru i bori se za posao, što je legitimno i u redu, žalbu će i platiti. Moramo to ozbiljnije postaviti", rekao je Butković. Pri tome je naveo natječaj za cestu u Rijeci koja, kako je rekao, spašava Zagrebačku obalu i vrijedna je 70 milijuna eura, a stigla je žalba tvrtke koja nema zaposlenih i koja se bavi nekretninama. "Ta se tvrtka uopće ne bavi građenjem, ali će zaustaviti postupak na mjesec dana", rekao je Butković.

Podsjetimo, izbor izvođača radova pristupne ceste mostu Pelješac ponovo je zaustavljen u kolovozu. Austrijska tvrtka Strabag podnijela je žalbu Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave kojom želi osporiti odabir grčke kompanije Avax za izvođača radova dionice ceste Sparagovići – Doli.

  • +5
Pelješki most Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatske ceste

Austrijancima je sporna stručna referenca za jednog građevinskog stručnjaka kojeg je u natječajnoj dokumentaciji navela grčka kompanija. Stoga je Strabag podnio žalbu.

Prema dostupnim informacijama potvrdu o referencama i projektima na kojima je ta osoba kao rukovoditelj radila dale su Hrvatske autoceste. U toj potvrdi HAC je potvrdio da je taj stručnjak radio na dionicama autoceste Zagvozd -Ravča i Ravča-Ploče. Hrvatske ceste, kao investitor, u natječajnom postupku tu je referencu prihvatila kao pravovaljanu.