16 godina šef GEN-I-ja

Brojke ne lažu: Robert Golob bio je prvoklasan menadžer, a tvrtka mu je rasturala. Može li biti tako dobar premijer?

25.04.2022 u 14:02

Bionic
Reading

Nova slovenska politička zvijezda Robert Golob bio je 16 godina na čelu energetske tvrtke GEN-I. U tom razdoblju kompanija je stasala u jednog od vodećih trgovaca električnom energijom na tržištima srednje, istočne i jugoistočne Europe. Prosječan godišnji rast prihoda od 2008. do pretpandemijske 2019. iznosio joj je impresivnih 20 posto. Prema zadnjem dostupnom financijskom izvješću, GEN-I završio je 2020. s više od dvije milijarde eura prihoda i 15 milijuna eura čiste zarade. Ako se pokaže jednako uspješnim političarem kao što je bio menadžer, Golob bi mogao dugo vladati Slovenijom

Tvrtka GEN-I iz Krškoga dio je veće državne grupacije GEN, slovenskog pandana našem HEP-u. U sklopu GEN-a nalazi se i Nuklearna elektrana Krško. Unutar grupe GEN-I se primarno bavi trgovinom električnom energijom i prirodnim plinom te zapošljava više od 500 radnika.

Kompanija koju je sve do prije nekoliko mjeseci vodio Golub posluje u 22 zemlje, od Francuske na zapadu do Ukrajine i Turske na istoku.

Od 2005. GEN-I je prisutan i u Hrvatskoj. Na naše tržište malih potrošača s brendom Jeftina struja izašli su sredinom 2013. godine i danas opskrbljuju približno 12.000 hrvatskih kućanstava i malih tvrtki.

Većinu svojih prihoda u Hrvatskoj GEN-I ostvaruje poslujući s velikim državnim firmama kao što su HAC, Hrvatska lutrija, Hrvatske šume i dr., a od privatnih kompanija strujom opskrbljuje, između ostalih, Bauhaus, Deichmann i Jysk.

GEN-I Hrvatska završio je 2020. godinu s gotovo 780 milijuna kuna prihoda i 3,5 milijuna kuna dobiti.

  • +3
Robert Golob Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL

Kad se gledaju zbirne brojke, nakon slovenskog, za GEN-I je Hrvatska drugo najvažnije tržište. Prema kompanijskim podacima, na tri različita tržišta (Slovenija, Hrvatska i Austrija) strujom i plinom u 2020. opskrbili su gotovo 380 tisuća kupaca. Ukupno je prodano 5214 GWh energije, od čega 4060 GWh električne energije i 1154 GWh prirodnog plina.

Slovenija je s 4511 GWh daleko najveće tržište, slijedi Hrvatska s 375 GWh, Austrija s 328 GWh i nešto malo Italija.

U lipnju prošle godine Golub je prezentirao ambiciozne planove daljnjeg razvoja GEN-I-ja. Želja mu je bila do 2030. velikim investicijama u solarnu energiju osloboditi Sloveniju ovisnosti o fosilnim gorivima.

Najavio je da će tvrtka uložiti više od milijardu eura u nove tehnologije i digitalizaciju te postaviti 20.000 solarnih elektrana.

'Broj potrošača električne struje namjeravamo povećati na 1,2 milijuna i svima ćemo osigurati elektriku bez ugljičnog dioksida. Svakome od potrošača omogućit ćemo također da kod kuće uspostavi održiv energetski krug, tako da se u cijelosti sam opskrbljuje strujom i da je cjenovno i energetski nezavisan', kazao je Golob.

Plan mu je bio da u idućih osam godina GEN-I poveća broj zaposlenih na 1200, a da godišnji prihodi narastu na sedam milijardi eura.

Možda će tvrtka i ostvariti sve to, ali ne s Golobom na čelu. Prije nekoliko mjeseci pojavili su se problemi oko njegova novog mandata na poziciji direktora GEN-I-ja. U javnosti se počelo govoriti o političkoj čistki Janeza Janše, na što je Golob sam objavio da više ne želi voditi tvrtku te se bacio u političke vode.