na grbači građana

Britanske tvrtke potrošile stotine milijuna funti covid potpora na kockarske dugove, aute i kuće. Val bankrota je šokantan, a pravi iznos štete misterij

04.08.2022 u 15:07

Bionic
Reading

Više od 16.000 tvrtki u Velikoj Britaniji, koje su uzele neku vrstu covid zajma uz podršku države, propalo je bez vraćanja tog novca. Sad BBC otkriva da su smijenjene stotine direktora koji su dobili te zajmove, a na koje nisu ni imali pravo. Trošak blokada računa tih tvrtki za porezne obveznike mogao bi iznositi čak 500 milijuna funti, a vjerojatno će rasti kako sve više njih propada

Pitanje je što poduzeti da se vrati taj novac? Brojke - koje je BBC dobio na temelju zahtjeva za pristup informacijama - bivši šef Ureda za ozbiljne prijevare, sir David Green opisao je kao 'šokantne', a provjere koje je vlada zahtijevala od banaka, u svrhu 'ganjanja' podnositelja zahtjeva da vrate kredite, nazvao je 'beznadnima'.

Ukupno je podijeljeno 1,5 milijuna zajmova u vrijednosti od 47 milijardi funti. Jedna je to od nekoliko mjera osmišljenih za pomoć poduzećima u preživljavanju pandemije, a zajmovi su trebali biti vraćeni u roku od deset godina. Ali u žurbi da se spasi gospodarstvo, provjere zajmoprimaca bile su ograničene. Prema programu, svaka mala tvrtka mogla je podnijeti zahtjev za zajam do 50.000 funti, ovisno o svom prometu. Podnositeljima zahtjeva bilo je dopušteno da 'samopotvrde' te brojke.

'Ne biste poslali vojsku u bitku bez procjene rizika. Isto tako, u ovoj situaciji trebalo je procijeniti rizike, koji su bili očiti, i baviti se njima', rekao je Green, sada predsjednik Savjetodavnog odbora za prijevare. On smatra da se novac mora vratiti kad god je to moguće. Vlada je pak rekla da 'neće tolerirati ljude koji varaju porezne obveznike'.

BBC je istražio što će se dogoditi sa stotinama milijuna funti poreznih obveznika danih tvrtkama koje su u međuvremenu postale nesolventne. Većina tih poduzeća propala je iz opravdanih razloga, no sve je više dokaza da je dio vraćenih zajmova zloupotrijebljen. BBC je otkrio da su stotine direktora do sada smijenjene s čelnih pozicija. A mnoge od tih tvrtki uopće nisu imale pravo na zajmove. Prethodno istraživanje pokazuje da 45 posto kandidata za dvije banke nije pokazalo nikakav dokaz o trgovanju u relevantnom razdoblju.

Precjenjuju prave iznose

Primjerice, kako su festivali otkazani tijekom pandemije, tvrtke za organizaciju događanja Petera Fergusona imale su problema tijekom pandemije. On se zatim okrenuo vladinoj shemi povrata kredita. Uzeo je zajam od 50.000 funti preko neaktivne tvrtke pod nazivom Beautiful Digital Events Ltd. Dao je brojku prometa koja je precijenila pravi iznos i iskoristio taj novac da si kupi dva automobila. Fergusona je od tada cenzurirala Služba za nesolventnost i zabranjeno mu je da bude direktor tvrtke šest godina.

Međutim jedna od njegovih kompanija organizira jedan od najvećih škotskih festivala, Party at Palace, 13. i 14. kolovoza. Fergusonu više nije dopušteno biti direktor, ali je naveden kao 'osoba sa značajnom kontrolom', a uz to promovira festival na svojoj stranici na Facebooku. Ranije ove godine, na odmoru u Las Vegasu, Ferguson je osvojio više od 200.000 funti igrajući poker. Uvjeti povratnog zajma navode da je tvrtka u stanju mirovanja dužna vratiti ga, a ne on osobno – a ta je tvrtka sada raspuštena.

'Budući da je industrija osobnih događanja u Škotskoj izbrisana preko noći, tražio sam zajam za prelazak u prostor za digitalna događanja. Unatoč našim najvećim naporima i na moju veliku žalost, ova usluga nije uspjela. Savjetovano mi je da likvidiram tvrtku jer sam do tog trenutka bio spreman otplatiti zajam', rekao je Ferguson i potvrdio da je podigao ukupno pet povratnih kredita, uključujući onaj za Beautiful Digital Events. Što se tiče preostala četiri, rekao je da je 'jedan već plaćen u cijelosti, a za ostale nije izostala uplata'.

  • +17
Covid u Velikoj Britaniji Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

Kockarski dugovi, renoviranje kuća, satovi letenja...

Listajući internetsku stranicu Stečajne službe, BBC je pronašao mnoštvo direktora tvrtki koji su podigli kredite s, čini se, malim ili nikakvim izgledima da će ih moći vratiti. Zapravo, zahtjev prema Zakonu o slobodi pristupa informacijama otkriva da je do sada 260 direktora diskvalificirano jer su njihove tvrtke još uvijek u dugovima. Krediti su potrošeni na sve, od kockarskih dugova i shema s kriptovalutama do automobila, renoviranja kuća, čak i satova letenja. Pravila nalažu da ako u poslu nema novca, zajam se ne može vratiti.

Vlada je zadužila nekoliko agencija da istraže covid kredite i vrate novac. Služba za insolventnost pokrenula je samo jedan postupak do danas, ali tvrdi da ima još 30 neriješenih slučajeva. Njihova se web stranica ažurira gotovo svakodnevno novim primjerima direktora kojima je zabranjeno vođenje poduzeća nakon što su dobili povratne zajmove na koje nisu imali pravo. Maksimalna zabrana traje 15 godina. No služba nema podatke o tome koliko je novca vraćeno jer svaki slučaj zasebno vodi privatni stečajni upravitelj. Vlada je također zatražila od Nacionalne istražne službe (Natis) – organizacije za provođenje zakona koja obično istražuje korupciju u lokalnim vlastima – da istraži tu shemu. Najnovije brojke pokazuju da je Natis izvršio 49 uhićenja i vratio samo 4,1 milijun funti. Identificirano je 673 osumnjičenika, od kojih je 559 koristilo shemu vraćanja kredita. Sada se smatra da bi 17 milijardi funti moglo biti izgubljeno zbog prijevara, pogrešaka i propasti tvrtki.

Green iz Savjetodavnog odbora za prijevare vjeruje da su organizirane kriminalne skupine imale dobar dan. 'Prijevara je oportunistička, a skupine organiziranog kriminala stručnjaci su za taj oportunizam', ustvrdio je. No smatra da bi zbog ograničenih resursa policija trebala ciljati na najgore prijestupnike, a direktore tvrtki koji nisu igrali po pravilima trebalo bi goniti putem građanskih sudova.

Raitis Dzerkalis imao je automehaničarsku tvrtku u West Midlandsu. Tražio je zajam od 40.000 funti, na što nije imao pravo. Stečajna služba rekla je da je preuveličao promet i da nije potrošio novac na posao. Tvrtka je postala nesolventna te mu je, kao i Fergusonu, zabranjeno obnašanje dužnosti direktora – u ovom slučaju 10 godina. Ali Dzerkalis ima još jednu tvrtku koju je prepisao na ime druge osobe. Čini se da sada honorarno radi kao DJ. BBC ga je uhvatio kod kuće u Coventryju, ali nije želio razgovarati na tu temu. Tako da ne znaju ni je li pokušao vratiti dio zajma. Ministar gospodarstva, lord Martin Callanan rekao je da su uvedene 'nove ovlasti' koje dopuštaju stečajnoj službi da diskvalificira direktore za raspuštanje tvrtki kako bi izbjegli otplatu vraćenih zajmova.