PROROK RUBINI

'Bojim se da najgore tek dolazi'

23.12.2008 u 13:30

Bionic
Reading

Profesor ekonomije s newyorškog univerziteta, Nuriel Rubini, koji je još prije dvije godine prognozirao krah tržišta nekretnina i duboku recesiju, sada predviđa da će naredna godina biti najgora u proteklih šest desetljeća

2008. godina će u povijest sasvim sigurno ući kao godina svjetskog financijskog kolapsa, ali i dalje ostaje nejasno zašto je toliko malo ljudi bilo u stanju da predvidi krizu tako velikih razmjera. Zašto vlade, središnje banke i investitori nisu shvatili da će balon ogromnih dugova kad tad morati puknuti, pitaju se ovih dana ekonomisti širom planete.

Međutim, nisu baš svi bili slijepi pred nastupajućim katastrofom. Profesor ekonomije s newyorškog univerziteta, Nuriel Rubini, još prije dvije godine predvidio je krah tržišta nekretnina, dramatičan pad povjerenja potrošača i duboku recesiju. 'Vremena ogromnog rasta tržišta nekretnina i kreditnog buma obično prati neracionalna euforija', kaže Rubini. 'Neki su 2000. godine predviđali da bi vrijednost indeksa newyorške burze, Dow Jonesa, mogla dostići 36.000 bodova, a u međuvremenu je on pao na oko 8.500 bodova. Vjerovalo se također da će cijene nekretnina godišnje rasti 20 posto, a znamo što se dogodilo. Napuhani ekonomski balon uvijek ide ruku pod ruku s neracionalnom euforijom', kaže on u razgovoru za BBC.

Alan Greenspan je kriv

Profesor Rubini najveći dio krivice za tekuće probleme u svjetskoj ekonomiji pripisuje bivšem guverneru američke središnje banke Alanu Greenspanu, koji je isuviše dugo držao kamatne stope na preniskoj razini, dok nenaplativi hipotekarni krediti nisu bili pod odgovarajućim nadzorom.

Sugovornik BBC-ja prognozira da recesija, začeta u Americi, nikoga neće mimoići. 'Iduće godine imat ćemo recesiju u eurozoni, kao i u Britaniji, Japanu, Kanadi i ostalim razvijenim gospodarstvima. Značajno je usporen rast i takozvanih 'gospodarstva urazvoju' - Brazil će imati sreće ako u 2009. godini ostvari rast od jedan posto, u Rusiji rast će biti negativan, dramatično usporavanje bilježe kineska i indijska privreda. Financijska zaraza se, na žalost, nezadrživo širi', kaže Rubini.

Profesor newyorškog univerziteta dodaje i da skandali poput prijevare brokera Bernarda Madoffa, koji je investitore 'olakšao' za 50-tak milijardi dolara, dodatno urušavaju povjerenje koje je ključni faktor za normalan rada tržišta.

Upumpavanje novca jedini izlaz

Rubini smatra da zapadne vlade nemaju drugog izbora nego da u posustali bankarski sustav 'upumpavaju' ogromni iznosi novca. 'To jeste pravi put, zato što bankarskom sustavu treba osigurati likvidnost i kapital. To znači da će dobar dio bankarskog sustava biti privremeno nacionaliziran, ali drugog rešenja nema. Rezultati se, doduše, još ne vide jer banke i dalje čuvaju sredstva da bi pokrile rastuće gubitkef. Kriza se s rizičnih hipotekarnih kredita proširila i na one sigurnije, kao i na kreditne kartice, studentske kredite i komercijalne zajmove. Stoga je bankama potreban dodatni kapital da pokriju očekivane gubitke u idućoj godini. Jednom rječju, kreditni mehanizmi su potpuno zamrznuti. Jedini zajmodavac je Središnja banka, a u normalnim vremenima to je posljednja adresa na koju se obraćate kada vam je potreban novac'.

Prognoze profesora Rubinija za 2009. godinu su sumorne. 'Globalna recesija se, po mom mišljenju, ne može izbjeći. Taj vlak je već napustio stanicu i neće stati ni iduće godine. Efekti fiskalnih i monetarnih mjera koje poduzimaju vlade širom svijeta možda će se osjetiti tek 2010. godine. Naredna godina bit će jako teška i bolna, najgora u proteklih šest desetljeća. Ušli smo u začarani krug - financijska kriza prenjela se na realnu ekonomiju. Bojim se da najgore tek dolazi', kaže profesor Nuriel Rubini, jedan od rijetkih proroka koji je još prije dvije godine predvidio sadašnji kolaps svjetskog financijskog sustava.