ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE

Blogovi Velimira Šonje u knjizi 'Hotel Europa'

15.12.2011 u 14:59

Bionic
Reading

Kolumnist tportala Velimir Šonje u knjizi 'Hotel Europa' objedinio je blogove, eseje i komentare o krizi u Europi i Hrvatskoj objavljene u posljednje tri godine. Zbirci je dodao i nekoliko neobjavljenih tekstova pomoću kojih je zaokružio pogled na ključne ekonomske probleme koje otvara najveća ekonomska kriza nakon Drugog svjetskog rata

Analizirajući različite aspekte krize, autor ne pretendira dati jednoznačan odgovor na pitanja o uzrocima, glavnim krivcima i trajanju aktualne recesije već nastoji ponuditi okvir za dublje promišljanje o tim pitanjima u kontekstu perspektive Hrvatske u Europskoj uniji. Pritom se trudi da složene ekonomske i socijalne probleme približi širem čitateljstvu, nastojeći unijeti i dozu optimizma u crnu gospodarsku svakodnevicu.

Krizu u Hrvatskoj, ali i u Europi Šonje vidi kao dugi niz kumulativnih pogrešaka u vođenju ekonomske politike odnosno niz odgađanja rješavanja problema. Kada je riječ o rješenjima, Šonje upozorava da nikakva čarobna formula, promjena tečaja ili populistička magija ne mogu pokrenuti Hrvatsku.

Ulazak u Europsku uniju ocjenjuje kao priliku za modernizaciju hrvatskog društva, ali samo ako se dobro potrudimo iskoristiti novu povijesnu bliskost sa Zapadom. U 'antiekonomskom' eseju koji nosi ime sarajevskoga hotela – 'Hotel Europa' autor odriče ekonomistima mogućnost da pomoću ekonomskih modela procjenjuju učinke pridruživanja Hrvatske EU smatrajući da ulazak u EU ima karakter jedinstvene avanture.

Šonje je optimist u pogledu opstanka eura, ali ukazuje i na moguće scenarije u kojima će ekonomski rast postati bitno otežan u usporedbi s prošlim desetljećem. Nekoliko eseja Šonje je posvetio problemima fiskalne politike i javnog duga u Hrvatskoj. Naglašavajući da jedino razvoj demokracije može okončati razdoblja fiskalne rastrošnosti, Šonje se zalaže da privatni sektor i civilno društvo pritisnu političare da smanje državne rashode.

Posebnu pozornost autor posvećuje zabludama ekonomista u dijagnosticiranju uzroka krize i pronalasku rješenja za izlazak iz nje. Kritizirajući pojednostavljene ekonomske klišeje koji su u Hrvatskoj vrlo popularni, Šonje čvrstim argumentima nastoji razobličiti zablude o restriktivnoj monetarnoj politici HNB-a, tečaju kao ključu konkurentnosti, vanjskom dugu kao glavnom ekonomskom problemu i fiskalnoj restrikciji kao uzročniku pada ekonomske aktivnosti.

Velimir Šonje domaćoj je javnosti poznat kao jedan od autora antiinflacijskog programa iz 1993. godine. Karijeru je počeo na zagrebačkom Ekonomskom institutu, a nastavio je u HNB-u kao direktor direkcije za istraživanja. Nakon tri godine na mjestu člana Uprave Raiffeisen banke pokrenuo je savjetničku tvrtku Arhivanalitika. Od početka devedesetih prisutan je kao analitičar i autor u domaćim medijima. Kolumnist je tportala i Bankamagazina na čijim web-stranicama je od 2009. do 2011. godine objavljena većina tekstova iz zbirke 'Hotel Europa'.