dva projekta

Bjelovaru odobreno sufinanciranje gradnje geotermalne bušotine od 25 milijuna kuna

21.03.2022 u 13:49

Bionic
Reading

Gradu Bjelovaru odobrena su dva projekta namijenjena izgradnji geotermalne bušotine u prigradskom naselju Veliko Korenovo čija se vrijednost procjenjuje na 25 milijuna kuna, izvijestio je u ponedjeljak bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak

Odobreno je sufinanciranje za izradu dokumentacije vrijedne oko 2 milijuna kuna, ali i sufinanciranje gradnje same bušotine.

Projekti su sufinancirani u sklopu programa „Energija i klimatske promjene“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kojega financiraju Kneževina Lihtenštajna, Norveška i Island u svojstvu zemalja donatora te programskog partnera Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Gradonačelnik Hrebak rekao je na tiskovnoj konferenciji kako je riječ o izgradnji bušotine potencijalne snage četiri megavata toplinske energije uz pomoć koje bi se trebale grijati buduće Terme Bjelovar, Bjelovarski sajam, ali i kompletna buduća poslovna zona u tom dijelu grada koja bi se uskoro trebala početi graditi na čak 80 hektara zemljišta.

„Bjelovar ima ogromni geotermalni potencijal, jedan od najvećih u Hrvatskoj. Prvi smo grad u Hrvatskoj koji je dobio dozvolu Ministarstva zaštite okoliša za istraživanje geotermalnog potencijala. S tom dozvolom javili su se na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji financiraju Norveška, Island i Lihtejnštajn i koji nam je u petak prvo odobrio dva milijuna kuna za dokumentaciju, a iste večeri doživjeli smo pozitivan šok, jer nam je odobren projekt izgradnje bušotine vrijedan 25 milijuna kuna”, istaknuo je Hrebak.

Napominje kako je Gradu Bjelovaru potrebno još 15 milijuna kuna za zatvaranje financijske konstrukcije. Kazao je da će projekt trajati 24 mjeseci te da je dovršetak planiran u jesen 2023. godine.

„Ova bušotina će grijati ‘Terme’, Bjelovarski sajam i cijelu poslovnu zonu u Velikom Korenovu. Naša vizija je da imamo najatraktivniju zonu u Hrvatskoj. Zona koja će biti 500 metara od brze ceste i zapošljavati tisuće ljudi. Zona u kojom ćemo investitorima dati sve za jednu kunu, koji će onda zapošljavati građane i koja će investitoru pružiti nešto što ni jedna zona u Hrvatskoj ne može, a to je zamjena za plin. A svi znamo šta se sada i što bi se moglo događati s plinom", rekao je Hrebak.

Ističe da je ovo povijesni projekt za Grad Bjelovar.