CENTAR BANKA

Biondić kreditirao kontroverzne poduzetnike, pa i samog sebe

Bionic
Reading

Dragutin Biondić, suvlasnik Centar banke, tvrtkama u svom vlasništvu odobrio je tri kredita ukupno 'teška' 17,2 milijuna kuna! Korisnici dva kredita ukupne vrijednosti 15 milijuna kuna bile su njegove tvrtke Heruc Galeria i Villa Dubrovnik, a korisnik kredita od 2,2 milijuna kuna bila je tvrtka Estare Culto, koju je 2007. prodao svom nekadašnjem direktoru Nikoli Mikiću.

Podatke o kreditima potvrdio je Jutarnjem listu Biondić preko glasnogovornice, dodajući da krediti ni u jednom trenutku nisu prešli 10 posto zakonski propisanog jamstvenog kapitala.

'Bilo je to daleko ispod zakonskog minimuma od 10 posto jamstvenog kapitala, odnosno 22 milijuna kuna, a dva kredita su do danas vraćena dok je Estare Culto prodan', poručuje Biondić.

Tvrtka Estare Culto danas je u postupku predstečajne nagodbe, a spor nagodbe je i sam kredit prema Centar banci s kojom je i novi vlasnik Mikić nastavio poslovanje.

Hrvatska banka za obnovu i razvoj je upravo preko te banke isplatila kredit u visini od 14,3 milijuna kuna tvrtki Estare Culto, ali nakon što ju je preuzeo novi vlasnik.

Poslovni dnevnik otkrio je jučer dvojicu kontroverznih klijenata Centar banke kojima su bili odobreni krediti: Slavena Čolaka i Igora Mlinara, koji su proteklih godina pritvarani zbog sumnje na razna kaznena djela. Čolaku je odobren kredit Centar banke od barem 30 milijuna kuna, pri čemu je u zalog dao projekt gradnje turističkog naselja u Karlobagu.

Biondić tvrdi da su tvrtke povezane s Čolakom obradili sektor gospodarstva banke, nadležni voditelji poslovnih odnosa, odjel rizika i kreditnog odbora te uprava banke.

'Razgovore sa Slavenom Čolakom kao odgovornom osobom vodili su Tomislav Marinac i Zoran Zemlić, a prije njih i prijašnji članovi uprave. Biondić se nikada nije susreo s Čolakom niti je s njim ikada vodio bilo kakve poslovne razgovore, kao ni s Igorom Mlinarom ili ovlaštenim osobama ostalih kreditoprimaca koje su mediji navodili', stoji u Biondićevoj rekaciji.

Čolaka se već povezivalo s rizičnim kreditima, i to onima Hrvatske poštanske banke dok ju je vodio Josip Protega.

Čolak je s još desetak menadžera i klijenata te banke bio i uhićen u akciji Bankomat zbog sumnje na izvlačenje novca iz HPB-a. Optužnica Bankomat u međuvremenu je potvrđena.