knjiga koja baca novo svjetlo

Bijela kuća je ludnica kojom upravlja 'lažljivac' i 'zlostavljač', od kojeg suradnici skrivaju važne papire

05.09.2018 u 20:27

Bionic
Reading

Ako je Bob Woodward, dugogodišnji novinar The Washington Posta i dobitnik dviju Pulitzerovih nagrada, jedne za razotkrivanje skandala Watergate koji je rezultirao ostavkom predsjednika Nixona, u pravu, Sjedinjene Države i svijet su u velikoj i neposrednoj opasnosti. Naime, kako u Woodwardovoj knjizi 'Strah: Trump u Bijeloj kući', koja će biti objavljena 11. rujna, američkog predsjednika opisuju njegovi najbliži suradnici, on je 'umobolan', 'lažljivac' i 'zlostavljač' koji se 'duri', ima 'intelektualne sposobnosti dvanaestogodišnjaka' te najbliži suradnici skrivaju povjerljive dokumente od njega

Woodwardova knjiga na 448 stranica daje dosad neviđen pogled iznutra najbližih suradnika Donalda Trumpa na događaje u kojima je sudjelovao američki predsjednik, piše CNN, koji ju je dobio na uvid prije nego što će krenuti u prodaju. Knjiga je nastala na temelju povjerljivih razgovora osoblja Bijele kuće koji pokazuju da Trumpovi najbliži savjetnici i suradnici smatraju kako je on prijetnja nacionalnoj sigurnosti i traže načine da bi ga premostili ili zaobišli.

Već su dobro dokumentirane brojne zavade te svakodnevni sukobi, no svjedočanstvo Trumpovih ljudi od povjerenja, visokopozicioniranog osoblja Bijele kuće, pokazuju kako je stanje mnogo dramatičnije i gore nego što se dosad znalo. Woodward donosi zabrinjavajući portret disfunkcionalne Trumpove Bijele kuće, detaljno opisujući kako je njegovo osoblje, i bivše i aktualno, sve ogorčenije na predsjednika i kako ih sve više zabrinjava njegovo nepredvidivo ponašanje te neznanje i sklonost laganju.

Tako šef osoblja Bijele kuće John Kelly opisuje Trumpa kao 'umobolnog' i 'idiota', piše Woodward. Ministar obrane James Mattis opisuje šefa države kao osobu s 'intelektualnim sposobnostima dvanaestogodišnjaka', a Trumpov bivši osobni odvjetnik za predsjednika kaže da je 'j***** lažljivac', kojemu je rekao da će završiti u zatvorskom odijelu ako da iskaz pred istražnim povjerenstvom Roberta Muellera.

'On je idiot. Besmisleno je pokušati uvjeriti ga u išta. Skrenuo je. Živimo u ludnici. Ne znam zašto je itko od nas uopće ovdje. Ovo je najgori posao koji sam ikad imao', rekao je Kelly na jednom od sastanaka osoblja u svom uredu, javlja CNN.

Međutim nakon što je to jučer objavljeno Kelly je porekao da Trumpa nazvao 'idiotom', John Dowd je opovrgnuo da je koristio rečenicu sa zatvorskim odijelom, a Mattis je poručio kako su citati koji mu se pripisuju plod nečije bujne mašte.

I Bijela kuća optužila je Woodwarda za širenje lažnih vijesti.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Ova knjiga nije ništa drugo doli širenje izmišljotina, poteklih većinom od bivših nezadovoljnih zaposlenika, ispričanih kako bi predsjednik izgledao loše', rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

'Iako nije uvijek lijepo, što novinari rijeko prate, predsjednik Trump je razbio birokratski proces kako bi američkom narodu iznjedrio neviđen uspjeh. Ponekad nekonvencionalno, no on uvijek ima rezultate.'

Woodward podvlači crtu pod stanje Bijele kuće pišući kako je Trump 'razdražljiv, nestabilan i nepredvidiv vođa', a odluka osoblja da zaobilazi predsjednika je 'nervni slom izvršne vlasti najmoćnije zemlje svijeta'. Knjiga počinje dramatičnim prizorom. Bivši glavni ekonomski savjetnik Gary Cohn vidio je na stolu predsjednika u Ovalnom uredu nacrt pisma koje je smatrao prijetnjom nacionalnoj sigurnosti. Tim pismom bi se SAD povukao iz ključnog trgovinskog sporazuma s Južnom Korejom. Trumpovi pomoćnici strahovali su kako bi posljedice toga mogle ugroziti tajni program nacionalne sigurnosti - sposobnost da se unutar samo sedam sekundi detektira lansiranje sjevernokorejskih projektila.

Woodward izvještava da je Cohna 'uhvatila panika' da bi Trump mogao potpisati to pismo. 'Ukrao sam ga s njegova stola', rekao je Cohn jednom suradniku. 'Nisam htio da ga vidi. Nikad neće vidjeti taj dokument. Moram štititi zemlju.'

Cohnov slučaj nije usamljen. Bivši šef osoblja Bijele kuće Rob Porter, koji je radio s Cohnom, sam je u više navrata koristio istu taktiku, piše Woodward. A osim što su krali i skrivali dokumente s Trumpova radnog stola, otezali su i zavlačili predsjednika pri donošenju odluka za koje su smatrali da bi štetile nacionalnoj sigurnosti.

'Trećinu vremena na poslu provodio sam reagirajući na vrlo opasne ideje koje je imao i pokušavajući ga uvjeriti da to baš i nisu dobre ideje', rekao je Porter, koji je u sklopu svojih dužnosti vodio brigu o tijeku predsjedničkih dokumenata, prije nego što je podnio ostavku zbog navodnih optužbi za obiteljsko nasilje.

Woodward opisuje učestale pokušaje da se zaobiđe Trumpa kao 'ništa manje nego državni udar administracije'. Njegova knjiga nastala je na temelju stotina sati snimljenih razgovora i na desetke izvora unutar Trumpova uskog kruga suradnika, a osim toga, koristio se dokumentima, dnevnicima i bilješkama, među kojima su i neke koje je napisao upravo Trump.

Tako opisuje prizor iz rezidencijalnog dijela Bijele kuće, gdje je Trumpov odvjetnik, uvjeren u to da će predsjednika uhvatiti u krivokletstvu, podvrgnuo ga testu - odnosno intervjuu kakav bi mogao imati s Robertom Muellerom, šefom istražnog povjerenstva koje se bavilo uplitanjem Rusije u američke predsjedničke izbore.

Woodward piše kako je odvjetnik Dowd 'uvidio sve razmjere noćne more' u slučaju davanja iskaza Muelleru, a rekao je kako se Trump tijekom testa ponašao kao 'nadureni kralj iz Shakespeareova djela'. No Trumpa je zatekla Dowdova reakcija na to, piše Woodward. 'Misliš li da sam se namučio?', pitao ga je Trump.

Uslijedio je još nevjerojatniji potez. Dowd i aktualni Trumpov osobni odvjetnik Jay Sekulow otišli su u Muellerov ured i reproducirali probno davanje iskaza. Cilj im je bio argumentirati kako Trump nikako ne može dati iskaz jer nije sposoban govoriti istinu.

'On tek tako nešto izmisli. Takav je', rekao je Dowd Muelleru. Riječ je ujedno o prvom uvidu u to što se odvijalo iza kulisa Muellerove tajnovite operacije jer su prvi put objavljeni njegovi razgovori s Trumpovim odvjetnicima.

'Treba mi predsjednikov iskaz', rekao je Mueller. 'Koja je bila njegova namjera s Comeyjem? ... Moram vidjeti je li imao loše namjere.'

Unatoč Dawdovu trudu, Trump je inzistirao na tome da može dati iskaz. 'Mislim da se ne bi smjelo vidjeti predsjednika SAD-a da se poziva na pravo na šutnju', rekao je Trump.

Dowdov argument bio je vrlo neuvijen: 'Nema šanse da izvučete s ovime. ... Nemojte dati iskaz. Ili to ili vas čeka zatvorsko odijelo.'

Ono što nije rekao Trumpu, a u što je, kako iznosi Woodward, Dowd vjerovao da je istina glasi: 'Ti si j***** lažljivac.'

Dowd je u izjavi u utorak demantirao neke od ključnih anegdota i citata koji mu se pripisuju u knjizi, javlja CNN. Također je kritizirao Woodwarda da potpiruje 'beskrajan krug optužbi i pogrešnog tumačenja'.

'Neću se osvrtati na svaku netočnu izjavu koja mi se pripisuje, no ovo želim razjasniti: nije bilo vježbi davanja iskaza niti reproduciranja toga u uredu posebnog istražitelja. Nisam o predsjedniku govorio kao o 'lašcu' i nisam rekao da je vjerojatno da će 'završiti u zatvorskom odijelu'. Bila je velika čast i povlastica služiti predsjedniku Trumpu', poručio je Dowd nakon što su prepričani dijelovi knjige.

Kroz cijelu knjigu Woodward prikazuje Trumpa kao čovjeka opsjednutog rejtingom u medijima i svojom izbornom bazom. Trump izgleda samotno i sve paranoičniji, a često u rezidencijalnom dijelu Bijele kuće satima gleda televiziju. 'Žele me uhvatiti', rekao je o Muellerovu timu.

Njegovi najbliži suradnici opisuju kako ima erupcije bijesa i vulgarnosti, a čini se i da uživa u ponižavanju drugih. 'Ovaj je tip retardiran', rekao je za američkog državnog odvjetnika Jeffa Sessionsa. 'On je glupi južnjak', rekao je Trump glumeći južnjački naglasak.

Za bivšeg predstojnika Bijele kuće Reincea Priebusa rekao je da je 'poput štakorčića. Samo jurca uokolo'. Nije štedio ni bivšeg gradonačelnika Rudyja Giulianija, koji je tijekom kampanje bio jedini republikanac voljan javno braniti Trumpa nakon što se pojavila snimka tadašnjeg predsjedničkog kandidata u kojoj opisuje svoje pothvate napastovanja žena.

'Rudy, baš si beba. Nikad u životu nisam vidio goru obranu. Tamo su ti skinuli pelenu. Ti si poput male bebe kojoj treba promijeniti pelenu. Kad ćeš postati muškarac?', rekao je Trump čovjeku koji je sada njegov odvjetnik.

Nije štedio ni svoje prethodnike. Tako je u razgovoru sa senatoricom Lindsey Graham predsjednika Baracka Obamu nazvao 'slabim pimpekom' jer nije intervenirao u Siriji.

Woodwardova knjiga vodi čitatelje i na tajne sastanke. Tako se 27. srpnja 2017. Trump sastao s najvišim dužnosnicima za nacionalnu sigurnost u Pentagonu, a cilj sastanka bio je pokušaj edukacije predsjednika o važnosti saveznika i diplomacije.

  • +12
Barack Obama u posjetu Njemačkoj Izvor: Reuters / Autor: Kai Pfaffenbach

Trumpov pristup tim temama bio je mnogo osobniji. 'Sve se svodi na lidera protiv lidera. Čovjeka protiv čovjeka. Mene protiv Kima', rekao je o problemu Sjeverne Koreje. Njegov najbliži krug suradnika bio je zabrinut zbog, kako su to zvali, 'velikog problema', piše Woodward, odnosno nesposobnosti shvaćanja da bi njegov križarski rat uvođenja carina mogao ugroziti globalnu sigurnost.

Međutim sastanak se nije odvijao prema planu. Trump je napao svoje generale. 'Trebali biste ubijati ljude. Ne treba vam strategija za ubijanje ljudi', rekao je Trump na temu Afganistana.

Doveo je u pitanje i opravdanost stacioniranja američkih trupa u Južnoj Koreji.

'Dakle predsjedniče, što bismo trebali imati u toj regiji kako bismo mirno spavali', pitao ga je Cohn.

'Ne treba mi nijedna j***** stvar. Spavam kao beba', odgovorio mu je Trump.

Nakon što je Trump napustio sastanak bivši državni tajnik Rex Tillerson je obznanio: 'On je j***** budala.'

Time knjiga daje kontekst za sada već slavni citat kojim je počeo pad Tillersona u nemilost, što je dovelo do otkaza putem Twittera.

Woodward također citira neimenovanog dužnosnika Bijele kuće koji je dao još tmurniju ocjenu sastanka u Pentagonu: 'Čini se da su brojni predsjednikovi visoki savjetnici, posebno oni zaduženi za segment nacionalne sigurnosti, iznimno zabrinuti zbog njegove nagle naravi, neznanja, nesposobnosti učenja i onoga što smatraju njegovim opasnim pogledima.'

Lajtmotiv Woodwardove knjige je Trumpovo zanemarivanje pitanja nacionalne sigurnosti zbog njegove opsjednutosti novcem - trgovinskim deficitom i cijenom držanja američkih trupa izvan granica matične države.

Tako je iz sastanka u sastanak pitao zašto SAD mora toliko puno plaćati za nazočnost američkih trupa u Južnoj Koreji.

'Radimo to kako bismo izbjegli III. svjetski rat', brutalno jasno mu je objasnio ministar obrane Mattis na sastanku u siječnju ove godine, nakon kojeg je bliskim suradnicima rekao kako Trump ima 'intelektualne sposobnosti dvanaestogodišnjaka'.

Međutim Trumpa nije uvjerio Mattisov odgovor. 'Mislim da nismo glupi da bismo bili bogati', rekao je kasnije tijekom istog sastanka, dodavši da SAD vozaju kao 'bedaka'.

Drugi lajtmotiv Woodwardove knjige su Trumpovi tvitovi i opsjednutost Twitterom. Tako doznajemo da je naručio ispise svojih tvitova i proučavao koji su od njih najpopularniji. Najučinkovitiji su najčešće bili tvitovi najšokantnijeg sadržaja.

Upravo je Twitter izazivao najviše konsternacije kod visokih dužnosnika za nacionalnu sigurnost koji su strahovali i upozoravali Trumpa kako bi 'nas Twitter mogao uvesti u rat'.

Zaprepašteni sadržajem nekih od skandaloznih objava, Trumpovi savjetnici pokušali su oformiti 'odbor za Twitter' koji bi mogao staviti veto na predsjednikove tvitove. Međutim nisu uspjeli zaustaviti svog šefa. Priebus, koji je naprasno otpušten putem Twittera, o predsjedničkoj spavaonici govori kao o 'đavoljoj radionici', a ranojutarnje sate i subotu navečer, kada iz nje dolazi najviše tvitova koji postaju izvanredne vijesti, 'vještičjom urom'.

Trump se pak smatra virtuozom Twittera.

'Dobro je to', rekao je Trump nakon što je Twitter povećao broj znakova u poruci na 280, 'ali je i šteta jer sam Ernest Hemingway na 140 znakova'.

Knjiga obiluje omalovažavanjem, uvredama i podmetanjima i obitelji i osoblja, što daje jasnu sliku kaosa, unutrašnjih borbi i drame za koje Trump dozvoljava da se događaju u njegovoj neposrednoj blizini.

Ivanka Trump Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Predsjednikova kći Ivanka Trump i njezin suprug Jared Kushner mete su Trumpovih najbližih suradnika.

'Ti si obična j***** službenica!', vikao je, piše Woodward, tijekom jednog od sastanaka osoblja bivši strateg Donalda Trumpa Steve Bannon. 'Hodaš ovuda i ponašaš se kao da si šefica, ali nisi. Ti si službenica!'

'Ja nisam službenica', uzvratila mu je vičući Ivanka Trump. 'Nikad neću biti službenica. Ja sam prva kći', piše Woodward o tome da je doista upotrijebila tu frazu, 'i nikad neću biti službenica!'

Dvije najteže kritike u knjizi Trumpu je uputio njegov šef osoblja. Nakon Trumpove kontroverze s Charlottesvilleom u Virginiji, gdje nije osudio bijele supremiste, Cohn je pokušao dati ostavku, u čemu ga je predsjednik spriječio, pritom ga optuživši za izdaju.

Sadašnji šef osoblja John Kelly rekao je kasnije Cohnu na osnovi bilješki koje je tada vodio Cohn: 'Da sam ja bio u pitanju, zabio bih mu to pismo ostavke u guzicu.'

A Priebus, prvi Trumpov šef osoblja, opisuje administraciju Bijele kuće kao ručak na kojem su se okupili grabežljivci. 'Kada u zoološki vrt bez zidova stavite zmiju i štakora, sokola i zeca, morskog psa i tuljana, stvari brzo počnu biti jako ružne i krvave.'