TVORNICA BEZ VLASNIKA

Berkowitz još nije potpisao ugovor za Dalmacijavino

12.01.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Američki investitor Salamon Berkowitz, koji je polovicom studenog dogovorio preuzimanje Dalmacijavina, još nije postao vlasnik splitske tvornice pića niti se vratio u Hrvatsku iz koje je otišao zbog smrtnog slučaja u obitelji. Iščekujući njegov povratak i pokušavajući ubrzati prodaju, radnici pišu ministrima i prijete prosvjedom

Stvar se činila riješena, četvrti krug privatizacije Dalmacijavina trebao je završiti happy endom. Polovicom studenog Salamon Berkowitz objavio je da preuzima propalu splitsku tvornicu pića, zajedno sa 450 radnika. Država mu je trebala oprostiti dio dugova, a američki investitor najavio je da će tamo proizvoditi Traubisodu i unaprijediti proizvodnju vina te da mu je Pipi već postao omiljeno košer piće, kojem predviđa zvjezdani uspjeh u Americi. Iako mu je dio radnika udružen s investicijskom kućom ST Invest pokušao konkurirati protuponudom, Vlada je 1. prosinca prihvatila bolju ponudu američkog investitora i čekao se samo potpis jer je Berkowitz morao otputovati u Ameriku zbog smrtnog slučaja u obitelji.

Radnici Dalmacijavina prošli su se tjedan vratili s prisilnog kolektivnog godišnjeg odmora, no i dalje nemaju što raditi jer su još u prosincu ostali bez sirovina za proizvodnju. U privatizacijskom vakuumu radnici ne znaju kada će početi s proizvodnjom ni kome se obratiti zbog činjenice da su posljednju plaću, onu za srpanj, primili još u studenom.

Njima se najviše žuri i zato, kako bi ubrzali rješenje slučaja Dalmacijavino, najavljuju prosvjed. 'Berkowitzevi direktori ljute se što ih gnjavimo zbog plaća jer nas još nisu preuzeli, a Boban (ravnatelj Agencije za upravljanje državnom imovinom AUDIO - op. a.) kaže da su njihove obaveze prestale 30. studenog', kaže nam Lukica Bucat, sindikalac Dalmacijavina. 'Čak i da nam Audio želi isplatiti plaće, zapravo ne može jer je nakon izbora raspušteno staro upravno vijeće i još nije imenovano novo'. Bucat je prošli tjedan pisao Vladi, tražio je pomoć od čak četvorice ministara, Radimira Čačića, Branka Grčića, Tihomira Jakovine i Arsena Bauka, no još mu se nitko nije javio.

Vinko Dumičić iz Berkowitzeva tima za preuzimanje Dalmacijavina kaže da je američki investitor u Mađarskoj, a u Hrvatsku vraća 16. siječnja i ovdje će ostati do završetka pregovora. 'Gospodin Berkowitz je prihvatio Vladinu ponudu, ali ugovor se mora dopuniti svim detaljima. Pretpostavljam da će sve biti dogovoreno do kraja siječnja jer želimo dobar proizvod i moramo pognojiti vinograde, a zbog tople klime ne može se s time dugo čekati', rekao je Dumičić za tportal.

Da Vladu (Audio) i Berkowitza čeka još dosta pregovaranja te da američki investitor još uvijek provjerava što doista kupuje, potvrdio nam je i njegov financijski savjetnik Andrej Grubišić. 'Čekamo konačnu verziju kupoprodajnog ugovora od Audija, mislim da bismo je danas trebali dobiti, sada se zbog promjene vlasti tamo sve malo usporilo. Moramo u potpunosti utvrditi sve dugove i vidjeti kolikim se rizicima naš klijent izlaže.'