STEČAJ SPECTACTOR GRUPE

Bankrotirao zastupnik Sunseekera i Aston Martina

05.01.2011 u 11:34

Bionic
Reading

U posljednjem broju Narodnih novina objavljena je obavijest da je pokrenut stečaj nad Spectator grupom u vlasništvu obitelji Crnčević, čije je poslovno carstvo - koje uključuje biznis nekretninama te A štednu banku - nastalo na zastupanju jahti Sunseeker

Kako je jučer objavljeno u Narodnim novinama, pokrenut je stečaj nad Spectator grupom poduzetničke obitelji Gorana Crnčevića, najpoznatije po dugogodišnjem zastupanju jahti Sunseeker.

Grupa je dobila stečajnu upraviteljicu Mariju Vujčić Turkulin, a istodobno je zabranjeno raspolaganje imovinom dužnika bez njezine prethodne suglasnosti. Stečajna upraviteljica je jučer Business.hr-u potvrdila da je dobila obavijest, no nije mogla iznijeti detalje predmeta dok ga, kako kaže, ne prouči.

Da bi Spectator grupa mogla biti u problemima, dala je naslutiti vijest iz studenog, kada je objavljeno da je Spectator Solis, jedna od tvrtki iz portfelja grupe, ostala bez licencije za prodaju skupocjenih jahti Sunseeker, koju je dotad držala za sve zemlje regije ex-YU (spominjao se broj od 14 zemalja južne i jugoistočne Europe).

Tada je odgovornost za prekid prebačena na promjene u engleskoj centrali Sunseekera, a zapravo je glavni razlog bilo nezadovoljstvo engleske središnjice brojem prodanih primjeraka na tržištu koje je pokrivalo zastupstvo Spectator grupe.

Problemi su se nastavili i u drugim branšama, pa se tako na samom kraju godine na javnoj licitaciji našlo pet vozila Aston Martin, čiji je zastupnik Spectator Mobil, još jedna od tvrtki iz portfelja grupe. No u Spectatoru tvrde da ne znaju o kojim je vozilima riječ.

Crnčevićeva Spectator grupa profilirala se pretežno u biznisu s megajahtama, od kojih je spomenuti Sunseeker bio najprestižniji brend. Grupa je nakon toga proširila poslovanje na četiri glavna područja - nautiku, autodiviziju, građevinarstvo i financije.

U portfelju se nalazi niz tvrtki, a osim spomenutih Spectator Solisa i Mobilea, tu su Spectator Avant (regionalni zastupnik AVIS rent-a-cara), Nautički servis, građevinska tvrtka Spectator Konstrukt te A štedna banka sa 18,2 milijuna kuna temeljnog kapitala, kojoj je HNB 2008. godine odobrio rad, ali o njezinu se poslovanju nakon toga vrlo malo čulo.

Valja spomenuti da je obitelj Crnčević - koja inače vrlo rijetko istupa u javnosti te joj je teško pronaći čak i fotografije na internetu - htjela napraviti ozbiljne iskorake i u hotelijerski biznis. Tako je planirala graditi na ekskluzivnoj lokaciji iznad splitskog kupališta Bačvice, gdje je trebao niknuti hotel s pet zvjezdica vrijedan 17 milijuna eura.

Crnčevići su zajedno s nogometnim trenerom Tomislavom Ivićem bili suvlasnici splitskog hotela Ambasador. Treba spomenuti i otok Smokvicu, koji su svojedobno kupili za devet milijuna kuna.