tekući račun

Banke šalju nove ponude za dopuštene minuse, imate godinu dana za odgovor

19.06.2023 u 13:11

Bionic
Reading

Do kraja ovoga mjeseca građani koji se mogu zaduživati preko tekućeg računa dobit će pismenu ponudu svoje banke o zamjeni prešutnog prekoračenja dopuštenim. Rok za prihvat ponude je 12 mjeseci, odnosno 30. lipnja 2024., piše Jutarnji list

'Svim klijentima koji do navedenog roka dođu regulirati svoje prešutno prihvaćeno prekoračenje banka će ponuditi isti iznos dopuštenog prekoračenja. Klijenti samo trebaju doći čim prije u bilo koju našu poslovnicu i ugovoriti dopušteno prekoračenje', kažu u OTP banci. Ističu da je proces jednostavan jer nije potrebna nikakva dodatna dokumentacija, nema troškova i nije potrebno ispunjavati nikakve dodatne uvjete, piše Jutarnji list.

Pisane obavijesti odaslat će i 12 ostalih banaka koje su u srpnju lani s Vladom i HNB-om potpisale Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu, nakon burnih rasprava i optužbi banaka da su klijentima, da to i ne znaju, odobravale znatno skuplje prešutne minuse. Banke su preuzele veći broj obveza, a uključivale su primjenu ograničenja efektivne kamatne stope (EKS) i na prešutna prekoračenja već od 1. rujna prošle godine (na maksimalno 7,31 posto, dok je tada prosjek iznosio 10,97 posto), kao i ponudu prelaska na dopušteno prekoračenje najkasnije do kraja lipnja ove godine.

Ako korisnik u idućih godinu dana ne regulira novi status, OTP navodi da će mu ukinuti prekoračenje od 1. srpnja 2024. U tom slučaju korisnika će 30 dana prije obavijestiti i omogućiti mu vraćanje ukinutog iznosa odobravanjem kredita za obročnu otplatu. U PBZ-u podsjećaju da su već u travnju obavijestili klijente o tome da 19. lipnja u ponudu uvode dopušteno prekoračenje uz tekući račun u eurima. Postojećim korisnicima uputit će poziv za potpuni prijelaz s prešutnog na dopušteno prekoračenje, a do dana prihvaćanja ponude i sklapanja ugovora, "ne dulje od 30. lipnja 2024"., postojeći korisnici moći će koristiti prešutno prekoračenje.

Zagrebačka banka također je u procesu slanja ponuda, a kako bi olakšala prijelaz i potrebu za dolaskom u poslovnice za potpisivanje ugovora o prekoračenju, ističu, "našim je klijentima na raspolaganju migracija putem digitalnog bankarstva (m-zabe)".

Osim te 'migracije' iz prešutnog u dopušteno prekoračenje, dodaju, klijenti putem mobilnog bankarstva imaju i opciju upravljanja promjenom iznosa limita (povećanje, smanjenje ili ukidanje prekoračenja). Do trenutka isteka roka za prihvat ponude klijentima neće mijenjati postojeći iznos prekoračenja osim na vlastiti zahtjev, u okolnostima predviđenima Memorandumom kao što je slučaj potpunog gubitka primanja klijenta. Dopušteno prekoračenje bit će u jednakom iznosu kao i prešutno, što svojim klijentima nudi i Erste banka.

'Klijenti će na vrijeme biti obaviješteni o svim detaljima prelaska s prešutnog na dopušteno prekoračenje. Osim u poslovnicama, Erste banka će svojim klijentima omogućiti ugovaranje dopuštenog prekoračenja i online putem, preko digitalne platforme George', navode u toj banci.

Postojećim korisnicima prešutnog prekoračenja i HPB nudi mogućnost zamjene u cijelosti te prelazak na dopušteno prekoračenje u razdoblju od godinu dana 'uz potpisivanje ugovora u centrima HPB-a ili putem e-Poslovnice te u poštanskim uredima'.