pitamo vas

[ANKETA] Žestok rat HDZ-a i oporbe oko Gospodarske komore. Što vi mislite, treba li ukinuti plaćanje obavezne članarine HGK-u?

29.01.2021 u 14:46

Bionic
Reading

Pitanje treba li ukinuti plaćanje obavezne članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) podijelilo je saborske zastupnike. Ujedinjena oporba je za ukidanje dok se vladajući HDZ protivi tome. Jezičak na vagi mogle bi biti stranke koje inače podržavaju vladu Andreja Plenkovića, poput HSLS-a, ali su bliže stavu opozicije

Glasanje o HGK-u bilo je najavljivano za danas oko podne, međutim predsjednik Sabora Goran Jandroković uklonio je tu točku s dnevnog reda, što je izazvalo revolt opozicije.

Posjetimo, inicijativu za ukidanje plaćanja obavezne članarine HGK-u pokrenuo je Most.

'Želimo olakšati poslovanje poduzetnicima na način da više ne plaćaju članarinu HGK-u kao jedan od niza parafiskalnih nameta', rekao je Mostov zastupnik Zvonimir Troskot. 'Postavlja se pitanje zašto većina članova ne želi biti prisilno vezana. U ovom trenutku peticiju za ukidanje obavezne članarine potpisalo je više od 20.000 ljudi', rekao je.

Ustvrdio je da HGK ima najviše zaposlenika i najnižu efikasnost u Europskoj uniji i jedina je komora, uz austrijsku i njemačku, koja ima obaveznu članarinu.

S druge strane premijer Andrej Plenković nije za ukidanje plaćanja obavezne članarine Komori.

'Svjedočimo brojnim populističkim inicijativama punim demagogije. Članarina za one gospodarske subjekte slabijeg prometa je 42 kune mjesečno. Nitko od nas ne kaže da HGK ne može bolje raditi, međutim HGK ima svoju tradiciju, čini mi se, 160 godina. Više to nije nešto što se demontira na brzinu, zbog oporbenog hira. Ako nešto treba mijenjati, treba vidjeti što se može popraviti. Raditi politički cirkus zbog 42 kune mjesečno je populizam. To nećemo zaboraviti', kazao je Plenković.

Inače, članarina HGK-u plaća se ovisno o veličini tvrtke (visini aktive, prihoda i broja radnika). Najveći broj firmi, njih 97 posto, mjesečno plaća 42 kune. Preostale dvije skupine plaćaju članstvo u Komori 1083 kune, odnosno 3973 kune mjesečno.

Prema financijskom planu za 2021., HGK očekuje 199 milijuna kuna ukupnih prihoda, od čega bi 144,6 milijuna bili prihodi od članarina (oko 70 posto od ukupnih prihoda).