PROGNOZA ERSTEA

Analitičari: Dionica Leda rast će na 10.521 kunu

09.07.2015 u 14:19

Bionic
Reading

Ersteovi analitičari podigli su jednogodišnju ciljanu cijenu za dionice Leda s 9.748 na 10.521 kunu. S obzirom da očekivani prinos iznosi oko 31 posto, preporuka za investitore je povećana s razine 'akumulirati' na razinu 'kupiti'

'Prošla godina bila je opterećena brojnim jednokratnim negativnim učincima poput poplava u BiH i Hrvatskoj, kazne Frikomu te otpisom goodwilla u Makedoniji, čega je kompanija pošteđena u ovoj godini. Usprkos tome, Ledo je uspio povećati tržišni udio na dva ključna tržišta, Hrvatskoj i Srbiji, što bi u ovoj godini trebalo poslužiti kao snažan oslonac oporavka', ističe se u analizi.

'Vremenski uvjeti ove su godine znatno povoljniji u odnosu na prošlogodišnje ljetne mjesece, presudne za prodaju sladoleda. To bi trebalo donijeti nešto bolju strukturu prodaje, pogotovo u segmentu impulsnog sladoleda. Preliminarni podaci o turističkoj sezoni ukazuju na snažan rast dolazaka i noćenja u Hrvatskoj, što u kombinaciji s velikim naglaskom koji je u pripremi sezone stavljen na HoReCa kanal sugerira da će i segment smrznute hrane u Ledu bilježiti rast u ovoj godini', navodi se.

Prema mišljenju analitičara, kompanija je uložila znatne napore u pripremu ove sezone. Broj prodajnih mjesta je od 2011. do 2014. porastao preko 25 posto. Sredinom prošle godine kompanija je započela plasman svojih sladoleda kroz lance Müller, Drogerie Markt i Hrvatsku poštu, čiji će pun učinak biti vidljiv ove godine. Također, prve isporuke za američki lanac Kroger su krenule u lipnju ove godine, tako da bi prvi učinci tih isporuka trebali biti vidljivi u rezultatu za treći kvartal.

'Očekuju se i dvoznamenkaste stope rasta na slovenskom tržištu, nakon Agrokorove akvizicije Mercatora, čime se otvaraju vrata za zauzimanje ozbiljnijeg tržišnog udjela u segmentu sladoleda. Na troškovnoj se strani također bilježe pozitivni trendovi, s obzirom da je većina sirovina za proizvodnju sladoleda ugovorena po nižoj cijeni nego prošle godine. To je pogotovo izraženo kod mlijeka u prahu i mliječnih izvedenica. Ledo je dodatno implementirao novi sustav upravljanja s klijentima, centralnu nabavu i sustav upravljanja skladištem, što bi također trebalo donijeti uštede', kažu analitičari.

U Ersteu očekuju da će kompanija zadržati istu politiku dividende, što znači da će se 50 posto konsolidirane dobiti isplaćivati u vidu dividende. Za ovu godinu dividenda iznosi 214,85 kuna, što je dividendni prinos od 2,7 posto. Za iduću godinu se očekuje znatan porast dividende, u skladu s povećanjem neto dobiti kao rezultatom gore navedenih čimbenika.