'NOVI MONAKO'

Albanija gradi najveću luku na Balkanu

24.01.2023 u 08:20

Bionic
Reading

Za deset godina Drač će biti novi Monako, najavila je Vlada Albanije predstavljajući dva nova projekta. Jedan je izgradnja novog pristaništa i luksuznog naselja u Draču, na mjestu sadašnje luke, a drugi je gradnja nove trgovačke luke u naselju Porto Romano

Najveću luku u ovom dijelu svijeta i najmodernije naselje gradi će tvrtka Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Drač će imati novu marinu za brodove i jahte, naselje od 12.000 luksuznih kuća i stanova, osam hotela s četiri i pet zvjezdica te uređenu javnu površinu.

'U urbanu sredinu s trgovima, parkovima, igralištima za djecu bit će pretvorena gotovo polovina površine, na kojoj su sada luka, kontejneri i razni otpad. Vlada Albanije sudjeluje u finan iranju ovog projekta', rekao je Erlis Hareni, izvršni direktor albanske kompanije za razvoj morskih luka. Vlada Albanije pokreće još jedan projekt, vrijedan 390 milijuna eura; 46 posto finacirat će država, dok će 54 uložiti kompanija koja će biti izabrana na međunarodnom tenderu, prenosi Indikator.ba.

Teretna luka iz Drača seli se u Porto Romano, mjestašce nadomak grada. To će biti strateško čvorište za trgovinu Zapadnog Balkana. Otvorit će 1.500 radnih mjesta. 'U Luci Drač godišnje se pretovari oko pet milijuna tona robe i istovari oko 180.000 kontejnera. Plan nam je da u Porto Romanu utrostručimo kapacitete za pretovar kontejnera i to je velika investicija, koju će financirati albanska vlada i Luka Drač iz međunarodnog zajma', naveo je direktor Luke Drač Piro Vengu.

Projekt nove trgovačke luke predviđa i izgradnju suhih luka u Prištini, Skoplju, i drugim gradovima, kao i izgradnju željezničke infrastrukture na tom putnom pravcu, koji je dio koridora 8. 'Imat ćemo repozicioniranje svih albanskih luka ka unutrašnjosti Balkan; željeznicom prema Prištini i dalje prema Nišu i Beogradu, kao i preko Koridora 8 do Skoplja. Prema dogovoru sa samita u Tirani, željeznička infrastruktura na ovom važnom putnom pravcu bit će financirana sredstvima Europske unije, istaknuo je Vengu. Novu Luku - Porto Romano projektirala je jedna od pet najprestižnijih kompanija u svijetu. Planirano je da ona bude najveća trgovačka luka na Jadranu, a jedan njen dio trebalo bi postati NATO baza, prenosi RTS.