LUDNICA NA TRŽIŠTU

Alarmantan skok švicarca: Neke banke prodaju ga po 8,5 kuna!

15.01.2015 u 15:28

Bionic
Reading

Švicarska narodna banka (SNB) ukida minimalni tečaj švicarskog franka od 1,20 za euro, a ta je mjera rano jutros izazvala pravi potres na valutnom tržištu. Franak je skočio za oko 25 posto te dosegao najvišu točku od 0,9 eura (sa 6,39 kuna na 7,43 kune) dok se u ovim trenucima lagano oporavlja i iznosi oko 1,04 eura. Efekti na odnos franka i hrvatske valute već se vide na tečajnim listama banaka u Hrvatskoj. Zanimljivo je da se u svim domaćim bankama švicarski franak kupuje po cijeni od 6,23 kuna, dok njegova prodajna cijena varira od 6,5 do čak 8,5 kuna. Neke su čak zaustavile konverziju, ne bi li tako spriječile bilo kakav pokušaj mešetarenja švicarskom valutom. Iz Udruge Franak poručuju da je situacija alarmantna

Što to znači za korisnike kredita u švicarskim francima, upitali smo Denisa Smaju, koordinatora razvojno-istraživačkog tima Udruge Franak.

'To, dakako, znači nepovoljnu situaciju, rast anuiteta i rast glavnice. Situacija je jako alarmantna. Udruga Franak kontaktirala je i novoizabranu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, ministra financija Borisa Lalovca i predsjednika na odlasku Ivu Josipovića. S ministrom financija zatražili smo i hitan sastanak. Organizirat ćemo i konferenciju za medije danas ili sutra', kazao je Smajo za tportal.hr.

Udruga Franak: Dužnici, platite ratu kredita danas

Udruga Franak savjetuje korisnike kredita vezanih uz švicarski da rate u ovome mjesecu podmire najkasnije danas ukoliko mogu, dok je još u primjeni postojeći tečaj HNB-a.

Vrijednost hrvatske valute u četvrtak je porasla sa 6,39 na 7,4 kuna za franak, odnosno 15,8 posto.

Minimalni tečaj uveden je u razdoblju iznimne precijenjenosti švicarske valute i iznimno visoke razine neizvjesnosti na financijskim tržištima. Ova iznimna i privremena mjera štitila je švicarsku ekonomiju od ozbiljne štete, navodi se u priopćenju Švicarske narodne banke (SNB). Dok je švicarac i dalje visok, precijenjenost mu je bila smanjena uvođenjem minimalnog tečaja. Mjera je to koja je bila uvedena u rujnu 2011. godine.


Gospodarstvo je iskoristilo ovu fazu da se prilagodi novoj situaciji, ističe se u priopćenju SNB-a.

SNB je značajno snizio kamatne stope kako bi se osigurao da smanjenje minimalnog tečaja ne dovede do neodgovarajućeg pooštravanja monetarne politike.

SNB će i dalje voditi računa o tečaju u monetarne politike u budućnosti. Ako bude potrebno, banka će ostati aktivna na deviznom tržištu kako bi utjecala na formuliranje monetarnih uvjeta, navodi se u priopćenju.

SNB je ujedno pomaknuo ciljani raspon tromjesečnog libora dublje u negativni teritorij, između minus 1,25 posto i minus 0,25 posto, sa sadašnjih minus 0,75 posto i 0,25 posto.

Guverner SNB-a: Ovo je odgovor iznenađenjima na tržištu

Guverner SNB-a, Thomas Jordan, na danas održanoj konferenciji za medije kazao je kako ovo nije bila 'panična reakcija' banke, inzistirajući na tvrdnji da je banka donijela 'dobro osmišljenu' odluku. Dodao je kako je ona donesena kao odgovor iznenađenjima na tržištu, te da očekuje da će se vrijednost franka u odnosu na euro vratiti u normalu u dogledno vrijeme. Jordan je pojasnio kako uvijek postoji volatilnost u takvim situacijama, prije nego što se stopa valute vrati na normalniju razinu. Jordan je također izjavio da sumnja da će banke uvesti negativne kamatne stope za male štediše. No, drugačije je kada su u pitanju veliki investitori, koje SNB želi odvratiti od držanja velikih depozita u švicarskim francima.

Financial Times piše da je danas obustavljena mjera predstavljena u vrijeme krize eurozone. Kriza je dovela do velikog priljeva novca u Švicarsku i uzrokovala dizanje vrijednosti franka. Tijekom 2011. švicarski franak i euro vrijedili su gotovo jednako, nakon čega je Švicarska narodna banka predstavila fiksni tečaj prema euru koji je ostvarila tiskajući franke kako bi kupila milijarde eura.