prilika za ulaganje

Ako ste strpljivi, na ovome možete zaraditi velik novac

21.03.2017 u 06:51

Bionic
Reading

U slovenskom mjestu Slovenj Gradec prošlog mjeseca održala tradicionalno se održava licitacija dragocjenih vrsta drveća. Na ovogodišnjoj 11. licitaciji rekordnu cijenu postiglo je deblo gorskog javora prodano za 9906 eura po kubičnom metru. Drugu najvišu cijenu, od 6870 eura po kubiku, dostigli su visokokvalitetni sortimenti orahovine

Uzgoj skupocjenih vrsta drveća može biti dobra investicija, ali zahtijeva veliku strpljivost i znanje. Horizont ulaganja kreće se od 30 do 40 godina, ali nakon što stablo javora ili oraha dostigne potrebnu kvalitetu i dimenzije, investicija se višestruko isplati.

Potvrđuje to i velik interes kupaca iz Austrije, Njemačke, SAD-a i drugih zemalja koji su ove godine u Slovenj Gradecu pokupovali gotovo sve vrhunske primjerke ponuđene na licitaciji. Riječ je visokovrijednim sortama drveća koje uspijevaju u Europi - gorski javor, orah, pitomi kesten, tisa…

Najviše cijene obično postiže gorski javor. Lani je najvredniji trupac dostigao cijenu od 9017 eura po kubiku, a ove godine cijena vrhunskog debla te europske ebanovine popela se na 9906 eura po kubiku.

Gorski javor raste u sredogorju i planinskom području Europe i Male Azije. U Hrvatskoj je autohtona vrsta drveća, a najčešće raste s bukvom i jelom na nadmorskoj visini do 1250 metara. Naraste od 30 do 40 metara visine, krošnja mu je ovalna i bujna, a deblo je nepravilno, promjera do 2,5 metara. Karakterizira ga brz rast, a životni vijek mu je do 500 godina. 

Uzgoj visokovrijednih sorti drveća može dugoročno donijeti odličnu zaradu, ali mnogi su u zabludi kad očekuju da će svako posađeno stablo izrasti u skupocjeno drvo. U praksi tek rijetki primjerci dostignu vrhunsku kvalitetu koja garantira visoku cijenu.

Primjerice, kod gorskog javora astronomske cijene postižu izuzetni primjerci javora rebraša s karakterističnim kratkim valovitim vlaknima. Drvo skupocjenih trupaca koristi se u izradi furnira za luksuzni namještaj, a upotrebljavaju ga i majstori za izradu glazbenih instrumenata.