POSRNULI AVIOPRIJEVOZNIK

Air France-KLM neće spašavati Alitaliju

17.05.2017 u 13:07

Bionic
Reading

Air France-KLM odbacio je mogućnost spašavanja posrnulog talijanskog prijevoznika Alitalije a izvršni direktor poručio kako će se s obzirom na dosadašnja iskustva i propali plan spajanja teško ponovo odlučiti izravno ulagati u Italiju

Godine 2008. francusko-nizozemski prijevoznik odustao je od planiranog preuzimanja talijanske zrakoplovne kompanije nakon propalih pregovora sa sindikatima.

Početkom ovog mjeseca Alitalia je po drugi puta u manje od deset godina dobila izvanrednu upravu nakon što su radnici odbili plan restrukturiranja koji se temeljio na značajnom smanjenju plaća i ukidanju radnih mjesta a uprava ga je predstavila kao preduvjet za pribavljanje svježeg kapitala.

Vlasnik 49 posto udjela Etihad Airways i talijanski dioničari izrazili su duboko žaljenje zbog sindikalnog odbijanja plana i ponovili da više ne mogu ubrizgavati novac.

Vlada je posrnulom prijevozniku odobrila šestomjesečni zajam od 600 milijuna eura za premošćivanje teškoća i nastavak poslovanja, napominjući da bi uskraćivanje pomoći poremetilo zračni promet i naškodilo turizmu i ugledu zemlje.

Izvršni direktor Air France-KLM-a Jean-Marc Janaillac poručio je pak u utorak da ne misle sudjelovati u spašavanju talijanske kompanije.

"Mislim da nas dosadašnja iskustva KLM-a ili Air Francea s Alitalijom ne ohrabruju da ponovimo iskustvo izravne prisutnosti u Italiji, osobito nakon naglog pada udjela Alitalije na talijanskom i europskom tržištu usluga prijevoza na udaljene destinacije", kazao je Janaillac.

"Talijansko tržište možemo pokrivati i preko naših zračnih luka CDG (u Parizu) i Schiphol (u Amsterdamu)", dodao je.

"Pratit ćemo zbivanja pod izvanrednom upravom u sljedećih šest mjeseci i po potrebi prilagođavati naša stajališta", kazao je čelnik Air France-KLM-a na skupštini dioničara.

Alitalia i dalje je partner u zajedničkom ulaganju francusko-nizozemske grupe s Delta Air Linesom na prekoatlantskim linijama.