Trgovački sud u Splitu

Adris Grupa pravomoćni vlasnik splitskog hotela Marjan

27.11.2019 u 13:01

Bionic
Reading

Tri mjeseca nakon što na elektronskoj dražbi za njega ponudila nešto više od 324 milijuna kuna, tvrtka Adria Resorts iz sastava Adris grupe napokon i službeno može preuzeti splitski hotel Marjan. Visoki trgovački sud odbio je žalbu koju je uložila anonimna tvrtka 'Rovinjska močvara j.d.o.o.' i potvrdio odluku kojom se hotel dosuđuje tvrtki iz Rovinja

Zasad nisu jasno zašto je spomenuto jednostavno društvo s ograničenom odgovornosti pokušalo spriječiti prelazak prestižnog splitskog hotela u ruke Adrisa. Sud je njihovu žalbu odbio kao neosnovanu zato što nisu sudjelovali u dražbi, niti imaju status razlučnog vjerovnika.

Po podacima sa servisa Poslovna Hrvatska, iza 'Rovinjske močvare' stoji stanoviti Ante Ledenko iz Splita, koji je prethodno imao obrte 'Galero' i 'Graditelj'. Prvi je odjavljen 2012., a drugi 2017. godine. Ni njegova današnja tvrtka nema prijavljene prihode.

Trakavica oko 'Marjana' tako bi trebala biti završena čak 14 godina nakon što ga je za 170 milijuna kuna kupio Željko Kerum, plativši ga trostruko više od tražene početne cijene. Obećavao je i najavljivao obnovu, čak sklopio ugovor s lancem 'Hilton', no ispostavilo se da je ova investicija povukla na dno kompletno njegovo poslovno carstvo. Za kupnju je jamčio njegov trgovački lanac 'Kerum d.o.o.', pa su ga banke blokirale.

Sam Kerum najavljivao je tužbe protiv banaka.

Hotel Marjan u međuvremenu je ozbiljno devastiran i njegovo ponovno stavljanje u funkciju zahtijevat će ozbiljna ulaganja. Sama zgrada ima površinu od 5.679 kvadrata, a novi kupac dobiva i trafostanicu, dvije tisuće kvadrata parkiralište i dvije i pol tisuće kvadrata dvorišta.

Adria Resorts je još koncem 2017. godine od austrijske Heta Asset Resolution grupe otkupila potraživanja osigurana hipotekama nad hotelom Marjan, a prethodno je isto učinila i s potraživanjima nad hotelskim aneksima te tražbinama 72 bivša radnika hotela. Marjan je stoga otkupila prijebojem, za tri četvrtine procijenjene vrijednosti, a kako se nalazi u prvom isplatnom redu, preostali vjerovnici ostaju praznih ruku.