POSTIGNUT DOGOVOR?

Volkswagen u cijelosti preuzima Porsche

20.07.2009 u 13:45

Bionic
Reading

Sapunica koja se posljednjih mjeseci odvija na relaciji Porsche - Volkswagen uskoro bi mogla doći svojem kraju ukoliko su Reutersovi izvještaji točni

Porsche SE, holding kompanija koja drži proizvođača automobila Porsche AG u svojem pokušaju preuzimanja većinskog udjela u Volkswagenu dovela se na rub insolventnosti i stečaja. U zaokretu koji je uslijedio, Volkswagen je posudio Porscheu 750 milijuna eura, a potom tražio vraćanje duga ili mogućnost kupovine udjela u Porsche AG-u.

Iza kulisa, međutim, odvijala se i obiteljska drama. Porsche, naime, vode nasljednici Ferdinanda Porschea Ferry Porsche i Louise Piëch, Wolfgang Porsche je predsjednik nadzornog odbora u Porscheu, dok mu rođak Ferdinand Piëch drži istu poziciju u Volkswagenu. Slijed kasnijih događanja pokazao je da se Wolfgang Porsche pokušao riješiti Ferdinand Piëcha, dok je ovaj isto pokušao učiniti s predsjednikom Porscheove uprave Wendelinom Wiedekingom.

U konačnici, Porsche SE i Volkswagen postigli su dogovor prema kojem će Porsche dobiti priliku otplatiti 10-ak milijardi eura duga, zahvaljujući osam milijardi eura iz Volkswagena za koje će najveći europski proizvođač automobila dobiti 49,9 postotni udjel u Porsche AG-u u prvom koraku, te preostali udio nešto kasnije.