OPTIMISTIČNI INVESTITORI

Tesla nakon BMW-a vrijednošću premašio i Daimler

05.12.2018 u 10:43

Bionic
Reading

Minulog mjeseca Tesla je tržišnom kapitalizacijom premašila ukupnu vrijednost BMW-a, a po zatvaranju burzi sinoć istu sudbinu doživjela je i kompanija u čijem je vlasništvu Mercedes

Vrijednost Daimlerove dionice klizi već neko vrijeme, nakon što je kompanija upozorila da će zbog problema s dizelskim motorima i novim tarifama imati problema s profitabilnošću.

S jučerašnjom cijenom od 14,10 dolara po dionici, Daimlerova vrijednost procijenjena je na 62,9 milijardi američkih dolara, dok je po cijeni od 359,70 dolara za dionicu Tesla koncem jučerašnjeg dana vrijedila 63,2 milijarde dolara.

Daimler je prošle godine, bez kamionskog programa koji je također dio koncerna, isporučio više od 2,4 milijuna automobila. Usporedbe radi Tesla je u istom periodu lani proizvela 103.020 automobila.

Proizvođač iz Palo Alta znatno je povećao proizvodnju ove godine, pa je tako u samo prva tri kvartala, zahvaljujući iznimnoj potražnji za Modelom 3, isporučeno 154.220 vozila.

Premda su razlike u veličini ova dva proizvođača evidentne na prvi pogled, cijena na burzi pokazuje da investitori trenutno više vjeruju u Teslin potencijal za ostvarivanje nove vrijednosti, nego u Daimlerov.

  • +4
Tesla Roadster Izvor: Promo fotografije / Autor: Tesla