savjeti za vozače

Sigurno kroz zimu s Nova rent a car-om

12.12.2017 u 11:01

Bionic
Reading

Sve o sigurnost vožnje zimi i zimskim gumama govori nam Rino Pavlov, iz tvrtke Nova rent a car jedne od vodećih agencija za najam automobila u Hrvatskoj

Vremenska prognoza nas upozorava kako ne treba zaboraviti da je početak zime na vratima -  kao i svake godine stigao nam opet snijeg, led i zimski uvjeti na cestama.

Rino Pavlov, iz tvrtke Nova rent a car, jedne od vodećih tvrtke za najam automobila u Hrvatskoj će nam objasniti malo više o zimskim gumama i vožnji zimi.

Gospodine Pavlov, koje je najvažnije pravilo kod vožnje zimi?

Ono što je najvažnije, uvijek je pravilno procijeniti vremenske uvjete tako da možete reagirate na odgovarajući način. Važno je obratite pažnju na izvješća HAK-a o vremenu I stanju na cestama za dionice na kojima planirate putovati. Naravno, kada putujete najrizičniji su uvjeti na cesti oko 0 stupnjeva. Tada možete očekivati ​​sklisku i zaleđenu cestu. Uvijek prije nego krenete na cestu ne bi bilo loše isto tako napraviti i test kočnica: Što je sigurno - sigurno je.

Koji su općenito savjeti za snijeg ili skliske ceste?

U osnovi, potrebno je uložiti malo više svega: više vremena za planirano putovanje, više opreza i više udaljenosti. Na dugim putovanjima, ne samo da morate razmišljati o snijegu ili ledu I stanju na cesti koje vas očekuje, radi koncetracije trebalo bi I upravljati vozilom znatno sporije I prilagodit se trenutnom stanju.  Na taj način utjecati I na ostale vozače u prometu bez obzira na vaše samopuzdanje i snagu vozila. Neka pravila kažu da na snijegu treba voziti s pola standardne dozvoljene brzinekako bi održali dovoljan prostor za kočenje,dok je na ledu prihvatljiva čak i samo trećina brzine.

Što se može reći o zimskim gumama?

U Hrvatskoj je regulacija vrlo jednostavna; zimska oprema obvezna je na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.

Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevamo:

četiri zimska pneumatika (M+S) ili četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila I presudne su za sigurnost. Poželjno je u svakom razdoblju godine na vozilu imati odgovarajuće gume. Iako je zakonodavac dao širok okvir kod opisa zimske opreme treba imati na umu kako već pri temperaturi zraka nižoj od 7 stupnjeva Celzijusa ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prianjanja na podlogu, koja imaju u uvjetima za koja su predviđena. Naravno ako pričamo o niskoj temperature i snijegu to gotovo i nema smisla, posebice ako se radi o manjem sniježnom nanosu I kombinaciji ljetnih guma I lanaca. Iskrena preporuka je da se već od polovice studenoga na automobil montiraju sve četiri zimske gume, istog modela I proizvođača i u dimenzijama koje su propisane od strane proizvođača automobila.

To se također odnosi i na najam automobila, jer naravno nije odgovoran vlasnik vozila, već vozač. Stoga kao renomirana tvrtka za najam automobila u Hrvatskoj pokušavamo olakšati našim klijentima vožnju u zimskim situacijama te omogućiti najam vozila sa zimskim gumama kako bi bezbrižno mogli stići do svoje destinacije. U širokojponudi automobila(od malih gradskih do putničkih kombija) na našoj stranici, zimske gume su uključene u cijenu u navedenom period I jasno označene na svakoj potvrdi rezervacije.  Ovime nastojimo uz zanemarivu naknadu omogućiti klijentima sigurnu i bezbrižnu vožnju  s provjerenim vozilom i zimskom opremom.

Kod priobalnih lokacije I otoka, gdje je mogućnosti leda I snijega dosta manja u odnosu na kontinentalne uvjete, vi kao klijent možete isključiti zimske gume iz ponude ako smatrate da u predstojećem kraćem periodu nema izglednih šansi za pogoršanje vremena ili nećete prelaziti državnu granicu zemalja gdje su zimske gume obvezne.

Što je s zimskim gumama ili snježnim lancima u drugim europskim zemljama?

Kako veliki broj naših klijenata često putuje u okolne zemlje bilo da se radi o odlasku na skijanja, kupovine ili pak poslovna putovanja, važno je znati kako su u većini zemalja u okruženju zimske gume obavezna oprema. Tako kada iznajmite vozilo preko NOVA RENT A CAR sa zimskim gumama ste automatski uštedili jer ne podliježete eventualnim visokim kaznama.

Naprimjer, u Austriji su zimske gume ili lanci za snijeg obvezni u razdoblju od 1. studenog do 15. travnja.

U Sloveniji je uporaba zimske opreme datumski određena 15. studenog do 15. ožujka. bez obzira na vremenske uvjete, odnosno u slučaju zimskih uvjeta prije ili poslije tog vremenskog razdoblja.

U Italiji možete biti sigurni sa zimskim gumama od 15. studenog do 31. ožujka. Iako svaka talijanska regija sama odlučuje kad i kakvu zimsku opremu zahtijeva od vozača na cestama na njihovom području propis se primjenjuje najčešće i do sredine travnja.

U Njemačkoj zimska oprema nije datumski određena, već je obvezna pojavom zimskih uvjeta vožnje (snijeg na kolniku, ugažen snijeg, poledica..)

Za Bosnu I Hercegovinu, u period od 15. studenoga tekuće do 15. travnja iduće godine, bez obzira na vremenske uvjete, sva motorna vozila moraju posjedovati odgovarajuću zimsku opremu i koristiti u uvjetima kad je snijeg na kolniku ili kad je ugažen ili zaleđen ili kad pada kiša koja se ledi na tlu.

U Švicarskoj nema propisanih općih zimske uvjeta, doduše, to bi se kod njih trebalo podrazumjevati. Korištenje lanaca za snijeg dopušteno je za signalizaciju i vremenske uvjete, ali se inače zabranjuje.

U Francuskoj je uporaba zimske opreme obvezna u vrijeme zimskih uvjeta vožnje, odnosno kada je prometnim znakom označena njena obvezna uporaba. Zimska oprema su zimske gume min. 3,5 mm dubokim profilom odnosno lanci za snijeg.

Imate li još koji savjet za ugodniju i sigurnu vožnju?

Kod vožnje zimi bilo bi dobro putovati i voziti udobno, iako je vani hladno zimske kape I jakne bi trebala biti skinute I to ne samo od strane vozača, već i od ostalih putnika. U nekim situacijama zbog debeljeg sloja odjeće, čak od nekoliko od centimetara, sigurnosni pojas za tijelo u slučaju eventualnog udesa ne može pravilno ispuniti svoju zaštitnu funkciju.

Isto tako trebali biste prije promjena sezona pregledati gume: Ima li vizualnih oštećenja na gumama?

 Je li guma neravnomjerno potrošena? Čak i ako sve još uvijek izgleda dobro, pogledajte jesu li zimske gume starije od šest godine, jer preporuka je da je maksimalno razdoblje trajanja guma upravo taj rok. Nakon tog vremena materijal stvrdnjava i postaje porozan, što je čini nesigurnom za vožnju.

Na www.novarentacar.hr nudimo široku flotu pouzdanih vozila po najnižoj dostupnoj cijeni uz najbolju uslugu i individualni pristup zahtjevima i potrebama svakog klijenta. Po tim kriterijima smo već prepoznati i nagrađivani.

Rezervacije se mogu jednostavno, lako i u kratkom roku napravit na našoj web stranici ili putem telefonske linije 072 535 535. Otkazivanje je besplatno do dana preuzimanja vozila. Naši uredi u Hrvatskoj locirani na svim većim aerodromima i gradskim lokacijama dostupni su svakodnevno korisnicima Nova rent a car-a. Veselimo se vašoj posjeti.