PREMIJERA

Opel predstavio novi Combo: Sve vrste pogona i obilje teretnog prostora

13.11.2023 u 16:07

Bionic
Reading

Uz varijantu s električnim pogonom, novi je Combo također dostupan s benzinskim i dizelskim motorima, pri čemu potonji nudi automatski mjenjač kao alternativu ručnom mjenjaču. Ovo je prvi Opel LCV koji je opremljen prilagodljivim Intelli-Lux LED Matrix svjetlima koja ne zasljepljuju

Opel je krajem prošlog tjedna objavio detalje novog modela Combo, lakog gospodarskog vozila (LCV). Uz novodizajnirani prednji dio i novi digitalni kokpit, nova generacija kompaktnog kombija, koji zadržava sve prednosti prethodnog modela, također je prvi u svom tržišnom segmentu koji ima najsuvremeniji Intelli-Lux LED Matrix svjetlo. Novi Combo Electric bez emisija također nudi prošireni domet vožnje.

Uz varijantu s električnim pogonom, novi Opel Combo također je dostupan s benzinskim i dizelskim motorima, pri čemu potonji nudi automatski mjenjač kao alternativu ručnom mjenjaču. Obje verzije pogona novog Opel Comba dostupne su u dvije dužine, s izborom između dva ili tri prednja sjedala. Novi Combo dodatno se nudi kao verzija s kabinom za posadu s pet sjedala.

Sa svojom karakterističnom maskom marke Vizor poznatom iz Opelovih najnovijih putničkih automobila, novi Opel Combo odmah je prepoznatljiv. Stvarajući jednu vizualnu jedinicu koja se proteže preko prednjeg dijela vozila, Vizor integrira amblem marke Blitz s prepoznatljivim sustavom prednjeg osvjetljenja.

Premijera: Intelli-Lux LED Matrix Light u Combo klasi

Novi Combo nije samo prvi Opel LCV koji je opremljen prilagodljivim Intelli-Lux LED Matrix svjetlima koja ne zasljepljuju, već je i prvi u svojoj klasi s ovom tehnologijom. Čim vozilo napusti urbana područja, matrična prednja svjetla s ukupno 14 LED elemenata automatski se prebacuju na duga svjetla i kontinuirano prilagođavaju duljinu i raspodjelu svjetlosnog stošca. Kada se otkriju svjetla iz automobila ispred, pojedinačne LED diode se isključuju kako bi se automobil isključio iz dugog svjetla i izbjeglo zasljepljivanje vozača iz drugog vozila. LED diode se ponovno automatski pale čim sustav otkrije da nema svjetala drugih vozila.

Uz optimalnu noćnu vidljivost, novi Opel Combo Electric nudi i prošireni domet vožnje. Potpuno električni novi kompaktni kombi, s izborom načina vožnje Eco, Normal i Power, može prijeći do 330 kilometara s jednim punjenjem svoje nove baterije od 50 kWh (WLTP kombinirani ciklus), 50 km dalje od svog prethodnika.

To je omogućeno daljnjim razvojem potpuno električnog pogona i – po prvi put u Combu – visokoučinkovite dizalice topline koja pomaže u očuvanju dometa baterije pri niskim temperaturama. Pokretan elektromotorom najnovije generacije sa 100 kW (136 KS) i 270 Nm okretnog momenta, novi Combo Electric može postići najveću brzinu od 130 km/h. S ugrađenim punjačem od 7,4 kW kao standardnom opremom (11 kW opcijski), baterija se može napuniti do 80 posto svog kapaciteta za manje od 30 minuta na javnoj stanici za punjenje od 100 kW.

Novi Opel Combo Electric: Beskompromisan prijevoz bez lokalnih emisija

Izvanredna snaga novog Opel Comba Electric ostaje njegova sposobnost prijevoza i vuče teškog tereta. Kao i njegov prethodnik, novi potpuno električni kompaktni kombi nastavlja nuditi do 4,4 kubičnih metara vodećeg skladišnog prostora u klasi (isto kao i njegova braća i sestre s motorom s izgaranjem), dok su nosivost od 780 kg i kapacitet vuče od 750 kg najbolji u razredu.

Kako bi se dodatno optimiziralo iskustvo vožnje, kokpit i ergonomija Comba također su poboljšani u pogledu lakšeg korištenja. Novi informacijsko-zabavni sustavi s 10-inčnim ekranima u boji osjetljivim na dodir koriste – po prvi put u Opelovim lakim gospodarskim vozilima – integriranu platformu Snapdragon Cockpit iz Qualcomm Technologies, omogućujući poboljšanu grafiku, multimediju i mogućnosti računalnog vida. Sustavi su kompatibilni s bežičnim Apple CarPlay i Android Auto.

Alternativno, novi Combo dostupan je s inovativnom stanicom za pametni telefon. Nakon povezivanja sa stanicom putem namjenske aplikacije, korisnikov pametni telefon postaje infotainment upravljačka ploča vozila, također u interakciji s tipkama na upravljaču. U novom Combo Electricu, poluge iza potpuno novog upravljača omogućuju vozaču odabir tri razine rekuperacije za sustav regenerativnog kočenja.

Sigurnije manevriranje: Stražnja i bočna kamera isporučuju slike u digitalni retrovizor

Kada je u pitanju zaštita putnika i drugih sudionika u prometu, nova generacija Opel Comba ostaje vodeći u klasi. Novi sigurnosni vrhunac je Dynamic Surround Vision. Sustav se sastoji od dvije kamere, jedne smještene iznad stražnjih vrata, a druge ispod vanjskog retrovizora na strani suvozača. Dvije slike – stražnjeg vozila tijekom vožnje i (kada se aktivira polugom pokazivača smjera) bočnog mrtvog kuta – prikazuju se u novom digitalnom retrovizoru visoke razlučivosti. U usporedbi s konvencionalnim retrovizorima, sustav pruža bolju preglednost, omogućujući vozaču sigurnije manevriranje.

  • +6
Opel Combo Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Dodatnu sigurnost nudi širok raspon od do 18 naprednih sustava pomoći vozaču (ADAS) – mnogi su standardni – uključujući inteligentnu pomoć pri brzini, pomoć za držanje trake, napredno kočenje u nuždi i upozoravanje vozača. Adaptivni tempomat dostupan je kao opcija.

Opel kaže kako je novi Combo tehnološki napredan, prostran i sposoban podnijeti teške terete, što ga čini uvjerljivim izborom za profesionalce na tržištu sposobnog kompaktnog kombija. Ne praveći kompromise u pogledu funkcionalnosti, nova potpuno električna varijanta također se može pohvaliti prednostima svoje 'braće i sestara' motora s izgaranjem u kombinaciji sa sposobnošću lokalnog rada bez emisija u prigradskim, kao i u urbanim područjima. Početak prodaje novog Opel Comba i Comba Electrica planiran je za kraj ove godine.