TEMELJITA EVOLUCIJA

Neka vas izgled ne prevari, ovo stvarno je potpuno novi Mercedes G

05.01.2018 u 10:13

Bionic
Reading

Moćni Geländewagen gotovo četiri desetljeća opirao se promjenama. Mercedes bi iz generacije u generaciju unaprijedio mehaniku ili je opremio posljednjim krikom tehnologije, no ikonski kutijasti dizajn i takozvana arhitektura ‘body on frame’, odnosno u slobodnom prijevodu karoserija na okviru, 39 godina su ostali nedirnuti

Novi G upravo je pokazao lice uoči autosalona u Detroitu, a kao što možete vidjeti iz priložene fotografije - Nijemci nisu previše zadirali u prepoznatljivi dizajn. G-klasa će još uvijek biti aerodinamična poput kuće.

U Mercedesu također nisu puno dirali u arhitekturu šasije, i dalje je to karoserija na okviru - no G-klasa je sada šira za 10 cm, dok je okvir krući za 35 posto.

Automobil je također dobio neovisni ovjes umjesto krutih osovina, što će dodatno unaprijediti udobnost, no ostaje za vidjeti što će to značiti za performanse na terenu.

Tri samozaključavajući diferencijala, prilazni i odlazni kutevi od 31, odnosno 30 stupnjeva, te sposobnost prelaska preko vodenih površina dubine do 70 cm sugeriraju da bi G-klasa trebala ostati suvereni vladar bespuća.

  • +2
Mercedes G-klasa Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes

Tome nas pokušava uvjeriti i promotivni video koji je Mercedes objavio, no za konačnu potvrdu strpjet ćemo se do prvih testova.

Mercedes ne spominje paletu motora koju će smjestiti pod poklopac, no G-klasa će biti dobavljiva s devetero brzinskim automatskim mjenjačem.

Tu je, napokon, i potpuno novi interijer u skladu s onim što Mercedes nudi u najvišim klasama.

Datum početka prodaje i cijene tek trebaju biti definirane.