GLOBALNi uspjeh

Lexus ES, najpopularnija Lexusova limuzina prešla tri milijuna prodanih primjeraka

19.04.2023 u 13:24

Bionic
Reading

U Europi je model ES rangiran kao četvrti na ljestvici najprodavanijih Lexusovih modela za 2022. godinu (s brojkom od 4895 primjeraka), a iznimno je važan kao model koji se često bira za flote

Lexus ES, najpopularnija Lexusova limuzina prešla je brojku od tri milijuna prodanih primjeraka na globalnoj razini. Ova prodajna brojka dosegnuta je 5 godina nakon što je model prvi put plasiran na tržište zapadne Europe, a 33 godine od trenutka kad je paralelno s markom Lexus na tržište plasiran model ES 250, i to isprva samo za SAD, zajedno s većim modelom, limuzinom LS 400.

Lexus je oduvijek bio pojam luksuznih modela japanskog proizvođača automobila Toyota. Mi smo na svom testu 2019. godine imali model ES 300h SD E-CVT F Sport Premium.

Facelift model predstavljen je u travnju 2021. i prvi puta je dobio i AWD pogon na sva četiri kotača, 50/50 maksimalna raspodjela okretnog momenta davala je jednak okretni moment između prednjih i stražnjih kotača.

Lexus ES 300h F Sport Izvor: Promo fotografije / Autor: Lexus

ES je trenutačno drugi najprodavaniji model automobila Lexus, odmah iza modela RX crossover, koji je dosad prodan u 3,6 milijuna primjeraka širom svijeta. ES je bio drugi najpopularniji Lexusov model i u 2022. godini, s prodanih 167.628 primjeraka širom svijeta, dok je RX bio prvi sa 178.234 prodana primjerka. U ukupno sedam prilika kada je godišnja prodaja modela ES prešla brojku od 100 000 primjeraka, četiri puta se to dogodilo u razdoblju između 2019. i 2022. godine.

U Europi je model ES rangiran kao četvrti na ljestvici najprodavanijih Lexusovih modela za 2022. godinu (s brojkom od 4895 primjeraka), a iznimno je važan kao model koji se često bira za flote. Ostaje Lexusova naprodavanija limuzina u regiji, gdje obično i dalje dominiraju i vode modeli RX, NX i UX crossover.

Od trenutka kad se prvi put pojavio 1989. godine, model ES ustoličio se kao ključni model u segmentu E-premium vozila i jednako privlači fizičke i pravne osobe. Model je naširoko poznat i svih hvale njegov luksuzno opremljen i prostran putnički prostor, vodeću u klasi udobnost, iznimno tihi rad, elegantnu vožnju i intuitivno ponašanje pri vožnji.

Aktualna generacija modela ES izrađena je na priznatoj Lexusovoj globalnoj strukturi, platformi K (GA-K), pa su dizajneri imali priliku ispitati granice dizajna limuzine s 'provokativnom elegancijom'. Zahvaljujući duljem međuosovinskom razmaku, kotači su više udaljeni prema kutovima, pa je širina traga prednjih i stražnjih kotača veća, a platforma je ujedno omogućila spuštanje poklopca motora i postizanje elegantne coupé linije krova.

  • +5
Lexus ES Izvor: Promo fotografije / Autor: Lexus

ES se od 2018. godine na tržištima u zapadnoj Europi prodaje kao ES 300h, model s Lexusovim elegantnim i učinkovitim, hibridnim pogonskim sustavom sa samostalnim punjenjem. Na ostalim tržištima ES je dostupan i u verziji s benzinskim motorom pod nazivima ES 200, ES 250 i ES 350.