Filmski automobil

Legendarni Ford Mustang GT Stevea McQueena iz filma Bullitt iz 1968. ide na bubanj! Mogao bi postići cijenu od 3,5 milijuna dolara

27.08.2019 u 15:50

Bionic
Reading

Legendarni automobil iz jedne od najvećih filmskih potjera svih vremena u siječnju 2020. bit će ponuđen na prodaju, a interes je ogroman

Ford Mustang GT iz 1968. godine, koji je Steve McQueen vozio u filmu Bullitt, mogao bi postići rekordnu cijenu za neki Mustang kada se pojavi na dražbi u siječnju sljedeće godine.

Aukcija Mecum u Kissimmeeu na Floridi već je najavila da će ovaj legendarni automobil biti u prodaji prvi put nakon 45 godina. Gdje se nalazio svih ovih godina, javnosti je bilo nepoznato sve dok Ford nije kontaktirao s obitelji Kiernan iz Tennesseeja koja ga posjeduje kako bi ga vratio u javnost na izložbi automobila u Detroitu 2018. godine radi promocije nove verzije Mustanga nazvane Bullitt.

Automobil highland green boje od tada je na stalnom putovanju diljem SAD-a, a obitelj Kiernan odlučila je da je pravo vrijeme za prodaju nakon što se predsjednik Mecum Auctionsa Dana Mecum zainteresirao za ovaj automobil.

'Bilo je puno neprospavanih noći i stresa', rekao je Sean Kiernan za magazin Hagerty. Njegov otac Bob kupio je Mustang putem oglasa iz 1974. godine u časopisu Road & Track za 6000 dolara. 'Automobil je ostavština moga oca. Bit će teško gledati u garažu i vidjeti prazan prostor, ali istovremeno je to način na koji moj otac vodi brigu o svojoj obitelji. Mi smo se pobrinuli za njega i čuvali ga, a sada je na redu netko drugi. Čini se da je pravo vrijeme da to učinim.'

Plymouth Hemi Cuda iz 1971. godine na Mecumovoj dražbi 2014. postigao je rekordnu cijenu od 3,5 milijuna dolara Izvor: Ostale fotografije / Autor: Mecum Auctions

Dana Mecum misli da bi cijena mogla nadmašiti 3,5 milijuna dolara plaćenih prije pet godina za kabriolet Plymouth Hemi Cuda iz 1971. godine, što je trenutni rekord za pravi američki musclecar. Aukcijski rekord za Mustang iznosi 2,2 milijuna dolara, postavljen na Mecumovoj aukciji Kissimmee 2019. za Shelby GT500 Super Snake iz 1967. godine.

Ali niti jedan od tih automobila nije bio dio onoga što mnogi smatraju najvećim prizorom automobilske jurnjave u povijesti Hollywooda. Glumac Steve McQueen preminuo je 1980. u dobi od 50 godina od posljedica raka pluća uzrokovanog azbestom, za koji je sam vjerovao da je nastao kada je radio na sanaciji vojnog broda dok je služio vojni rok u marincima.

Kao glumac McQueen je do danas ostao ikona, pasionirani zaljubljenik u automobile i motocikle te vozač utrka koji nam je u ovom Ford Mustangu GT-u iz 1968. godine omogućio da uživamo u jednoj od najvećih filmskih automobilskih potjera ikad snimljenih - dvoboju s crnim Dodge Chargerom na ulicama San Francisca. Jurnjava u filmu 'Bullitt' pružila nam je uobičajene sudare i skokove, ali imala je i nešto više: za razliku od većine filmskih potjera u kojima sudjeluju automobili koji izvode nemoguće vratolomije, sama vožnja za vrijeme akcijskih scena je očito bila stvarna. U to su uvjereni mnogi dobri poznavatelji automobila, a tih desetak minuta jurnjave bila je čista filmska nirvana. U samom filmu su za potrebe snimanja bila korištena dva Mustanga, a ovaj je osobno vozio Steve McQueen. Uz sve to muzika koja je bila posebno skladana za ovaj film djelo je još jednog maestra: argentinskog skladatelja Lala Schifrina. Film je režirao Peter Yates.

Za potrebe snimanja filma izvorno je ovaj Ford Mustang GT kupila od Forda tvrtka Stevea McQueena, Solar Productions. Nakon snimanja 'Bullitta' ovaj je automobil otkupio Robert Ross, zaposlenik Warner Brosa koji ga je 1970. prodao Franku Marrancu, policijskom detektivu iz New Jerseyja, a on ga je 1974. prodao putem oglasa sadašnjem vlasniku.

Iako sam automobil nakon 51 godine nije u dobrom stanju, ne sumnjamo da će ga budući vlasnik temeljito restaurirati. Inače, Ford Mustang GT ima motor V8 koji je pripremio Max Balchowsky, utemeljitelj Hollywood Motorsa, a izgradio je nekoliko filmskih automobila. Snaga motora V8 obujma 390 kubičnih inča (6,4 litre) je 315 KS pri 4500 o/min, a najveći okretni moment 542 Nm pri 3000 o/min. Prijenos snage je omogućen četverobrzinskim ručnim mjenjačem.

Na kraju, sam glumac Steve McQueen je 14. prosinca 1977. napisao pismo tadašnjem vlasniku Mustanga, u kojem izražava želju da otkupi od njega ovaj za njega poseban automobil. No ta mu se želja na kraju ipak nije ostvarila.