TRANSITIONOM POD OBLAKE

Krenulo je! Terrafugia zaprima narudžbe za prvi leteći automobil

19.10.2018 u 08:55

Bionic
Reading

San o letećim automobilima, čini se, napokon bi mogao postati stvarnost. Nakon što je američkog proizvođača Terrafugia preuzeo kineski Geely, kompanija je gotovo deset godina od predstavljanja Transitiona krenula sa zaprimanjem narudžbi za prvi leteći automobil

Transition je prilikom razvoja naišao na brojne probleme, ponajprije legislativne prirode. Naime, da bi leteći automobil zadovoljio uvjete za homologaciju, vozilo mora imati propisane elemente aktivne i pasivne sigurnosti, kao što su primjerice zračni jastuci i zone gužvanja.

U međuvremenu su u Terrafugiji odradili na stotine sati letova, te su čak uspjeli ishoditi brojna izuzeća od zakonskih normi, no svejedno se iz godine u godinu činilo kao da Transition nikad neće ugledati svjetlost serijske proizvodnje.

Čekanju je napokon došao kraj nakon ulaska kineskog kapitala. Američki proizvođač objavio je da zaprima narudžbe, te da će prvi primjerci biti isporučeni već iduće godine.

Službena cijena nije definirana, no svojevremeno se baratalo iznosom od 279.000 dolara.

Transition pokreće standardni benzinski motor, te u zraku postiže brzinu od 160 km/h uz domet od 600-injak kilometara. Na kopnu se pak pretvara u automobil za manje od minute, te navodno može postići dovoljnu brzinu za vožnju autocestom.

Terrafugia Transition Izvor: Promo fotografije / Autor: Terrafugia