PLEMENITI METALI

Krađe katalitičkih pretvarača dramatično rastu; najtraženiji stariji hibridni modeli Prius i Auris

24.08.2020 u 10:21

Bionic
Reading

Lopovi obično traže parkirani automobil, najčešće noću, podvlačeći se ispod njega i koristeći alate za demontažu katalitičkog pretvarača, kao dijela ispušnog sustava

Britanska javna televizija BBC je prikazala prilog o velikom porastu krađa automobilskih katalitičkih pretvarača u Velikoj Britaniji, pa je tako samo u 2019. zabilježeno 13.000 takvih slučajeva. Uzmemo li u obzir 2018. kada ih je bilo samo 2000, prošlogodišnji porast je sada šest i pol puta veći diljem Engleske i Walesa. Treba spomenuti da za potrebe BBC-ijevog istražiteljskog tima emisije 5 Live Investigations nisu dostavljeni podaci za Škotsku i Sjevernu Irsku, a London je najpogođeniji ovom kriminalnom pojavom.

Pretpostavlja se da su, iako je zabilježeno nešto manje takvih slučajeva tijekom lockdowna za vrijeme najžešće krize s koronavirusom, oni opet u porastu. Veliki broj krađa toga tipa događa se na bolničkim parkiralištima, pa čak niti herojsko osoblje britanskog zdravstvenog sustava NHS-a nije pošteđeno, o čemu su i sami nedavno progovorili na društvenim mrežama.

Kradljivci kradu katalitičke pretvarače radi unosne otkupne vrijednosti plemenitih metala koji se koriste kao dio smanjenja štetnih tvari koje se emitiraju iz motora s unutarnjim izgaranjem tijekom njegova rada. Tri rijetka plementa metala koja se koriste u katalitičkim pretvaračima su rodij, platina i paladij, a njihova cijena je posljednjih godina znatno porasla, pri čemu je gram paladija 2019. stajao više od grama zlata.

Zakon koji se odnosi na trgovce otpadnih metala u Velikoj Britaniji trebao je onemogućiti lopovima metalnih sirovina laku zaradu tako što je ukinuta isplata u gotovini i mnogo strožih provjera identiteta prodavača, ali to ne znači da se takvi metali ne mogu prodati i nekim drugim ilegalnim kanalima.

Lopovi obično traže parkirani automobil, najčešće noću, podvlačeći se ispod njega i koristeći alate za demontažu katalitičkog pretvarača, kao dijela ispušnog sustava. No niti dnevno svjetlo ih ne sprječava u drskoj krađi, a jednu takvu objavu možete vidjeti na twitter profilu Nickyja Campbella u prilogu.

Zanimljivo je da su stariji hibridni automobili, poput Toyote Priusa i Toyota Aurisa, posebno ciljani, jer njihova smanjena emisija vremenom manje oštećuje dragocjene metale. Toyota sada prodaje napravu 'Catloc' koji lopovima otežava uklanjanje uređaja, ali krađe se i dalje događaju.

Pomoćnica glavnog policajca Jenny Sims, voditeljica odjela za kriminalitet vezan za automobile u Vijeću šefova nacije (Nation Police Chiefs’ Council), izjavila je za BBC da policijske snage 'planiraju i poduzimaju obavještajne operacije, kako na nacionalnoj tako i na regionalnoj razini, kako bi spriječile krađu pretvarača'.

Policija upozorava vozače da poduzmu mjere predostrožnosti gdje mogu, uključujući parkiranje automobila u zaključanoj garaži ili prometnom, dobro osvijetljenom području. Također preporučuju instaliranje alarma koji je odobrio Thatcham i koji se može aktivirati ako se vozilo podigne ili nagne.