S VOLKSWAGENOM, DAIMLEROM…

I naftni gigant Shell kreće u širenje mreže punionica za električne automobile

29.11.2017 u 10:26

Bionic
Reading

Jedna od najvećih naftnih kompanija na svijetu, Royal Dutch Shell, upravo je ušla u partnerstvo s BMW-om, Daimlerom, Fordom i Volkswagenom na projektu IONITY koji bi do 2019. trebao iznjedriti 80 superbrzih punionica električnih automobila na najprometnijim europskim autocestama

Broj električnih punionica eksplodirao je u razdoblju od 2014 do 2017, te ih trenutno ima gotovo 120.000 diljem Starog kontinenta, no većina ovih stanica nalazi se u gradovima, što vlasnicima električnih automobila otežava prevaljivanje dužih relacija.

Ne pomaže također ni činjenica da je riječ o uređajima nedostatne snage za brzo punjenje. IONITY ovo planira promijeniti instalacijom punionica od 350 kW koje bi trebale osigurati punjenje baterija za pet do osam minuta.

Stanice za punjenje bit će postavljene na međusobnoj udaljenosti od 120 kilometara, te će se nalaziti na autocestama u Belgiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Mađarskoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj i Sloveniji.

Iako danas čine tek jedan posto ukupne prodaje, Shell očekuje da će električni automobili već do 2025 činiti desetinu ukupno prodanih vozila, što će smanjiti dnevnu potražnju za naftom u iznosu od 800.000 barela.