ProMJENE ZA 2023.

[FOTO/VIDEO] Toyota predstavila osvježenu Corollu: Suvremenija, zabavnija, sigurnija i boljih performansi

15.03.2023 u 09:42

Bionic
Reading

Sve tri verzije karoserije (hatchback, sedan i Touring Sports) dolaze s Toyotinim 1,8 i 2,0-litrenim hibridnim električnim pogonima sa samopunjenjem pete generacije. Ukupna snaga 1,8-litrenog sustava sada je 140 KS (103 kW), a 2,0-litrenog 196 KS (144 kW)

Toyota je predstavila razvojnu evoluciju trenutne 12. generacije modela Corolla za 2023. godinu. Pozicija Corolle, drugog najprodavanijeg modela u 2022. u europskom C-segmentu za modele kompaktne/srednje veličine ojačana je uvođenjem Toyotine pete generacije hibridne električne tehnologije – 1,8 i 2,0-litrenih elektrificiranih pogonskih sklopova koji nude više snage i boje vozne karakterisitike, ali s poboljšanom učinkovitošću.

Novi modeli su standardno opremljeni najnovijim multimedijskim sustavom, s bržim odzivom i većom funkcionalnošću, plus potpuno digitalnim, prilagodljivim 12,3-inčnim kombiniranim mjernim uređajem na instrumentnoj ploči vozača.

Tu su i velika poboljšanja u Toyota Safety Sense sustavima aktivne sigurnosti i pomoći vozaču, s novim i poboljšanim značajkama koje prepoznaju i pomažu vozaču da izbjegne širi raspon svakodnevnih opasnosti u vožnji. Sigurnosne i multimedijske funkcije usmjerene su na budućnost, a ažuriranja softvera dostupna su bežično putem podatkovnog komunikacijskog modula automobila.

Toyota Corolla Hatchback za 2023. Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Ove značajne promjene idu ruku pod ruku s osvježenim detaljima stila eksterijera i interijera, uključujući nove dizajne kotača, prednja svjetla, opcije boja i presvlake.

Nova Corolla stiže na tržište Europe tijekom prvog kvartala 2023., a datumi će varirati ovisno o pojedinom tržištu.

Uređenje vanjskog i unutrašnjeg dizajna

Nova serija Corolla dobiva profinjeniji i suvremeniji izgled s promjenama mrežastog uzorka prednje rešetke, okvira svjetla za maglu i dizajna aluminijskih naplataka. Novi svjetlosni potpis kombinira LED dnevna svjetla i pokazivače smjera u jednoj jedinici u obliku slova J koja se omotava oko jedinice prednjih svjetala.

U ponudi su nove opcije boja vanjštine, inspiriranih novim kulturnim i modnim trendovima. One uključuju Juniper Blue, vodeću boju za novi hatchback i Touring Sports, te Midnight Teal, elegantnu zelenu nijansu za limuzinu. Novost je i Metalik siva, dostupna za sve tri izvedbe karoserije.

Dizajn interijera je osvježen novom grafikom, ukrasima i reljefnim uzorcima presvlaka, stvarajući jaču osjetilnu privlačnost. Boje i završni slojevi usklađeni su kako bi stvorili suvremeni izgled i dojam, s tamnom temom za hatchback i Touring Sports te svijetlim ambijentom za limuzinu (sedan).

LED diode se sada koriste za sva unutarnja svjetla, dajući dodatnu svjetlinu, ali trošeći manje energije.

Corolla GR Sport

Postava Corolle uključuje nove GR Sport verzije hatchbacka i Touring Sports. Prvi put predstavljen 2020. godine, oprema GR Sport donosi dodatne detalje sportskog stila, nadahnute uspjesima Toyota Gazoo Racinga u više prvenstava.

GR Sport izdvaja se od ostatka asortimana svojim 18-colnim strojno obrađenim aluminijskim kotačima novog dizajna i drugačijim tretmanom stražnjeg branika i donjeg štitnika. U kabini grijana prednja sportska sjedala imaju GR logo utisnut u naslone za glavu i imaju presvlake od crne tkanine s kontrastnim svijetlosivim dijelovima i jastucima od sintetičke kože. GR logo također se nalazi na starteru motora s gumbom.

Peta generacija Toyota hibridnog električnog sustava

Peta generacija Toyotine samopunjive potpuno hibridne električne tehnologije srce je nove Corolle. Detaljne inženjerske i dizajnerske promjene donose bolje iskustvo vožnje, veće performanse i poboljšanu učinkovitost. Promjene uključuju novu upravljačku jedinicu snage i dizajn sklopa mjenjač-diferencijal, snažniju litij-ionsku bateriju i kalibraciju kako bi se postiglo više nagrađujuće iskustvo vožnje uz bliži odnos između vozačeve upotrebe gasa i isporuke pogonske sile.

Performanse

Nova Corolla dostupna je s 1,8 i 2,0-litrenim pogonskim sklopovima. Ukupna snaga iz 1,8-litrenog sustava iznosi 140 KS (103 kW), što dovodi do smanjenja vremena potrebnog za ubrzanje od 0-100 km/h od 1,8 sekundi na 9,1 s. Unatoč ovom povećanju performansi, emisije CO2 manje su za 2 g/km i iznose 100 g/km. Za 2,0-litreni sustav, ukupna snaga porasla je na 196 KS (144 kW) i pola sekunde je skraćeno od vremena 0-100 km/h, na 7,4 s. Impresivno je i smanjenje emisije CO2 od 12 g/km u kombiniranom ciklusu, koje sada iznosi 98 g/km.

Dizajn hibridnog sustava

U stvaranju pete generacije svoje vodeće na tržištu potpuno hibridne električne tehnologije, Toyota je pomno ispitala sve glavne komponente sustava kako bi vidjela kako im se može smanjiti veličina i težina. To je pomoglo osigurati da povećanje izlazne snage nije nauštrb učinkovitosti ili pouzdanosti.

Nova jedinica za kontrolu snage (PCU) pomaže u smanjenju razine električnih gubitaka u sustavu (-14 posto za 1,8-litreni sklop, -6 posto za 2,0-litreni) i održava učinkovitost goriva. Jedinica ima novi dvostrani sustav hlađenja i radi na višoj frekvenciji, smanjujući razinu buke.

PCU je instaliran izravno iznad novog sklopa mjenjač-diferencijal koji sadrži kompaktni motor-generator velike snage s novim unutarnjim dijelovima za poboljšanje učinkovitosti goriva i dinamičkih performansi. Nova metoda namotavanja zavojnice statora pomogla je smanjiti veličinu motora. Kompletan mjenjač-diferencijal je 15 posto lakši nego prije zahvaljujući upotrebi novih materijala i koji koristi nove, kompaktne pogonske motore velike snage.

Korištenje ulja niske viskoznosti smanjuje unutarnje trenje i pridonosi sveobuhvatnom poboljšanju učinkovitosti. Ostale detaljne mjere uključuju manje zupčanike s reprofiliranim zubima kako bi se dobila veća kontaktna površina te manji i lakši diferencijal.

  • +63
Toyota Corolla za 2023. Izvor: Promo fotografije / Autor: Jeroen Peeters

Hibridna baterija

Nova litij-ionska hibridna baterija još je jedan primjer kako je Toyota uspjela povećati performanse od jedinice koja je manja i teži od one koja se prethodno koristila u Corolli. Ravnoteža je impresivna: težina je smanjena za 14 posto, dok je izlazna snaga povećana za 14 posto. Potencijalni životni vijek baterije je povećan, a njen rad je tiši, zahvaljujući novom sustavu hlađenja. A njegove kompaktne dimenzije omogućuju da se smjesti u potpunosti ispod stražnjih sjedala, tako da nema gubitka prostora u prtljažniku.

Bolje iskustvo vožnje

Prednosti novog sustava nisu ograničene na aspekte koji se mogu mjeriti čvrstim podacima. Toyota se također usredotočila na pružanje boljeg iskustva za vozača, prvenstveno kroz postizanje bližeg odnosa između njihove upotrebe papučice gasa i reakcije automobila. U novoj Corolli performanse su dosljedne, predvidljive i jednostavne za kontrolu – kvalitete koje čine samopouzdaniju vožnju u svim smjerovima.

Vozač će to posebno primijetiti u poznatim situacijama kao što su stani-kreni promet i gradska područja gdje su česte promjene ograničenja brzine. Ubrzanje pri vožnji uzbrdo ili nizbrdo također je prirodnije i bolje usklađeno s brzinom motora, dok u vožnji autocestom hibridni sustav radi na nižim okretajima, što omogućuje tiše i opuštajuće performanse.

Toyota Corolla Sedan za 2023. Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Prediktivni učinkoviti pogon

Nova Corolla može kontrolirati punjenje i pražnjenje baterije u skladu s situacijom u vožnji. Sustav prikuplja podatke dok se automobil vozi kako bi se povećala učinkovitost goriva.

Sustav registrira i pohranjuje informacije o točkama na redovnim vožnjama gdje vozač uvijek usporava. Kako se automobil približava točki u kojoj su prikupljeni podaci, vozaču će preporučiti da spusti papučicu gasa (prikazano u smjernicama za ekološku vožnju na višeinformacijskom zaslonu), a zatim pojača kočenje motorom kako bi se povećala regeneracija energije.

Prediktivni nadzor stanja napunjenosti predviđa nizbrdice i prometne gužve na ruti planiranoj pomoću navigacijskog sustava. To omogućuje učinkovitije upravljanje napunjenošću baterije, na primjer optimiziranje upotrebe napunjenosti baterije prije dugačke nizbrdice gdje se može uhvatiti više energije. Koristeći informacije o prometu u stvarnom vremenu, sustav također može pomoći u održavanju određene razine napunjenosti baterije prije nego dođe do zastoja. To smanjuje potrebu za pokretanjem motora kako bi se napunila baterija kada je uhvaćen u zastoju.

Toyota T-Mate: Sigurnost, parkiranje i pomoć vozaču

Toyotin prioritet je učiniti vožnju sigurnijom za sve – vozače, putnike, pješake i druge sudionike u prometu. Nove i napredne tehnologije objedinjene su u Toyoti T-Mate, koja je dio standardne opreme na svim novim modelima Corolle kako bi vožnja automobila bila sigurnija, bilo da vozite gradskim ulicama, krstarite autocestom ili manevrirate radi preciznog i jednostavnog parkiranja. Paket uključuje posljednju generaciju sustava Toyota Safety Sense s ostalim aktivnim sustavima pomoći pri vožnji i parkiranju.

Najnoviji razvoj Toyota Safety Sense donio je značajna poboljšanja mnogim njegovim sustavima za otkrivanje nesreća i dodao nove funkcije koje povećavaju sigurnost i pružaju dodatni mir. Uz bežičnu nadogradnju, softver se sada može automatski nadograditi, bez potrebe za odnošenjem automobila u servisni centar.

Predstavljena je nova prednja kamera koja pokriva puno šire polje ispred automobila, s proširenim dosegom lijevo/desno i gore/dolje. Udaljenost detekcije unaprijed je udvostručena u usporedbi s opsegom prethodnog hardvera. Isto tako, pokrivenost prednjeg radara milimetarskih valova je proširena tako da može otkriti prepreke bliže prednjem dijelu automobila nego prije. Korištenje Motion 3D i poboljšanih alata Deep Neural Network omogućilo je odabir šireg raspona potencijalnih opasnosti, uključujući motocikle i objekte uz cestu kao što su zidovi, zaštitne ograde, rubnjaci i stupovi.

Poboljšani Toyota Safety Sense (TSS)

Ova povećana sposobnost detekcije čini Pre-Collision System (PCS ili sustav koji prethodi sudaru) učinkovitijim u scenarijima urbanog prometa, uključujući prepoznavanje potencijalnih direktnih sudara. Izbjegavanje sudara na raskrižju sada može prepoznati nadolazeći promet preko dvije trake, kao i bicikliste i vozila koja se približavaju sa strane.

Sustav pomoći pri upravljanju u nuždi pomaže vozaču da zadrži automobil unutar svoje prometne linije kada pokušava izbjeći opasnost poput pješaka, biciklista, parkiranog automobila ili – zahvaljujući poboljšanjima detekcije – motociklista. Tu je i zaštita od iznenadne, nenamjerne uporabe papučice gasa pri kretanju malom brzinom, s novom funkcijom suzbijanja ubrzanja.

Prilagodljivi tempomat punog raspona (ACC) je revidiran kako bi dao brži odgovor i radio na način koji se vozaču čini prirodnijim. Na primjer, zahvaljujući ranijem otkrivanju, kada drugo vozilo uđe u prometnu traku, dolazi do postupnijeg usporavanja. Vozač može odabrati dužu postavku između vozila kako bi uspostavio udobniji razmak, a ACC-ova funkcija smanjenja brzine u zavoju aktivira se ranije, dajući glatku prilagodbu brzine prilikom vožnje kroz zavoj.

Dodani su novi sustavi za sigurnije pretjecanje: Podrška za sprječavanje pretjecanja sprječava nenamjerno pretjecanje s pogrešne strane vozila ('poduzimanje'); i Preliminarno usporenje/povezana kontrola pokazivača smjera pomaže vozaču da se ponovno sigurno uključi u prometnu traku pri odgovarajućoj brzini i udaljenosti od drugih vozila.

Lane Trace Assist (LTA) također je prilagođen da djeluje s prirodnijim osjećajem. Sada prepoznaje kada je vozač izašao iz prometne trake dok je pokušavao izbjeći prepreku (pješaka ili drugih sudionika u prometu) i privremeno poništava Upozorenje o napuštanju trake. Promijenjena je i njegova funkcija usmjeravanja u prometnu traku, tako da će automobil slijediti prirodniji osjećaj, pomaknutu liniju kada prolazi pored parkiranih vozila i drugih prepreka uz cestu.

Kada ACC i LTA rade, sustav za hitno zaustavljanje nadzirat će unose vozača; ako se oni zaustave (upotreba upravljača, kočnice i gasa) tijekom određenog vremena, oglasit će se upozorenje i, ako vozač ne reagira, polako zaustavite automobil i aktivirajte svjetla za opasnost.

Sustav pomoći pri prometnim znakovima poboljšan je tako da se limitator brzine može lako prilagoditi informacijama o prometnim znakovima – korisno, na primjer, kada vozite u blizini škola ili ulazite u prostore koje dijele pješaci.

Proactive Driving Assist (PDA) je nova funkcija koja pruža niz zaštitnih mjera prilikom vožnje u područjima niske brzine kao što su gradska središta. Obstacle Anticipation Assist detektira prepreke kao što su parkirana vozila, pješaci i biciklisti ispred u ranoj fazi i pruža podršku pri upravljanju i kočenju kako bi pomogao vozaču da izbjegne približavanje preblizu. Deceleration Assist omogućuje glatko usporavanje kada vozač spusti papučicu gasa kako bi usporio za sporije vozilo ispred ili kada ulazi u zavoj. Steering Assist detektira zavoj ispred i prilagođava silu upravljanja kako bi pomogao vozaču da usvoji odgovarajući kut upravljanja.

Toyota Corolla Tourting Sports GR Sport za 2023. Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

T-Mate pomoć pri parkiranju i vožnji

T-Mate podržava vozača s funkcijama kao što je Panoramic View Monitor (PVM), dajući sveobuhvatni pogled na neposrednu okolinu vozila pri manevriranju malom brzinom; Monitor mrtvog kuta (BSM) i upozorenje na poprečni promet straga s automatskim kočenjem (RCTAB), upozorenje na promet i opasnosti prilikom pretjecanja ili vožnje unatrag; i Sustav podsjetnika na stražnjem sjedalu (RSRS) – upozorenje koje se oglašava ako je vozač otvorio stražnja vrata prije nego što krene kako bi ga potaknulo da provjeri, ako ništa ili nitko nije ostao iza njega prije izlaska iz automobila – dijete ili komad prtljage na primjer .

Postoji dodatni sloj zaštite pri izlasku iz automobila uz Safe Exit Assist (SEA). Ovo koristi Blind Spot Monitor (BSM) radar za provjeru bilo kakvog prometa (uključujući bicikliste) koji se približava sa stražnje strane, trepćući svjetlom upozorenja ako se nešto otkrije. Ako se pokušaju otvoriti vrata, daljnja svjetla upozorenja bljeskaju na višeinformacijskom zaslonu i oglašava se zujalica.

Digitalne tehnologije za poboljšano korisničko iskustvo

Osvježena Corolla ima snažan i opsežan paket digitalnih sustava i funkcija, što je omogućila nova elektronička platforma. Uz kontrolu hibridnog sustava i pružanje sofisticiranijih sigurnosnih elemenata, oni uključuju novi, snažniji multimedijski sustav i vozačev zaslon s instrumentima koji koristi potpuno digitalni, prilagodljivi 12,3-inčni kombimetar.

Toyota Smart Connect multimedija

Standardni Toyota Smart Connect sustav koristi zaslon osjetljiv na dodir od osam inča, s praktičnim fizičkim kontrolama za česte funkcije – upravljanje klima uređajem i uključivanje/isključivanje zvuka. S većom računalnom snagom i bržim odzivom, njegove funkcije uključuju navigaciju temeljenu na oblaku. Ovo povezuje informacije o prometnim događajima u stvarnom vremenu kako bi se omogućilo točnije i učinkovitije planiranje rute.

Tu je i ugrađeni glasovni agent i integracija pametnog telefona putem (bežične) Apple CarPlay i (žičana veza) Android Auto. Četverogodišnja pretplata na usluge uključena je u cijenu vozila.

Toyota Smart Connect + nalazi se na modelima viših razreda. Dolazi s 10,5-inčnim zaslonom visoke razlučivosti i koristi još brži procesor. Uz sustav temeljen na oblaku, ima ugrađenu navigaciju, plus korisne funkcije kao što su fiksne lokacije kamera za brzinu i upozorenja o vremenskim prilikama.

Novi digitalni kokpit

Novi potpuno digitalni digitalni kombimetar od 12,3 inča u kućištu vozačevih instrumenata dio je standardne opreme na svim verzijama Corolle.

Podaci i informacije lako se čitaju i razumiju, bez obzira na svjetlosne uvjete. Raspored se može promijeniti kako bi odgovarao vozačevim prioritetima, uključujući broj brojčanika i sadržaj s više informacija. Izgled kombimetra također se može prilagoditi vozačevom raspoloženju ili putovanju, pomoću prekidača na upravljaču. Postoje četiri teme – Ležerna. Pametan, snažan i sportski.

MyT aplikacija

Vozači i dalje uživaju u daljinskoj vezi sa svojim vozilom pomoću aplikacije MyT. To mogu koristiti za dobivanje informacija, poput povijesti podataka o vožnji i savjeta o tome kako poboljšati učinkovitost svog stila vožnje. Tu je i funkcija 'pronađi moj automobil', a ako pokušavate pronaći svoju Corollu na prepunom parkiralištu, možete uključiti svjetla za opasnost.

S opcijskim paketom Smart Connect može se pristupiti više korisnih funkcija: zaključavanje i otključavanje vrata, otvaranje i zatvaranje prozora i aktiviranje sustava kontrole klime za zagrijavanje ili hlađenje kabine prije korištenja automobila. Također se može upravljati grijačima upravljača i sjedala.