SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Suzuki predstavio tri nova modela: Potpuno električni eVX koncept, Jimny s petera vrata i SUV Fronx

12.01.2023 u 11:49

Bionic
Reading

Koncepti model eVX je Suzukijevo prvo globalno strateško električno vozilo, a predviđa se da će biti predstavljen na tržištu do 2025.

Podružnica Suzuki Motor Corporationa u Indiji, Maruti Suzuki India Limited, najavila je tri nova modela na Auto Expo 2023. koji se održava u predgrađu Delhija, u Indiji od 11. siječnja. Riječ je zapravo o dva potpuno nova modela: Jimny s petera vrata i SUV Fronx, ali i svjetskoj premijeri Suzukijevog potpuno električnog konceptnog modela eVX.

Suzuki eVX koncept

eVX je potpuno električni konceptni SUV izveden iz Suzukijeva prvog globalnog strateškog EV-a. Predviđeno je da će biti predstavljen na tržištu do 2025. Suzuki nudi SUV modele kao što su Grand Vitara i S-CROSS u raznim zemljama diljem svijeta. eVX je baterijsko električno vozilo (BEV model) koji kombinira Suzukijev snažan 4x4 DNK s naprednim značajkama najnovijih BEV-ova.

Vanjski izgled dizajniran je tako da odmah bude prepoznatljiv kao Suzuki SUV. Osim toga, prema Suzukiju, cilj mu je prenijeti naslijeđe marke 4x4 u novu električnu eru kako bi se pružilo istinsko iskustvo vožnje Suzuki SUV-a.

Na konferenciji za novinare na Auto Expo 2023, predsjednik Suzuki je rekao: 'Drago mi je što mogu otkriti eVX, naše prvo globalno strateško električno vozilo. U Suzuki grupi, suočavanje s globalnim zagrijavanjem je prioritet. Promičemo niz globalnih mjera za smanjenje emisije stakleničkih plinova. Suzuki će nastaviti pružati vrijedne proizvode našim kupcima diljem svijeta optimizirajući ih za način na koji različiti ljudi žive i voze.'

Njegova ukupna duljina je 4300 mm, širina 1800 mm te visina 1600 mm. Suzuki navodi i kapacitet baterije od 60 kWh, koja bi trebala osigurati domet do 550 km (mjereno u modificiranom indijskom ciklusu vožnje (MIDC)).

  • +15
Suzuki predstavio tri nova modela Izvor: Promo fotografije / Autor: Suzuki

Potpuno novi Suzuki Jimny s petera vrata

Podružnica Suzukija u Indiji je najavila globalno lansiranje dva SUV modela; potpuno novog Jimnyja s 5 vrata i potpuno novog SUV Fronxa. Navedeno je i kako se Jimny 5-Door i Fronx planiraju izvoziti na tržišta uključujući Afriku i Latinsku Ameriku, a zasad nema informacija hoće li ova dva modela stići i na europsko tržište.

Proizvodnja i prodaja četvrte generacije Jimnyja započela je u Japanu 2018., nakon čega je uslijedio izvoz u područja uključujući Europu i Oceaniju. Dobro je prihvaćen diljem svijeta, a u studenom 2020. započela je njegova proizvodnja u Indiji isključivo za izvoz u područja uključujući Latinsku Ameriku i Afriku.

Četvrta generacija Jimnyja bit će predstavljena za domaću prodaju u Indiji po prvi put kao potpuno novi Jimny s petera vrata. To je nova specifikacija s novougrađenim stražnjim vratima za dizajn s 5 vrata, te posebnim stražnjim sjedalima i unutarnjim oblogama u stražnjem dijelu.

Jimny s 5 vrata će, prema Suzukiju, pružit vozne performanse koje kupci očekuju od autentičnog terenca, poput Jimnyja s troja vrata. Potpuno novi Jimny s 5 vrata usvojio je dizajn i opremu kako bi se dopao širem krugu kupaca.

Zasad nam Indijske specifikacije govore sljedeće: ukupna duljina 3985 mm, širina 1645 mm, visina 1720 mm, međuosovinski razmak 2590 mm. Što se motora tiče, ugrađivati će se blagohibridni 1.5-litreni benzinski (105 KS) s 5-brzinskim ručnim mjenjačem ili 4-brzinskim automatskim mjenjačem.

Potpuno novi SUV Fronx

Ovaj novi model sa stilom coupea karakterizira snažan i fluidan dizajn te kompaktna karoserija koju je prema Suzukiju 'lako voziti'. Odvažna i naglašena prednja maska te stil sprijeda i straga koji naglašava širenje prema bokovima izražavaju snažnu prisutnost SUV-a.

Dinamičan coupe stil koji se spušta prema stražnjem dijelu naglašava tečne i rastezljive proporcije. Uz visokokvalitetnu unutrašnjost koja učinkovito iskorištava prostor, usvojila je naprednu opremu kao što je kamera s pogledom od 360°, headup zaslon, bežični punjač i otvori za klima uređaj na stražnjim sjedalima, za praktičnost i udobnost.

Indijske specifikacije navode sljedeće: ukupna duljina 3995 mm, širina 1765 mm, visina 1550 mm te međuosovinski razmak 2520 mm. Što se motor tiče, u Fronx će se ugrađivati benzinski 1.0-litreni DITC (blagi hibrid) ili 1.2-litreni benzinac (opremljen tehnologijom start-stop u praznom hodu).

Kad je riječ o mjenjačima, Fronx će imati 5-brzinski ručni mjenjač ili 6-brzinski automatski mjenjač s ručicama mjenjača (na modelu 1.0L). Za snažniji model (1.2L) će imati 5-brzinski ručni ili 5-brzinski AGS automatski mjenjač.