SVE ZBOG SIGURNOSTI

[FOTO/VIDEO] Rimac Nevera prošla konačni crash test; Odrađeno 45 zasebnih testova fizičkog sudara i mnogo više statičkih testova pasivne sigurnosti

24.02.2022 u 07:50

Bionic
Reading

Posljednji test, koji je održan krajem siječnja, bio je zahtjevan test bočnog stupa, proveden pri 32 km/h koji je simulirao bočni udar sa stupom ulične lampe. Ovaj je test bio posljednji test pasivne sigurnosti u SAD-u, dok su europski homologacijski testovi završeni 2021. godine

Rimac Automobili su objavili kako je njihov intenzivan program crash testa za globalnu homologaciju Rimac Nevere konačno završen nakon četiri godine, tisuća digitalnih simulacija i uništenih devet kompletnih vozila. Ukupno, prototipovi Rimac Nevere bili su podvrgnuti 45 zasebnih testova fizičkog sudara i mnogo više statičkih testova pasivne sigurnosti – što je sve potrebno kako bi se osiguralo da kupci diljem svijeta mogu sigurno iskusiti njihov potpuno električni hiperautomobil sljedeće generacije na cesti.

Crash test bočnog stupa

Posljednji test, koji je održan krajem siječnja, bio je zahtjevan test bočnog stupa, proveden pri 32 km/h koji je simulirao bočni udar sa stupom ulične lampe. S vrlo malo karoserije i šasije automobila između stupa i putnika, i vrlo malo energije koju stup apsorbira, to je jedan od najtežih testova kojem automobil može biti podvrgnut. Struktura Nevere pokazala se toliko učinkovitom u distribuciji energije sudara da su se vrata na strani sudara i dalje mogla otvoriti nakon testa. Ovaj test bio je posljednji test pasivne sigurnosti u SAD-u, dok su europski homologacijski testovi završeni 2021. godine.

Pasivnu sigurnost za Neveru razvio je interni tim u Rimcu, u početku koristeći High Performance Cluster računala, sposobna digitalno simulirati u gotovo savršenim detaljima učinke udarca testa sudara na svaku pojedinu komponentu Nevere. Unatoč fizičkom crash testu za simulaciju testa potrebno je samo 80 milisekundi – manje od treptaja oka – računalima je potrebno 20 sati obrade. Tek nakon što inženjeri digitalno postignu željene rezultate, prilagođavaju fizičke automobile i podvrgavaju ih 'zidu'.

Mat Watson iz Carwow-a se udružio s timom Rimac kako bi Nevera prošla posljednji test sudara, bočno se uaivši u stup. Ovi su crash testovi propisani zakonom prije nego što se mogu prodati u Europi i SAD-u, a Mat je imao čast pritisnuti tipku GO na ovom posljednjem testu. Pogledaje ovaj video i zaključite sami kako je prošla Nevera, hiperautomobil vrijedan 2.000.000 eura, na svom posljednjem sigurnosnom testu.

Rimac Nevera prošla konačni crash test Izvor: Ostale fotografije / Autor: Carwow

Sigurnost prije svega

Nevera je od samog početka dizajnirana da bude iznimno sigurna, izgrađena oko naprednog monokoka od karbonskih vlakana koji se proteže između prednjeg i stražnjeg ovjesa. Kao rezultat toga, Nevera je najkrući serijski automobil ikad stvoren, s torzijskom krutošću od 70.000 Nm/stupanj – obični superautomobil bit će oko 40.000 Nm/stupanj. Monokok također čini dio vrlo krute ćelije za preživljavanje koja pomaže u rasipanju energije oko putnika u slučaju sudara. Krov Nevere može izdržati više od tri puta veću težinu od automobila.

Tijekom programa crash testa od 2019., Nevera prototipovi bili su podvrgnuti najekstremnijim uvjetima. Tijekom ovog najnovijeg testa bočnog stupa, putnik – lutka za ispitivanje sudara vrijedna 200.000 eura – doživio je do 25 g (gravitacijska sila) bočnog ubrzanja, ali je bio podvrgnut 41 g tijekom testa sudara s prednjim zidom pri 56 km/h. Najveća brzina udarca koju je Nevera doživjela tijekom tog procesa bila je na američkom tržištu na stražnjem crash testu, završenom pri 80 km/h. Nadalje, posljednji test sudara pokazao je da su rezultati opterećenja lutke bili svi zeleni s velikom razinom sigurnosti.

Javnost ima uvid u sve

Rimac je bio transparentan s postupkom ispitivanja sudara, javno dijeleći sve, od prvih testova materijala, razvoja prototipa do ovih završnih testova sudara. Članovi medija također su aktivno dočekani tijekom cijelog puta stvaranja Nevere, nudeći nenadmašan uvid u razvoj transformacijskog potpuno električnog hiperautomobila iz temelja.

'Nevera je dizajnirana da bude izvrsna u svakom području, a svaka komponenta je pomno provjerena i pažljivo projektirana kako bi pružila najbolje moguće performanse. Već četiri godine tu istu mukotrpnu pažnju posvećujemo detaljima sigurnosti Nevere, s inženjerima koji neumorno rade na tisućama digitalnih simulacija i modifikacija prototipa vozila, samo da bi vidjeli kako je njihov rad uništen tijekom procesa testiranja sudara. Svi njihovi napori bili su apsolutno ključni za razvoj Nevere, a kako se ovim najnovijim testom završava Nevera crash-testing program, koji nas približava tome da konačno možemo predati naš potpuno električni hiperautomobil sljedeće generacije njegovim prvim vlasnicima diljem svijeta.', izjavio je Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac grupe.

Samo 150 primjeraka Nevere

Dizajnirana, projektirana i izrađena u tvrtki Rimac Automobili, Nevera je ograničena na samo 150 jedinica. Zahvaljujući bateriji od 120 kWh, sastavljenoj od 6960 ćelija, koja proizvodi 1914 KS i 2360 Nm okretnog momenta, Nevera postiže najveću brzinu od 412 km/h, i postiže ubrzanje od 0 do 100 km/h (0-62 milja na sat) za 1,85 sekundi i od 0 do 161 km/h (0-100 milja/sat) vrijeme od 4,3 sekunde. Nevera je neoovisno potvrđena kao najbrži serijski automobil na svijetu.