kako na nebu, tako i na zemlji

[FOTO/VIDEO] PAL-V Liberty ide dalje; prvi leteći automobil na svijetu dobio odobrenje za vožnju po cesti

30.10.2020 u 09:47

Bionic
Reading

Ovaj stroj podsjeća na mješavinu tricikla i kabine helikoptera s helikopterskim rotorom, koji se može sklopiti i rasklopiti

Jeste li ikada vidjeli leteći automobil kako prolazi pored vas autocestom? Sad je to stvarna mogućnost! PAL-V Liberty, o kojem smo pisali prije godinu i pola dana, odobren je za upotrebu na cestama i sada ga se može primijetiti na europskim cestama. Ovim odobrenjem, PAL-V je još jedan korak bliže isporukama.

Stroj podsjeća na mješavinu tricikla i kabine helikoptera s helikopterskim rotorom, koji se može sklopiti i rasklopiti. Vozilo s dva načina upotrebe, na tlu i u zraku teži 664 kilograma i pokreću ga dva motora Rotax s po 100 KS. Samonosivo tijelo izrađeno je u cijelosti od karbonskih vlakana. Letjeti se može upotrebom rotora s dvije lopatice. Proizvođač obećava potpunu tehničku ispravnost i najbolje letačke karakteristike. Na tlu u cestovnim uvjetima, PAL-V Liberty Pioneer može doseći brzinu od 160 km/h, a u zraku 140 km/h.

Tko nije sanjao o letećem automobilu? Vozite li svoj automobil nebom? Ovaj san je sada korak bliže. Nakon leta i vožnje testnih prototipova 2012. godine, PAL-V započeo je dizajn Libertyja, svog komercijalnog proizvoda. Nedavno je Liberty prošao stroge europske testove za prijam na ceste i sada je dopušten na ulicama sa službenom registarskom tablicom. Ovim je dovršen strog i opsežan program ispitivanja vožnje koji se provodi na ispitnim stazama od veljače 2020. Od brzih ovalnih staza, ispitivanja kočnica i emisija do ispitivanja onečišćenja bukom, PAL-V je sada spreman za kretanje na cestama.

Mike Stekelenburg, tehnički direktor PAL-V, objasnio je kako je doživio ovo putovanje: 'Imajući u vidu sjećanja na testiranje leta i vožnje testirajući naš dokaz koncepta, PAL-V One, jako sam se radovao testiranju Libertyja. Dugo godina surađujemo s cestovnim vlastima kako bismo postigli ovu prekretnicu. Uzbuđenje koje osjećate u timu je ogromno. Bilo je vrlo izazovno natjerati 'presavijeni zrakoplov' da prođe sve testove za prijam na cestu.' Stekelenburg dodaje: 'Za mene je trik u uspješnoj izradi letećih automobila osigurati da dizajn bude u skladu s propisima o zraku i cestama. Osjećam energiju i motivaciju u našem timu da se jako potrudimo u zadnjih nekoliko prekretnica i dobijemo za Liberty certifikat i za letenje.'

Budući da će PAL-V biti podvrgnut testiranju izdržljivosti sljedećih mjeseci, od sada će ljudi moći svjedočiti PAL-V na europskim cestama. To će sigurno biti struga za glavu.

Hans Joore, test-vozač PAL-V-a, kaže: 'Kad sam prvi put upalio PAL-V, stvarno sam se naježio! Sav trud koji smo u njega uložili spojio se u tom ključnom trenutku. Slušati kako je vozilo oživjelo bilo je jednostavno veličanstveno, a vožnja je bila sjajna. Vrlo je uglađen i reagira na upravljanje, a s težinom od samo 660 kg jako dobro ubrzava. Sveukupno iskustvo je poput sportskog automobila. Osjećaj je senzacionalan.'

Od 2015. dizajn PAL-V Liberty također prolazi zrakoplovnu certifikaciju s EASA-om (Europska agencija za sigurnost u zrakoplovstvu). Finalizacija se očekuje 2022. godine. PAL-V Liberty značajno koristi iskustvo certificiranja prikupljeno u ranijem programu letačkih testova s ​​PAL-V One. Prije završnih 150 sati letačkog testiranja potrebno je ispuniti preko 1200 izvještaja o ispitivanju. Nakon toga započet će isporuke kupcima.

Knjiga rezervacija raste iznad očekivanja. Kako je 80 posto budućih letača PAL-V novih u zrakoplovstvu, neki od njih započeli su obuku za licencu za žiroplanski let na PAL-V FlyDrive akademiji.

Izvršni direktor PAL-V-a Robert Dingemanse dodao je: 'To je još jedan sjajan korak naprijed za nas, sada‘ vozimo ’naprijed do posljednjih prekretnica. Paralelno organiziramo sajamske priredbe diljem Europe kako bismo korisnicima pokazali PAL-V: Gdje ćemo se naći?'

  • +10
PAL-V Liberty Izvor: Promo fotografije / Autor: PAL-V