brzinski rekord

[FOTO/VIDEO] Ovo čudovište od 1750 KS je najbrže serijsko vozilo na svijetu; upoznajte hiper automobil SSC Tuataru

21.10.2020 u 14:16

Bionic
Reading

SSC Tuatara je uspjela poboljšati dotadašnji rekord brzine od 503,92 km/h koji je držala Koenigsegg Agera RS 2017. godine na istoj dionici

SSC North America, prva američka tvrtka za proizvodnju hiper automobila, povratila je željeni naslov svjetskog 'najbržeg serijskog vozila', ovaj put sa svojim modelom Tuatara od 1750 konjskih snaga. S međunarodno priznatim profesionalnim trkaćim vozačem Oliverom Webbom za upravljačem Tuatare, rekordna vožnja održana je ujutro u subotu, 10. listopada, izvan Las Vegasa u blizini Pahrumpa u Nevadi duž dionice Državne rute 160 duge sedam milja (11,265 km).

Webb je pritsnuo SSC Tuataru na prosječnu brzinu od 508,73 km/h (316,11 milja/h), nakon dvije uzastopne probne vožnje brzinom od 484,53 km/h (301,07 milja/h) i 532,93 km/h (331,15 milja/h). U skladu sa strogim kriterijima za postizanje rekorda, Tuatara je vozila u suprotnim smjerovima, postižući brzinu u roku od jednog sata, srušivši svjetski rekord kao 'Najbrže serijsko vozilo'. SSC Tuatara je uspjela poboljšati dotadašnji rekord brzine od 503,92 km/h koji je držala Koenigsegg Agera RS 2017. godine na istoj dionici.

Službene osobe su bile na licu mjesta kako bi provjerili jesu li ispunjeni svi kriteriji svjetskog rekorda - uključujući pregled mjerenja Dewetron GPS-a, koji je pratio postignute brzine pomoću prosječno 15 satelita - i kako bi potvrdili novi rekord.

'Prošlo je deset godina otkako smo držali ovaj rekord s našim prvim automobilom, Ultimate Aero, a Tuatara je viša liga. Njezine performanse odražavaju predanost i fokus kojim smo težili ovom postignuću', rekao je Jerod Shelby, izvršni direktor SSC-a. 'Približili smo se jako blizu teoretskim brojkama, što je zapanjujuće učiniti u stvarnom svijetu na javnoj cesti. Novo američko polaganje prava na pobjedu u 'svemirskoj utrci na kopnu' bit će teško pobijediti.'

'Tamo je definitivno bilo još prostora. A s boljim uvjetima znam da smo mogli i brže', rekao je Oliver Webb, koji je pilotirao ovim hiper automobilom u postizanju rekorda. 'Kako sam se približavao brzini od 331 milaj na sat, Tuatara se podigla gotovo 20 mi/h u posljednjih pet sekundi. I dalje je dobro vukla. Kao što sam rekao Jerodu, u automobilu je još ostalo snage. Samo nas je vjetar spriječio da spoznamo granice automobila.'

SSC Tuatara Izvor: Promo fotografije / Autor: SSC North America

SSC Tuatara je srušila sljedeće svjetske rekorde:

  • 'Najbrže serijsko vozilo' brzinom od 508,73 km/h
  • 'Najbrža leteća milja na javnoj cesti' brzinom od 503,92 km/h
  • 'Najbrži leteći kilometar na javnoj cesti' brzinom od 517,16 km/h
  • 'Najveća brzina postignuta na javnoj cesti' brzinom od 532,93 km/h

Da bi postigla svjetski rekord, SSC Tuatara je morala:

  • Biti serijsko vozilo; mora biti identično istom vozilu koje kupac može kupiti.
  • Voziti istom rutom u suprotnim smjerovima i prosječno izračunavajte dvije brzine. Na ovaj način se anulira utjecaj vjetra i nagib ceste koji bi možda mogli pogodovati vozilu ako bi se vozilo samo u jednom smjeru.
  • Postići ovaj podvig na javnoj cesti; ovo osigurava uvjete za vožnju u 'stvarnom svijetu' koje trkaća staza ili pista možda ne nude.
  • Brzina vozila mora biti praćena certificiranim GPS mjernim sustavom i na licu mjesta morate imati dva svjedoka koja su ovlaštena za potvrdu svjetskog rekorda.
  • Morala voziti na cestovnim gumama i s ne-natjecateljkim gorivom.

Aerodinamika bez premca

Dizajnirana u partnerstvu sa svjetski poznatim dizajnerom Jasonom Castriotom iz tvrtke Castriota Design, dizajn Tuatare postigao je najbolji koeficijent otpora od 0,279 u proizvodnji hiperautomobila. Od 150-330 mi/h (241,4 – 531,08 km/h), automobil je održavao savršenu aerodinamički balans od 37 posto sprijeda i 63 posto straga, osiguravajući preciznu potisnu silu (downforce) na sva četiri kotača.

Pogonski sklop bez presedana

Benzinski V8 motor SSC Tuatare razvijen je i izrađen u suradnji s Tomom Nelsonom iz tvrtke Nelson Racing Engines. Po mjeri izrađeni 5,9-litreni twin turbo flat-plane crank motor proizvodi 1750 konjskih snaga dok koristi gorivo E85, odnosno 1350 konjskih snaga s benzinom oktanske vrijednosti 91. Inače, ovaj tip radilice za upotrebu u motorima s unutarnjim izgaranjem ima međusobni kut koljena od 180 stupnjeva, a koriste se u V-konfiguracijskim motorima, uglavnom s osam cilindara.Ta se snaga prenosi na 7-stupanjski kompjuterizirani ručni mjenjač CIMA koji radi u skladu sa najsuvremenijim Automac AMT sustavom koji upravlja uključivanjem i odabirom kretanja u mjenjaču.

SSC Tuatara - Track Mode Shifting Izvor: Promo fotografije / Autor: SSC North America

Sigurnost

Tuatarin robusni monokok od karbonskih vlakana pruža vitalnu sigurnost vozaču i dovoljno je lagan da osigura vrhunske performanse. 'Crash' strukture sudara na automobilu generiraju vrhunsku zaštitu od udara.

Tvrtku SSC North America osnovao je Jerod Shelby 1998. u Richlandu (bivša tvrtka Shelby SuperCars Inc.), u saveznoj državi Washington. Inače, Jerod Shelby nije u rodu s poznatim dizajnerom automobila Carrollom Shelbyjem. SSC North America je američka tvrtka za proizvodnju hiper automobila koja je stvorila Ultimate Aero i Tuataru. Ultimate Aero je prethodno držao rekord 'Najbrži serijski automobil', od 2007.-2010., s brzinom od 256,14 mi/h. I dalje stoji među najbržim, najsvestranijim hiper automobilima na svijetu i poslužio je kao temelj hiper automobila Tuatare. Godine 2020. Proizvodnja je ograničena na 100 hiper automobila SSC Tuatara, a cijena jednog primjerka kreće od 1.625.000 dolara, a maksimalno 1.9 milijuna dolara za varijantu s High Downforce Track paketom.

  • +60
SSC Tuatara Izvor: Promo fotografije / Autor: SSC North America