Prvi u svijetu

[FOTO/VIDEO] Mercedes-Benz i Bosch sustav parkiranja bez vozača odobren za komercijalnu upotrebu

01.12.2022 u 12:00

Bionic
Reading

Automatizirano uslužno parkiranje (Automated valet parking) prva je visokoautomatizirana funkcija parkiranja bez vozača (SAE razina 4) na svijetu koja je dobila službeno odobrenje za komercijalnu upotrebu u Njemačkoj. APCOA-ina parkirna garaža P6 u zračnoj luci Stuttgart bit će prva u svijetu koja će omogućiti ovu uslugu

Mercedes-Benz i Bosch su postigli važnu prekretnicu na putu do automatizirane vožnje. Naime, njemačka savezna uprava za motorni promet (KBA) odobrila je njihov visoko automatizirani sustav parkiranja za korištenje u parkirnoj garaži P6 koju vodi APCOA u zračnoj luci Stuttgart.

To ga čini prvom visokoautomatiziranom funkcijom parkiranja bez vozača na svijetu (SAE razina 4) koja je službeno odobrena za komercijalnu upotrebu. Tehnološki napredak automatizirane vožnje igra ključnu ulogu u mobilnosti budućnosti. S vozilom i infrastrukturom koja preuzima vožnju i manevriranje, vozači će moći svoju pozornost usmjeriti na druge stvari, umjesto na vrijeme koje troše na traženje parkirnog mjesta i manevriranje u tijesnim parkirnim garažama.

Mercedes-Benz i Bosch sustav parkiranja bez vozača Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz

Tehnologija koja stoji iza parkiranja bez vozača

Odvezite se u parkirnu garažu, izađite iz svog vozila i pošaljite ga na unaprijed rezervirano parkirno mjesto jednostavnim pritiskom na aplikaciju za pametni telefon – usluga automatiziranog parkiranja ne treba vozača. Nakon što ostanete potrošiti upravo ušteđeno vrijeme na nešto drugo, vozilo se samo odveze na svoje dodijeljeno mjesto i parkira. Kasnije se vozilo na potpuno isti način vraća na mjesto preuzimanja.

Ovaj se proces oslanja na međuigru između inteligentne infrastrukture koju isporučuje Bosch i koja je instalirana u parkirnoj garaži i Mercedes-Benz automobilske tehnologije. Bosch senzori u parkirnoj garaži nadziru koridor vožnje i okolinu i daju informacije potrebne za vođenje vozila. Tehnologija u vozilu pretvara informacije koje prima od infrastrukture u manevre vožnje. Na ovaj način, vozila se čak mogu sama voziti gore-dolje po rampama kako bi se kretala između katova u parkirnoj garaži. Ako infrastrukturni senzori otkriju prepreku, vozilo koči i sigurno se potpuno zaustavlja. Tek kada je ruta čista, nastavlja svoj put.

Godine 2019. Mercedes-Benz i Bosch dobili su prvu posebnu dozvolu u svijetu za upravljanje automatiziranim parkiranjem vozila koristeći razvojna vozila bez ljudskog nadzora u svakodnevnim operacijama u parkirnoj garaži muzeja Mercedes-Benz u Stuttgartu. Odobrenje koje je sada izdano nadilazi to, dopuštajući komercijalni rad s vozilima u privatnom vlasništvu u parkirnoj garaži P6 u zračnoj luci Stuttgart.

Osnova za odobrenje je zakon koji je u Njemačkoj stupio na snagu u srpnju 2021., a koji dopušta vožnju bez vozača u skladu sa SAE razinom 4 za motorna vozila (BMDV – Njemačka će biti svjetski lider u autonomnoj vožnji). Primjena ovog zakona na sustav parkiranja provedena je u bliskoj suradnji s njemačkim Saveznim ministarstvom za digitalni promet i promet (BMDV) i KBA. AFGBV (direktiva o autonomnoj vožnji), koju je donio njemački Bundesrat 20. svibnja 2022., jasno navodi kriterije njemačkog zakona o cestovnom prometu koje moraju zadovoljiti vozila razine 4.

SAE J3016 definira šest razina automatizacije za upravljanje cestovnim vozilima (razina 0 do razina 5). Razina 4 navodi: Vozilo može samostalno upravljati svim prometnim situacijama pod određenim uvjetima (npr. u parkirnoj garaži). Nije potreban vozač.

Tvrtke planiraju postupno uvesti uslugu parkiranja bez vozača u parkirnoj garaži APCOA P6 u zračnoj luci Stuttgart. Od dana puštanja u rad, prvi kupci s modelima S-klase i EQS proizvedenim od srpnja 2022. čije varijante vozila imaju uslugu INTELLIGENT PARK PILOT2 kao dio Mercedes me connecta i koji su aktivirali ovu uslugu, moći će koristiti funkciju u garaži P6.

Usluga INTELLIGENT PARK PILOT tvrtke Mercedes me connect

Ova će usluga isprva biti dostupna u Njemačkoj za Mercedes-Benz S-klasu limuzinu, limuzinu Long i Mercedes EQS, počevši od onih proizvedenih 07.2022. i kasnije. Ovo isključuje modele Mercedes-Maybach i AMG. Mercedes-Benz S-Class Saloon i Saloon Long proizvedeni od 12.2020., isključujući modele Mercedes-Maybach i AMG, uslijedit će ubrzo nakon toga. Mercedesovi modeli EQS, osim AMG-a, proizvedeni od 4. 2021. također će uskoro uslijediti.

Čim INTELLIGENT PARK PILOT bude dostupan za određeno vozilo, usluga će se pojaviti u izborniku usluga Mercedes me aplikacije, spremna za aktivaciju. Za korištenje usluga Mercedes me connect korisnici trebaju osobni Mercedes me ID i moraju pristati na uvjete korištenja usluga Mercedes me connect.

Nadalje, predmetno vozilo mora biti registrirano s korisničkim računom. Po isteku početnog razdoblja, korisnici mogu besplatno produžiti usluge sve dok su te usluge dostupne za to vozilo. Prva aktivacija usluga moguća je unutar 1 godine od prve registracije vozila ili korištenja od strane kupca, što god nastupi prije.

  • +7
Mercedes-Benz i Bosch sustav parkiranja bez vozača odobren za komercijalnu upotrebu Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Nakon što vozači unaprijed rezerviraju parkirno mjesto pomoću svoje aplikacije Mercedes me, mogu ostaviti svoje vozilo na unaprijed određenom mjestu za iskrcaj. Nakon što svi putnici izađu iz vozila, aplikacija pokreće manevar parkiranja. Parkirni sustav provjerava je li put do rezerviranog parkirnog mjesta slobodan te jesu li zadovoljeni svi ostali tehnički uvjeti. Ako je to slučaj, vozači dobivaju obavijest u aplikaciji koja potvrđuje da je inteligentna infrastruktura preuzela kontrolu nad vozilom. Nakon toga mogu napustiti parkirnu garažu.

Vozilo se automatski pokreće i samostalno pronalazi put do svog parkirnog mjesta. Kada vozač želi pokupiti svoj automobil iz parkirne garaže, može ga pozvati putem naredbe pametnog telefona. Njihovo vozilo zatim kreće vlastitim putem do unaprijed određenog područja preuzimanja.