GOSPODARSKA NAMJENA

[FOTO/VIDEO] Land Rover Defender; povratak naziva Hard Top radnog terenca

03.07.2020 u 14:56

Bionic
Reading

Land Rover je potvrdio da će novi komercijalni modeli Defender 90 i 110 vratiti ime Hard Top svojoj robusnoj 4x4 porodici

Nije tajna da je Land Rover Defender oduvijek bio ikona među terencima, a sad je britanski proizvođač terenskih vozila objavio i vijest da vraća na scenu i legendarni naziv Hard Top. Svestrani i izdržljivi Defender Hard Top predstavit će se ove godine, kombinirajući nezaustavljive mogućnosti za sve terene i povezivanje 21. stoljeća kako bi profesionalcima pružio jedinstvenu kombinaciju prijevoza tereta, praktičnosti i vrhunske udobnosti.

Naziv Hard Top datira iz 1950. godine, kada je uvođenje skidajućeg tvrdog krova omogućilo ranim serijama modela Land Rovera dodavanje sigurnosti i zaštite od mogućeg pada predmeta na krov vozila. Novi Defender Hard Top nastavlja tako karakteristični duh i kulturu, dijeleći svoj fiksni metalni krov i siluetu s ikoničnim originalom.

Land Rover je, otkako je ujesen prošle godine krenuo svjetskom premijerom na IAA u Frankfurtu, doživio veliku svjetsku potražnju za modelima novih Defendera 90 i 110, a novi Hard Top modeli bit će sljedeći dodatak legendarnoj obiteljskoj liniji.

Defenderova D7x karoserija, izrađena od velikog udjela aluminija, tri puta je čvršća od najboljeg dizajna karoserije na okviru šasije u povijesti. Dijeleći snažnu karoserijsku strukturu i novu generaciju EVA 2.0 arhitekture električnih vozila (Electrical Vehicle Architecture) s putničkim modelima, Land Roverov odjel Special Vehicle Operations, sprecijaliziran za posebna vozila, je Defender Hard Top razvio za pružanje trajnosti, praktičnosti i žilavosti, kojima nema premca.

Michael van der Sande, generalni direktor Land Roverovog odjela Special Vehicle Operations, je rekao: 'Povećati ćemo funkcionalnost i upotrebljivost teretnog prostora novog Defendera, s tvrdim materijalima i pametnim rješenjima za skladištenje kako bismo osigurali da on nadmašuje mogućnosti bilo kojeg prethodnog Defendera Hard Top.'

Oba Hard Top modela 90 i 110 imat će neovisni ovjes sa spiralnim oprugama, a napredni elektronski zračni ovjes dostupan je i na modelu 110. Obje će postavke pružiti izvanrednu terensku geometriju, s razmakom od tla od 291 mm, dok će 110 Hard Top imati izvrsne prilazni (38°), pregibni (28°) te odlazni terenski kut (40°) u off-road visini vozila. Potpuni tehnički detalji bit će potvrđeni kasnije ove godine.

Nick Collins, direktor Land Rover vozila, je rekao: 'Novi Defender 90 Hard Top i 110 Hard Top bit će najčvršći, najsposobniji i najpovezaniji gospodarski 4x4 koji smo ikada proizveli. Izrađeni su tako da zadovoljavaju svjetske sigurnosne standarde i pružaju impresivnu udobnost na dugim relacijama, pružajući tvrtkama i profesionalcima najbolje iz svih svjetova.'

Impresivna nosivost i vučni kapacitet do 3500 kg kombinirat će se kako bi novi Defender bio vrhunski komercijalni 4x4. Fleksibilna kabina nema sjedala drugog ili trećeg reda, ali opcionalno pomoćno sjedalo u prednjem redu znači da će i dalje moći primiti do tri osobe. Pametni ClearSight Rear View sustav ogledala Land Rovera zadržava vidljivost unatrag kada je zauzeto pomoćno sjedalo ili kada je prostor za utovar pun. Koristi 'live feed' video sa stražnje kamere kako bi vozačima omogućio neometan pogled u svakom trenutku.

Novi Defender Hard Top bit će vučno vozilo svjetske klase, s nizom tehnologija koje će vam pomoći da brzo prikvačite, vozite se prema naprijed i unatrag, dok vučete prikolicu. Inteligentni sustav Land Rover Advanced Tow Assist uklanja stres teških manevara kretanja unatrag omogućujući vozaču da prstima upravlja prikolicom koristeći rotacijski regulator na središnjoj konzoli.

Maksimalnu dubinu vodene prepreke od 900 mm podržava i novi program Wade u sustavu Terrain Response 2, koji vozačima osigurava vožnju kroz duboku vodu s potpunim povjerenjem, tako da im neće biti problem dostaviti vrijedan teret na njegovo krajnje odredište.

Vrhunski Land Roverov infotainment Pivi Pro zaslon osjetljiv na dodir osigurat će neposrednu i intuitivnu kontrolu nad svim glavnim funkcijama vozila, uključujući lagane integracije pametnih telefona pomoću Apple CarPlay i Android Auto.

Twin eSIM tehnologija podupire Pivi Pro i podržava sposobnost ažuriranja softvera zračnim putem (Software-Over-The-Air ili SOTA), omogućavajući korisnicima da preuzmu ažuriranja za razne sustave vozila. Za profesionalce koji koriste Defender Hard Top za posao, to će umanjiti vrijeme provedeno u čekanju jer se ažuriranja SOTA mogu dovršiti bez potrebe za posjetom Land Rover trgovca.

Osim toga, novi modeli Defender Hard Top imat će sveobuhvatan paket naprednih sustava pomoći vozaču. Sustav 3D Surround kamere Land Rovera pruža sveobuhvatnu vizualizaciju vozila na središnjem zaslonu osjetljivom na dodir, pomažući vozačima da sigurno manevriraju u uskim prostorima ili postave vozilo u blizini predmeta spremnih za utovar.

Pogodnost će biti poboljšana aplikacijom pametnog telefona Smart Remote, koja će tvrtkama omogućiti daljinsko praćenje lokacije, razine goriva i povijesti putovanja svojih vozila radi postizanja sigurnog mira i sigurnosti.

Prvi putnički modeli Defender 110 sada se već isporučuju kupcima.

  • +17
Land Rover Defender 90 i 110 Hard Top Izvor: Promo fotografije / Autor: Land Rover