PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Honda predstavila trkaći CR-V Hybrid Racer; Hibridni bolid za NTT Indycar seriju

28.02.2023 u 17:58

Bionic
Reading

Demonstracijsko vozilo kombinira pogonski sklop HPD Indycar, trkaći ovjes, Firestone gume visokih performansi i karoseriju Honda CR-V Hybrid za 2023.

Dok hibridne pogonske jedinice službeno debitiraju u NTT Indycar seriji 2024., ljubitelji utrka i automobilski entuzijasti bit će počašćeni kratkom najavom nadolazeće tehnologije s debijem Honde CR-V Hybrid Racer na otvaranju sezone na utrci Firestone Grand Prix St. Petersburg (Florida) sljedećeg mjeseca.

'Ovo projektno vozilo je Indycar 'zvijer' u Hondi CR-V 'janjećoj koži',' rekao je David Salters, predsjednik i tehnički direktor za Honda Performance Development, sjevernoamerički trkaći ogranak američke Honde i Acure. 'CR-V Hybrid Racer naš je 'elektrificirani laboratorij' za istraživanje kamo bi talentirani muškarci i žene iz HPD-a i Honde mogli ići s elektrifikacijom, hibridnom tehnologijom i 100 posto obnovljivim gorivima. Utjelovljuje Hondin etos zabave u vožnji, prikazuje elektrifikaciju i samo potresa naše korijene automobilske kulture i trkaćeg naslijeđa! Predstavljamo CR-V Hybrid Racer – poznat kao 'HPD zvijer'!'

Honda CR-V Hybrid Racer Izvor: Promo fotografije / Autor: Honda

Koncipirali su ga i dizajnirali inženjeri Honda Performance Development (HPD) u Kaliforniji i dizajneri iz North America Auto Design Division (NAAD) američke Honde, a ovaj je bolid izgrađen u Honda Automotive Development Center-u (ADC) u Ohiju od strane Honda of America Racing Team (HART).

Hibridni pogonski sklop

Trkaći automobil CR-V Hybrid Racera pokreće elektrificirana pogonska jedinica Honda HI23TT 2,2-litreni V6 motor s dva turbopunjača i XTRAC mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa s Mega-Line potpomognutim mijenjanjem brzina ispod karoserije koja svoju inspiraciju crpi iz serijskog modela Honda CR-V Hybrid za 2023. kako bi stvorio 'kotrljajući laboratorij' za nastavak razvoja elektrificirane tehnologije Honde i HPD-a. Nagadja se da je ukupna snaga nekih 800 KS.

CR-V Hybrid Racer pokreće Shellovo potpuno obnovljivo trkaće gorivo, a sadrži vodeće svjetske Skeleton superkondenzatore za pohranu energije i Empel MGU (motor-generator) tehnologiju hibridnog motora.

Podvozje od Chromoly kromolijskih (krom-molibden) čeličnih cijevi Honde CR-V Hybrid Racer obučeno je u prikladnu 'hibridnu' karoseriju koju je dizajnirao NAAD. Hybrid Racer koristio je čeličnu karoseriju CR-V šeste generacije standardne proizvodnje, uključujući stakleno vjetrobransko staklo, prozore, pa čak i krovni otvor.

Donja polovica je od karbonske kompozitne konstrukcije, koja uključuje masivni prednji spliter i raširene branike s rešetkama. Jednako veliko stražnje krilo i leptirasta polusječena vrata s obje strane za vozača i suvozača upotpunjuju karoseriju.

  • +41
Honda CR-V Hybrid Racer Izvor: Promo fotografije / Autor: Honda

Specifikacije Honda CR-V Hybrid Racer bolida

Pogonski sklop:

  • Honda HI23TT 2,2-litreni V6 motor s dva turbopunjača
  • Borg Warner EFR7163 turbopunjači
  • McLaren Applied Technologies Tag 400i upravljačka jedinica motora
  • Drive-by-wire kontroliran priključak za gas
  • Shell 100 posto obnovljivo trkaće gorivo
  • Empel električna motorna generatorska jedinica koju aktivira vozač
  • Skeleton superkondenzatorski sustav za pohranu energije
  • XTRAC mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa; Mega-Line potpomognuto mijenjanje stupnjeva prijenosa

Podvozje i karoserija:

  • Podvozje od kromolijskih cijevi (krom-molibden)
  • Nova, 6. generacija Honda CR-V Hybrid karoserija od remenog dijela naviše
  • Standardno vjetrobransko staklo i stakleni dio kabine od Honda CR-V Hybrida
  • Prilagođeni donji dio karoserije od karbonskih vlakana koji uključuje proširene blatobrane
  • Leptirasta polusječena vrata omogućuju pristup vozaču i suvozaču
  • Hladnjak prilagodio HPD iz automobila Dallara IR-18 Indy
  • Preklopna stražnja karoserija za prikaz pogonske jedinice i pogonskog sklopa
  • Prilagođeni prednji spliter i stražnje krilo za stvaranje potisne sile (downforce)

Ovjes:

  • Prednji ovjes od Acure NSX GT-3 Evo22 koju je razvio HPD
  • Stražnji ovjes iz Dallara IR-18 Indy automobila
  • Brembo 380 mm prednje kočnice iz Acura NSX GT-3 Evo22
  • Brembo 355 mm prilagođene stražnje kočnice ovjesa trkaćeg automobila Dallara IR-18
  • Firestone Firehawk Indy 500 ljetne gume ultra visokih performansi
  • Prednje gume 285/35-20; Stražnje gume 305/35-20
  • 2Elle Engineering 20x10.5 prednji i 20x11 stražnji dvodijelni aluminijski kotači

Vanjski dizajn

'Kada je Design Studio saznao za ovaj projekt, već smo uspostavili sjajan odnos s HPD-om kroz druge projekte, uključujući ACURA ARX-06,' rekao je Dave Marek, izvršni kreativni direktor. 'Dakle, ovo je bilo - oprostite na igri riječi - 'Točno u našoj kormilarnici' (izv. 'Right in our wheelhouse'). Postalo je 'što ako?' zadržimo CRV kakav jest, ali dodamo malo ozbiljnog stava s dijelovima koji ukazuju na Indy automobil. Zatim me to vratilo u moje djetinjstvo kada nikada nisam pravio modele automobila odmah po vađenju iz kutije, manipulirajući područjima imajući na umu DTM ili japanske Super GT automobile. U osnovi sam ismijavao ideju u 3D-u, a onda su naši nevjerojatni digitalni modelari uspjeli.'

Gotova Honda CR-V Hybrid Racer obučena je u jedinstveni omot koji je dizajnirala Lili Melikian, viša dizajnerica eksterijera. Privlačan dizajn sadrži niz 'uskršnjih jaja' uključujući slike sa duhovima pogonskog sklopa i staza Indycar serije.

'Grafika je inspirirana hibridnim pogonskim sklopom, koji zrači od Honda Hybrid Blue do Honda Racing Red kako bi simbolizirao dualnost pogona', objasnio je Melikian. 'Dok 'speed squirkles' (napomena: squircle je geometrijsjaki oblik između pravokutnika i kružnice) dodaju dinamičan zabavni sloj i prikazuju razigranu stranu Power of Dreams. Kroz omot smo također posuli uskršnja jaja kao duhovite obrise staza koje sponzorira Honda i pogled odozgo na motor koji pokreće Hondu CR-V Hybrid Racer.'

Dok je bio u razvoju, projekt je nosio odgovarajuće kodno ime 'The Beast' (zvijer), s izgledom koji podsjeća na siluetu GT trkaćih i Grupe B reli automobila iz 1980-ih i 90-ih. Ali tehnologija ispod kože je strogo ona iz 21. stoljeća.

Honda CR-V Hybrid Racer jača veze između HPD-a, NTT INDYCAR SERIES i Honda putničkih vozila; stvara dodatnu svijest o novom hibridnom pogonu Indycar koji dolazi 2024.; prikazuje zabavu i snagu dostupnu od Hondinih elektrificiranih pogonskih sklopova; i ističe inovativnost, kreativnost i sposobnosti HPD-a i Honda Automotive Development Center-a.

Javni nastupi Honda CR-V Hybrid Racer bolida

Honda CR-V Hybrid Racer će imati svoj javni debi od 3. do 5. ožujka na NTT INDYCAR SERIES sezoni otvaranju Firestone Grand Prixa u St. Petersburgu, Florida. Jedinstveno vozilo bit će izloženo i demonstrirano na stazi na više Indycar utrka, uključujući Acura Grand Prix u Long Beachu (14.-16. travnja); Children's of Alabama Indy Grand Prix (28.-30. travnja); Honda Indy 200 u Mid-Ohiu (30. lipnja - 2. srpnja); Honda Indy Toronto (14.-16. srpnja); Big Machine Music City Grand Prix u Nashvilleu (4.-6. kolovoza); Velika nagrada Portlanda (1.-3. rujna); i Firestone Grand Prix u Montereyu (8.-10. rujna) završne sezone.

Uz trkaće vikende Indycara, CR-V Hybrid Racer će se dodatno pojavljivati na odabranim događajima tijekom 2023. godine.