PROPETI KONJIĆ

[FOTO/VIDEO] Ferrarijevi F1 vozači Charles Leclerc i Carlos Sainz jr. testiraju SF90 Spider i SF90 Stradale Assetto Fiorano

26.03.2021 u 12:50

Bionic
Reading

Ovaj videouradak je službeno objavljen samo nekoliko dana uoči nove sezone Formule 1, koja počinje upravo danas prvim slobodnim treningom na stazi Sakhir i kulminira u nedjelju na utrci GP Bahreina

Ferrarijev vozački dvojac Formule 1 Charles Leclerc i Carlos Sainz jr. su snimljeni kako na legendarnoj stazi Autodromo Enzo e Dino Ferrari u talijanskoj Imoli testiraju cestovne sportske superautomobile SF90 Stradale Assetto Fiorano i SF90 Spider kako bi istaknuli ove dvije verzije prvog serijskog PHEV modela Ferrarija u promotivnom videu na Ferrarijevom službenom YouTube kanalu.

Zanimljivo je da je ovaj videouradak objavljen samo nekoliko dana uoči nove sezone Formule 1, koja službeno počinje upravo danas prvim slobodnim treninzima na stazi Sakhir i kulminira u nedjelju na utrci GP Bahreina.

Leclerc je prvi imao čast i zadovoljstvo provesti SF90 Spider oko staze, koja će u travnju biti domaćin druge utrke F1 kalendara. Leclerc se očito ne suzdržava dok juri Spiderom stazom, ali mu se ubrzo pridružuje novi momčadski kolega za 2021., Carlos Sainz jr.

Ferrarijevi F1 vozači Charles Leclerc i Carlos Sainz jr. testiraju SF90 Spider i SF90 Stradale Assetto Fiorano Izvor: Promo fotografije / Autor: Ferrari

To je prvi promotivni nastup dva vozača zajedno; Sainz je zamijenio Sebastiana Vettela kojeg se momčad Scuderije odrekla u svibnju 2020. Opis videouratka glasi: 'Carlos Sainz i Charles Leclerc definitivno su uživali u svom iskustvu u Imoli za volanom Ferrarija SF90 Stradale Assetto Fiorano i Ferrari SF90 Spider.' Čini se isto tako, da se njih dvoje barem zasad prilično lijepo slažu. O kakvim se sportskim superautomobilima radi dovoljno je pogledati njihove tehničke karakteristike.

  • +17
Ferrarijevi F1 vozači Charles Leclerc i Carlos Sainz jr. snimljeni na stazi u Imoli kako testiraju SF90 Spider i SF90 Stradale Assetto Fiorano Izvor: Promo fotografije / Autor: Ferrari

Ferrari je predstavio svoj prvi serijski PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) automobil, pod nazivom SF90 Stradale prije nešto manje od dvije godine. Taj je model ekstreman na svakoj razini i predstavlja pravi pomak paradigme jer donosi performanse bez presedana za serijski automobil. Brojke kao što su 1000 KS te omjer težine i snage od 1,57 kg / KS, kao i 390 kg potisne sile (downforce) pri 250 km/h, ne samo da su stavile SF90 Stradale na vrh svog segmenta, nego također znače da je ovo najjači model V8 u povijesti marke. Za usporedbu, automobil Formule 1 ima pri 100 km/h potisnu silu od 750 kg.

Ime automobila objedinjuje istinsko značenje svega što je postignuto u smislu izvedbe. Pozivanjem na 90. obljetnicu osnutka Scuderije Ferrari naglašava snažnu vezu koja je oduvijek postojala između Ferrarijevih trkaćih i cestovnih automobila. Sjajna integracija najnaprednijih tehnologija razvijenih u Maranellu, SF90 Stradale također je savršena demonstracija toga kako Ferrari odmah prenosi znanje i vještine koje stječe na utrkama na svoje serijske cestovne automobile.

Ferrari SF90 Stradale Izvor: Promo fotografije / Autor: Ferrari

SF90 Stradale ima benzinski turbo motor V8 (pod 90°) koji može isporučiti 780 KS, što je najveća snaga bilo kojeg 8-cilindraša u povijesti Ferrarija. Preostalih 220 KS isporučuju tri elektromotora, jedan sa stražnje strane, poznat kao MGU-K (kinetički motor generator) izveden iz njihovog ovogodišnjeg bolida Formule 1 pod nazivom SF90 te smješten između motora i novog 8-stupanjskog mjenjača s dvostrukom spojkom.

Ostala dva elektromotora smještena su na prednjoj osovini. Litij-ionska baterija visokih performansi osigurava snagu za sva tri motora i jamči raspon od 25 kilometara u potpuno električnom načinu rada eDrive, koristeći samo prednju osovinu. Kada se motor s unutarnjim izgaranjem isključi, dva nezavisna prednja motora isporučuju maksimalnu brzinu od 135 km/h uz uzdužno ubrzanje od otprilike 0,4 G.

Ovaj sofisticirani sustav, međutim, ne čini složenijim iskustvo vožnje. Upravo suprotno: vozač jednostavno mora odabrati jedan od četiri načina rada agregata, a zatim se samo usredotočiti na vožnju. Sofisticirana kontrolna logika brine se o ostatku, upravljajući protokom energije između benzinskog motora V8, elektromotora i baterija.

SF90 Stradale je također prvi Ferrarijev sportski automobil koji je opremljen 4WD pogonom na sva četiri kotača, što je korak potreban da bi se nevjerojatna snaga koju je oslobodio hibridni pogonski sustav u potpunosti iskoristila, osiguravajući to da je automobil postao novo mjerilo za ubrzanje 0-100km/h za 2,5 sekundi, a 0-200 km /h za samo 6,7 sekundi.

Spider verzija SF90 Stradale, SF90 Spider, predstavljena je u studenom 2020. tijekom posebnog digitalnog događaja. Nova spider verzija ili kabriolet ima iste ekstremne specifikacije superautomobila i rekordne performanse kao i SF90 Stradale, ali također dodaje dodatni užitak u vožnji i svestranost kombinaciji, zahvaljujući najnovijoj verziji Ferrarijeve arhitekture s uvlačivim tvrdim krovom. To čini SF90 Spider idealnim automobilom za one koji zahtijevaju vrhunac Ferrarijeve tehnologije, ali i dalje žele uzbuđenje otvorene vožnje.