'ČETIRI PRSTENA'

[FOTO/VIDEO] Budućnost Audi Sporta; predstavili e-tron FE07, najavili odlazak iz Formule E te nastup na reliju Dakar 2022.

01.12.2020 u 09:04

Bionic
Reading

Nakon mnogih velikih međunarodnih uspjeha u širokom rasponu kategorija Audi se tako kroz Dakar vraća reliju, koji je označio početak uspješne povijesti marke u automobilističkom sportu

Ovih dana smo svjedoci brojnih aktivnosti jednog od najangažiranijih proizvođača automobila u povijesti kada je riječ o automobilističkom sportu, njemačkog Audija. I te bi promjene mogle promijeniti puno toga u nekoliko grana autosporta, a prije svega one se tiču njemačke serije DTM, Formule E, WEC prvenstva, ali i legendrnog relija Dakar. No krenimo redom.

Upravo je ovaj tjedan objavljeno, kako od 1. prosinca 2020. Julius Seebach preuzima odgovornost za međunarodne motorsport aktivnosti tvrtke, uz svoju funkciju generalnog direktora Audi Sport GmbH-a. A Dieter Gass, koji je gotovo deset godina bio na rukovodećim pozicijama u Audi Sportu i bio zajedno odgovoran za sportski uspjeh na mjestu šefa Audi Motorsporta od 2017. do 2020. godine, nakon uspješnog zaključenja sudjelovanja kao tvorničke momčadi u DTM-u posvetit će se novim zadacima.

Audi u DTM-u

Još krajem travnja ove godine Audi Sport, odjel motorsport aktivnosti njemačkog proizvođača je najavio kako se nakon DTM sezone 2020 oprašta od ove top-kategorije automobilstičkih utrka, nakon 20 godina kao tvorničke ekipe. Deutsche Tourenwagen Masters 2020. bila je trideset i četvrta sezona premijernog njemačkog prvenstva u touring automobilima, a ujedno i dvadeset i prva sezona pod nadzorom Deutsche Tourenwagen Mastersa od nastavka serije 2000. godine, kao i druga i zadnja sezona propisa 'Class One' ere. DTM će od sljedeće sezone 2021. prijeći na propise GT Pro. Korisnički timovi i dalje će moći koristiti novorazvijeni Audijev pogonski sklop i nakon sljedeće godine.

Audi je u ovu posljednju sezonu ušao kao branitelj prvaka među proizvođačima, nakon što je osvojio sedmi naslov u 2019. godini. Audi Sport Team Rosberg ušao je kao branitelj naslova među timovima, a René Rast kao branitelj naslova među vozačima, nakon što je osvojio drugi naslov 2019. godine.

Nakon što su Aston Martin i R-Motorsport odlučili odustati od Deutsche Tourenwagen Mastersa, sezona 2020. označila je prvu sezonu od 2011. u kojoj su u seriji bila predstavljena samo dva proizvođača; Audi i BMW. Audi Sport je tada rekao da nadalje preusmerava svoj fokus na prvenstvo FIA Formulu E i programe za kupce (customer programmes). Vrhunska marka u vlasništvu Volkswagena je izjavila u priopćenju da je preslagivanje također posljedica ekonomskih izazova pandemije COVID-19.

Ova 2020. u DTM prvenstvu je startala, zbog zdravstvenih razloga uzrokovanih pandemijom, tek u kolovozu s tri mjeseca kašnjenja te završila u skraćenom obliku. Tako je održano samo 9 vikenda s po dvije utrke, dok je iz planiranog kalendara otpalo dodatnih 5 vikenda, isto tako s po dvije utrke.

Audi u Formuli E

Od 2014. Audi je također uspješan u potpuno električnim utrkama s Formulom E. Prvo u sporednoj ulozi za tim svog dugogodišnjeg partnera ABT Sportsline, a od 2017. s punim sudjelovanjem kao tvornička ekipa. Nakon šest godina, tim Audi Sport ABT Schaefflera najuspješnija je momčad u povijest Formule E s ukupno 43 osvojena postolja, uključujući dvanaest pobjeda. Posebni naglasci uključuju osvajanje naslova vozača 2017. godine i naslova među momčadima u prvoj sezoni na tvorničkoj razini 2018. godine.

Bez obzira na najavljeno povlačenje krajem iduće 2021. sezone i iz Formule E, Audi je ovih dana predstavio svoj trkaći automobil e-tron FE07 za predstojeće Svjetsko prvenstvo Formule E.

Od nule do stotke za 2,8 sekundi, više od 95 posto učinkovitosti u cijelom automobilu i priprema za bilo kakve nepredviđene slučajeve u svakom detalju, ovo opisuje Audi e-tron FE07 koji je razvio Audi Sport, uključujući i novu Audi MGU05 motor-generator jedinicu. Električni trkaći automobil u novom dizajnu svoj je debi imao proteklog vikenda na trkaćoj stazi tijekom testa u Valenciji. Tamo, na stazi 'Ricardo Tormo' je bilo svih dvanaest timova Formule E na jedinstvenom zajedničkom testu prije nego što su svi automobili i oprema poslani na putovanje u Južnu Ameriku.

U sezoni 2021., koja započinje u Čileu sredinom siječnja, Formula E će se po prvi puta održati kao službeno FIA Svjetsko prvenstvo. Za Audi posvećenost potpuno električnim trkaćim serijama nije samo sportsko natjecanje na najvišoj međunarodnoj razini, već također savršeno podržava transformaciju marke prema održivoj i digitalnoj premium mobilnosti. 'Motorsport je uvijek bio presudan za Audi i njegov tehnološki razvoj. Odatle potječe i naš najpoznatiji slogan ‘Vorsprung durch Technik’ (napredak kroz tehniku)', kaže direktor tima Allan McNish.

  • +18
Audi e-tron FE07 za sezonu 2021. Formule E Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi Communications Motorsport

Za Audi je sedma sezona Formule E također povezana s još jednom premijerom. 'Audi e-tron FE07 ima potpuno novi električni pogonski sklop koji je prvi put razvijen u vlastitoj kući', kaže Stefan Aicher, voditelj razvoja e-pogona u Audi Sportu. Iako se posljednjih godina uvijek koristila kontinuirano optimizirana verzija pogonskog sklopa, zajednički razvijena s tehnološkim partnerom Schaefflerom, radovi na novom MGU pretvaraču za nadolazeće svjetsko prvenstvo započeli su ispočetka. 'Išli smo do limita u svim područjima ovog projekta', komentira Aicher.

Rezultat je novi središnji dio pod imenom Audi MGU05: električni jednobrzinski pogonski sklop s konceptom unutarnjeg rotora, vanjskim magnetima, visoko učinkovitim sustavom hlađenja i šest električnih faza. Štoviše, inženjeri predvođeni Stefanom Aicherom uspjeli su još jednom jasno uštedjeti na težini u usporedbi s prethodnom jedinicom koristeći lagane materijale i inteligentnu integraciju unutar vozila. 'Uspjeli smo izravno reinvestirati te uštede u novi MGU u korist povećane učinkovitosti. Bez obzira na to, nova jedinica MGU pretvarača teži manje od 35 kilograma. Ovo je bilo iznimno postignuće cijele ekipe', kaže Aicher.

Postigli su ukupnu učinkovitost veću od 95 posto za pogonski sklop. Nova jedinica MGU pretvarača ima učinkovitost čak i veću od 97 posto u svim relevantnim uvjetima vožnje, a poznato je da je učinkovitost ključni čimbenik uspjeha u Formuli E.

Vizualno je Audi e-tron FE07 Lucasa Di Grassija i Renéa Rasta predstavljen u osvježenom dizajnu: uz elemente u spektakularnoj svijetlo narančastoj i upečatljivoj zelenoj boji tehnološkog partnera Schaefflera, cijeli prednji kraj karakterizira bijeli temeljni premaz. Dva nova partnera, Castrol kao jedna od vodećih svjetskih marki maziva i tvrtka za modu i stil života Casamoda, su također vidljiva na bolidu.

Audi na reliju Dakar od 2022.

Audi se suočava s jednim od najvećih izazova u motorsportu: marka s 'četiri prstena' prvi će se put natjecati na slavnom Dakar Rallyu 2022. godine s inovativnim prototipom. Koncept alternativnog pogona po prvi puta kombinira električni pogonski sklop s visokonaponskom baterijom i visoko učinkovitim pretvaračem energije. Rally Raid će bit samo vrh u tvorničkom zalaganju za motorsport u budućnosti.

'Višestrana predanost automobilskom sportu jest i ostat će sastavni dio Audijeve strategije', kaže Markus Duesmann, predsjednik uprave i član uprave za tehnički razvoj i proizvodne linije u AUDI AG-u. 'Želimo u budućnosti nastaviti demonstrirati slogan marke 'Vorsprung durch Technik' u međunarodnom vrhunskom motorsportu i razvijati inovativne tehnologije za naše cestovne automobile. Najteži reli na svijetu savršena je pozornica za ovo.'

Nakon mnogih međunarodnih uspjeha u širokom rasponu kategorija, Audi se tako vraća reliju, koji je označio početak uspješne povijesti marke u automobilskom sportu. Od 1981. Audi quattro revolucionirao je reli. Danas je stalni pogon na sva četiri kotača standard, ne samo za reli automobile. Također jamči maksimalnu sigurnost u najsportskijim Audijevim proizvodnim modelima, a sada i u električnim modelima e-tron.

Korištenjem alternativnog koncepta pogona u reliju Dakar, Audi se sada suočava s najekstremnijim uvjetima. Vozilom će upravljati snažni električni pogonski sklop. Energija potrebna za to dolazi iz visokonaponske baterije, koja se po potrebi može napuniti tijekom vožnje putem pretvarača energije u obliku visoko učinkovitog TFSI motora. Cilj je trajno poboljšati performanse električnog pogonskog sklopa i baterije u godinama koje dolaze. Iskustvo stečeno u ovom procesu trebalo bi zatim uključiti u daljnji razvoj budućih elektrificiranih proizvodnih modela.

Audi je prvi proizvođač automobila koji se obvezao razviti održiv koncept alternativnog pogona za reli Dakar, čineći ga još jednom pionirom u motorsportu. Audi je 2012. godine ostvario prvu pobjedu hibridnog trkaćeg automobila na utrci u izdržljivosti '24 sata Le Mansa'. Audi R18 e-tron quattro tri je puta zaredom ostao neporažen u najvažnijoj svjetskoj utrci izdržljivosti.

'Formula E pratila je fazu transformacije u Audiju', kaže Markus Duesmann. 'Danas elektromobilnost kod četiri prstena više nije san budućnosti, već sadašnjosti.' Audi e-tron je bestseler na mnogim tržištima. S modelom RS e-tron GT, Audi će uskoro na cestu iznijeti svoje sportsko 'koplje'. A već 2025. godine očekuje se oko 40 posto prodaje s čisto električnim vozilima i priključnim hibridima. 'Zbog toga poduzimamo sljedeći korak u elektrificiranom motorsportu suočavajući se s najekstremnijim uvjetima. Mnogo tehničkih sloboda koje nudi reli Dakar pružaju nam savršen ispitni laboratorij u tom pogledu.'

Audi u Le Mans Daytona Hybrid (LMDh) 'hypercar class' kategoriji WEC-a

Utrke kupaca (Customer racing) i dalje su drugi glavni stup budućeg programa motorsporta AUDI AG-a. Audi Sport customer racing i dalje će svojim kupcima nuditi sveobuhvatan portfolio modela, kao i intenzivnu uslugu za svjetske utrke. Uz to, program uključuje natjecanje s Audijem R8 LMS na glavnim utrkama izdržljivosti poput '24 sata Nürburgringa' i u međunarodnim trkaćim serijama poput Intercontinental GT Challenge-a.

'Uz to, ocjenjujemo i druga moguća područja djelovanja za nas u međunarodnom automobilističkom sportu,' kaže Julius Seebach, novi generalni direktor Audi Sport GmbH-a. 'Pritom imamo na umu želje naših kupaca jednako kao i buduću strategiju tvrtke, koja je jasno usmjerena na elektrifikaciju i mobilnost neutralnu prema ugljiku. Zbog toga se intenzivno pripremamo za ulazak u novu sportsku kategoriju prototipa LMDh sa svojim istaknutim utrkama, '24 sata Daytone' i '24 sata Le Mansa 24'. Najvažnija poruka za naše obožavatelje je da će motorsport i dalje igrati važnu ulogu u Audiju.'

Nije naveden datum prve utrke tvrtke u kategoriji 'hypercars class', ali proizvođači, uključujući Toyotu i Peugeot, prijavljeni su za ulazak u kategoriju 2022. godine, a nagađa se i da Lamborghini i Porsche također razmatraju mogućnost ulaska. Sve u svemu, vrlo živahne motorsport aktivnosti kod Audija.