samo 500 primjeraka

BMW predstavio XM Label Red: Najsnažniji BMW M model ikada napravljen

12.04.2023 u 09:45

Bionic
Reading

Izlazna snaga cijerlog pogonskog sustava od 550 kW (748 KS) generirana je kombinacijom V8 motora s unutarnjim izgaranjem od 430 kW (585 KS) i elektromotora snažnog 145 kW/197 KS integriranog u osmerostupanjski M Steptronic mjenjač

Samo nekoliko mjeseci nakon početka proizvodnje novog BMW-a XM, M odjel bavarskog proizvođača predstavlja glavnu verziju svog prvog automobila visokih performansi s elektrificiranim pogonskim sustavom. BMW XM Label Red objedinjuje M Hybrid sustav s dodatnom snagom i prilagođenim dizajnerskim naglascima koji pokazuju njegove izvanredne performanse. BMW XM Label Red najsnažniji je BMW M model ikada napravljen. Također je na vrhu ljestvice snage u segmentima Sports Activity Vehicle (SAV) i Sports Activity Coupé (SAC).

BMW XM Label Red odgovara potrebama i željama globalne ciljne skupine individualista - kupaca s ukusom za ekstrovertirani životni stil i strašću za vrhunskim performansama u automobilu koji nadilazi tradicionalne konvencije. Proizvodnja će započeti u kolovozu 2023. u tvornici BMW Grupe Spartanburg u SAD-u. Za isti vremenski okvir planirano je ekskluzivno izdanje vrhunskog modela ograničeno na 500 primjeraka i s vanjskim završnim premazom BMW Individual Frozen Carbon Black crne metalik boje karoserije.

BMW XM Label Red Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW M

BMW XM Label Red proslavit će svoju svjetsku premijeru na međunarodnom sajmu automobila u Šangaju u travnju 2023. Treba reći kako je Kina jedna od najvažnijih prodajnih regija za BMW XM Label Red, uz SAD i Bliski istok. Narudžbe, prema bavarskom proizvođaču premium automobila, kreću od 28. travnja. Nagađa se da će cijena jednog primjerka biti oko 203.000 eura.

M Hybrid sustav s vrhunskim i precizno procijenjenim performansama

M Hybrid sustav u BMW XM Label Red izdanju demonstrira opojni učinak elektrifikacije pogonskog sustava u modelima visokih performansi tvrtke BMW M GmbH u impresivnom stilu. Precizno izbrušena međuigra elektromotora i V8 motora osigurava trenutnu isporuku snage koja se zatim naglašeno povećava i nesmanjeno nastavlja do najviših dosega raspona okretaja. Ova kombinacija motora s unutarnjim izgaranjem i električnog motora odgovara konceptu pogona novog BMW M Hybrid V8 trkaćeg automobila za utrke u izdržljivosti (WEC), koji je imao uspješan debi u utrci '24 sata Daytone' u sjevernoameričkoj IMSA seriji ove godine i trebao bi nastupiti na utrkama uključujući '24 sata Le Mansa' 2024.

S izlaznom snagom sustava povećanom na 550 kW/748 KS, novi vrhunski model nadmašuje standardni BMW XM proizveden od prosinca 2022. za 70 kW/95 KS. Okretni moment sustava je povećan za 200 Nm i sada je na vrhuncu od 1000 Nm. Snaga se na cestu usmjerava M xDrive sustavom pogona na sve kotače. U kombinaciji sa specifičnim sastavom tehnologije šasije za model i brzim, visoko preciznim pogonskim sklopom i kontrolom šasije, ovo stvara jedinstveno iskustvo performansi s dinamikom i agilnošću na potpuno novoj razini.

V8 motor s vrhunskom M TwinPower Turbo tehnologijom i klasičnim karakterom visokih okretaja

M Hybrid sustav BMW-a XM Label Red spaja vrline elektrifikacije usmjerene na budućnost s tradicionalnim kvalitetama visokookretnog motora s unutarnjim izgaranjem s osam cilindara s M TwinPower Turbo tehnologijom. Najnovija generacija V8 motora ističe se izuzetno brzom isporukom snage, povećanom učinkovitošću i smanjenim emisijama. Kao i ispušni razvodnik s križnim nizovima, također ima ojačani pogon radilice, turbo punjenje s električno kontroliranim ispušnim ventilom, poboljšanu opskrbu uljem i optimizirano odvajanje ulja.

U BMW-u XM Label Red, V8 daje još veći doprinos učinku sustava koji se stvara u tandemu s električnim motorom. Svoju najveću snagu od 430 kW/585 KS proizvodi pri 5600 okr./min. Najveći okretni moment je 750 Nm, što je povećanje od 100 Nm u odnosu na verziju motora u standardnom BMW XM-u i koristi se u iznimno širokom rasponu okretaja od 1800 do 5400 okr./min.

S dvije elektronički kontrolirane i kontinuirano podesive zaklopke, sportski ispušni sustav BMW-a XM Label Red pruža emocionalno bogatu pratnju isporuci snage motora s živahnošću i energijom koja se obično ne povezuje s jedinicom s osam cilindara. Zvuk motora stoga ima vrlo prepoznatljivu kvalitetu, kao i dva para dvostrukih ispušnih cijevi, s pojedinačnim cijevima postavljenim jedna iznad druge.

Trenutačna isporuka snage: električni motor s inovativnim stupnjem predzupčanika

Poput V8 motora, električni motor M Hybrid sustava također koristi inovativnu tehnologiju za postizanje zamjetnog povećanja vučne snage. Stalno pobuđeni sinkroni motor integriran je u osmerostupanjski M Steptronic mjenjač zajedno sa svojom energetskom elektronikom i, u sada poznatom stilu električnih motora, reagira na samo male pomake papučice gasa trenutnom isporukom snage.

Električni motor doprinosi do 145 kW/197 KS maksimalnoj snazi sustava BMW-a XM Label Red i razvija nominalni okretni moment od 280 Nm. Faza prethodnog zupčanika koju je patentirao BMW koristi se za povećanje okretnog momenta koji proizvodi motor na efektivnih maksimalnih 450 Nm na ulazu prijenosa za motor. Na ovaj način, kompaktni motor može pružiti onu vrstu povećanja okretnog momenta koja se inače može postići samo korištenjem daleko veće i teže jedinice.

Poboljšano nakupljanje snage koje proizlazi iz stupnja prethodnog zupčanika između rotora elektromotora i ulaznog vratila mjenjača može se jasno osjetiti, i pri ubrzavanju izvan linije i pri brzom naletu brzine. U kombinaciji s optimiziranom isporukom snage V8 motora i njegovim karakterom visokog broja okretaja, ovo proizvodi performanse rijetkog autoriteta i pribranosti. BMW XM Label Red treba samo 3,8 s za sprint od 0 do 100 km/h. Njegova najveća brzina elektronički je ograničena na 250 km/h, ali raste na 290 km/h s opcijskim M Driver’s Packageom.

Osim što pruža učinak električnog pojačanja pri ubrzanju, električni motor također ima pomoćnu ulogu pod stalnim opterećenjima, pomažući u povećanju učinkovitosti motora s unutarnjim izgaranjem. To daje BMW XM Label Red prosječnu potrošnju goriva od 1,7 – 1,6 litara na 100 kilometara u WLTP testnom ciklusu, kombiniranu potrošnju električne energije od 34,5 – 33,0 kWh na 100 kilometara i emisiju CO2 od 39 – 35 g/km.

Snažna visokonaponska baterija, BMW IconicSounds Electric, kombinirana jedinica za punjenje i prediktivno upravljanje toplinom

Motor crpi energiju iz visokonaponske litij-ionske baterije integrirane u podvozje, koja je proizvod pete generacije BMW eDrive tehnologije. Litij-ionska baterija ističe se svojom visokom gustoćom energije na razini ćelije i baterijskog paketa. Omogućuje stalan protok snage u širokom temperaturnom rasponu, čak i pod velikim opterećenjem koje donosi posebno sportski stil vožnje. Ima udio korisne energije od 25,7 kWh. Zajedno s izvrsnom učinkovitošću elektromotora i sustavom inteligentnog upravljanja energijom, to omogućuje električni domet od 75 – 83 kilometra u WLTP ciklusu.

BMW XM Label Red stoga može završiti ne samo putovanja po gradu, već i vanzemaljske rute lokalno bez emisija i gotovo nečujno. Najveća brzina koja se može postići u čistom električnom načinu rada je 140 km/h. Isporuka snage električnog motora također dobiva vlastiti zvučni zapis, u obliku BMW IconicSounds Electrica razvijenog kao dio suradnje između BMW Grupe i skladatelja filmske glazbe Hansa Zimmera.

Jedinica za kombinirano punjenje M Hybrid sustava omogućuje AC punjenje do 7,4 kW. To znači da se visokonaponska baterija može napuniti od nula do 100 posto u 4,25 sati. Prediktivno upravljanje toplinom smanjuje vrijeme punjenja promišljenim zagrijavanjem ili hlađenjem baterije. Standardno se isporučuju i fleksibilni brzi punjač za korištenje s kućnim ili industrijskim utičnicama i profesionalni kabel za punjenje. Ovaj kabel načina 3 za punjenje na javnim stanicama za punjenje može se držati u prikladno elegantnoj i ekskluzivnoj vikend torbi i učvrstiti u prtljažniku pomoću kombinacije karabinera i pojasa za zaštitu od sudara.

  • +31
BMW XM Label Red Izvor: Promo fotografije / Autor: Enes Kucevic

M xDrive i M Sport diferencijal

Sustav pogona na sve kotače M xDrive usmjerava snagu koju stvaraju motor s unutarnjim izgaranjem i električni motor između sva četiri kotača precizno, brzo i prema potrebi u svakom trenutku. Sustav ima stražnju postavu, koja poboljšava agilnost BMW XM Label Red i posebno je izražena u 4WD Sport modu. Kada je DSC (Dynamic Stability Control) sustav potpuno isključen, način rada 4WD Sand s optimiziranim prianjanjem – osmišljen posebno za vožnju preko dina i sličnih površina – može se aktivirati putem izbornika M Setup.

Nadogradnja na rad M xDrive sustava je elektronički kontrolirana blokada diferencijala na stražnjoj osovini, koja dodatno poboljšava trakciju, agilnost i stabilnost smjera. M Sport diferencijal donosi potpuno varijabilnu raspodjelu pogonskog momenta između lijevog i desnog stražnjeg kotača prema potrebi.

Ugađanje podvozja specifično za model, integrirano upravljanje poprečnom dinamikom

Najsnažniji automobil BMW M za cestovnu vožnju ikada napravljen impresionira ne samo jedinstvenom snagom svog M Hybrid sustava, već i širinom svojih voznih atributa, koji uvijek iznova očaravaju i oduševljavaju. BMW XM Label Red dopire do svakog izazova s nepokolebljivom ravnotežom i sigurnošću, bilo da pokazuje svoje očito sportske performanse, ležerno krstari (s nultom lokalnom emisijom ako želite), pozivajući svoje putnike da se opuste u udobnosti na dugim putovanjima ili u off-road vožnji. Sofisticirana tehnologija podvozja automobila daje mu izvanredan raspon atributa, od dinamičnosti do udobnosti na velikim udaljenostima, i prilagođena je prilagođenim karakteristikama performansi pogonskog sustava s preciznošću po kojoj su BMW M modeli poznati.

Ekstrovertirani dizajn s ekskluzivnim detaljima

Stilski kao i tehnički, BMW XM Label Red vodi prvi model nakon legendarnog BMW M1 koji je zamišljen isključivo kao automobil visokih performansi iz BMW M GmbH na još ekskluzivniji teritorij. Mišićave proporcije dinamičnog Sports Activity Vehicle spajaju se s ekstrovertnim vanjskim dizajnom s velikim površinama, jasnim linijama i izgledom prednjeg dijela koji je rezerviran za modele BMW-a luksuzne klase. Ovdje su dodani naglasci dizajna koji naglašavaju jedinstveni karakter BMW-a XM Label Red kao automobila usmjerenog na postizanje najviših vrhunaca performansi.

Karakteristične značajke varijante XM koja povećava performanse uključuju narukvicu u Toronto crvenoj metalik boji, iako se može specificirati i crna narukvica. Upotreba crvene također se proširuje na oznake modela i umetke kotača. BMW XM Label Red standardno je opremljen 21-colnim kotačima od lake legure. Okviri za BMW M bubreg rešetku i elemente difuzora dolaze u crnom visokom sjaju.

Spektar nijansi vanjske boje dostupan za novi model sastoji se od jedne čvrste i osam metalik varijanti. Kupci također mogu birati između više od 50 BMW Individual posebnih završnih boja, uključujući novi BMW Individual Urban Green, BMW Individual Petrol Mica metallic, BMW Individual Anglesey Green metallic i BMW Individual Sepia metallic.

Ograničeno izdanje varijante BMW-a XM Label Red – od kojih će samo 500 primjeraka biti izdano globalno – maksimizira faktor ekskluzivnosti s još izražajnijim stilom. Crvena Toronto metalik za BMW M bubreg rešetku i umetak stražnjeg difuzora stvaraju dodatne dizajnerske naznake koje se kombiniraju sa završnom bojom karoserije u BMW Individual Frozen Carbon Black metalik boji. Kontrast sjajnih naglasaka u boji naspram svjetlucavih mat površina osigurava da vanjski izgled BMW XM Label Red ima posebno očaravajući učinak.

Crno/crvena shema boja također donosi vizualno privlačan i sportski okus u unutrašnjost BMW-a XM Label Red. Prepoznatljiva trodimenzionalna obloga krova i ukrasi za stupove karoserije imaju crne površine. Crvena se koristi kako bi unijela dodatni osjećaj ekskluzivnosti u gornje dijelove naslona u obliku dijamanta i integrirane naslone za glavu sjedala za vozača i suvozača te vanjskih stražnjih sjedala. Ovo je nadopunjeno crvenim kontrastnim šavovima za crne površine sjedala, ploče s instrumentima, obloge vrata i središnje konzole, te isto tako crvenim detaljima za ventilacijske otvore. Među ostalim ekskluzivnim značajkama BMW XM Label Red interijera su crvena oznaka 'XM' ispod kontrolnog zaslona i unutarnja ukrasna traka u satenskom efektu karbonskih vlakana s crvenim i plavim naglascima koji naglašavaju ovo kao M automobil. Unutar ograničene varijante Label Red, kupci će pronaći pločicu ispod kontrolnog zaslona s natpisom '1 od 500'.

Kokpit sportskog automobila s BMW zakrivljenim zaslonom; M Lounge straga

Višenamjenska M sjedala, jastučići za koljena, sadržaj specifičan za M na BMW zakrivljenom zaslonu i standardno ugrađenom BMW head-up zaslonu, prepoznatljiva M ručica mjenjača i specifična M upravljačka ploča na središnjoj konzoli glavna su obilježja Kokpit u stilu sportskog automobila optimiziran za pružanje bogato privlačnog iskustva performansi u vozilu. Gumb M Hybrid koristi se za odabir željenog načina rada za pogonski sustav, dok gumb Setup omogućuje izravan pristup konfiguraciji pogonskog sklopa, podvozja, upravljanja, kočionog sustava i M xDrive-a, kao i dopušta razinu energije kočenja rekuperacija koju treba prilagoditi. M kožni upravljač ima ukrasne elemente u crnom kromu, plus M tipke i poluge mjenjača s karbonskim umetcima čiji su simboli plus i minus u crvenoj boji. Ekskluzivna posebna značajka BMW XM Label Red je simbol koji identificira Boost Mode na lijevoj ručici mjenjača.

Velikodušan osjećaj prostora, visokokvalitetni materijali i ekstravagantan dizajn pretvaraju stražnji dio BMW-a XM Label Red u ekskluzivni M Lounge. Opcijski grijani nasloni koji se protežu duboko u bočne strane kabine i jastuci od Merino kože s crvenim kontrastnim šavovima i oznakom 'XM' putnicima nude luksuzne razine udobnosti. Skulpturalna stropna obloga prilično je jedinstvena sa svojom trodimenzionalnom strukturom prizme, rubom u stilu nosača za fotografije i 100 LED jedinica za osvjetljenje. Ambijentalna rasvjeta, automatska klima s četiri zone, Harman Kardon Surround Sound System i Travel & Comfort System također su standardne značajke, dok popis opcija uključuje Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound System s pojačalom od 1475 W i četiri dodatna zvučnika u području krova.

Napredni sustavi pomoći vozaču; BMW Live Cockpit Professional kao standard

BMW XM Label Red kupcima nudi širok izbor naprednih sustava za automatiziranu vožnju i parkiranje. Među tehnologijama koje su standardno ugrađene je Driving Assistant, koji uključuje upozorenje na frontalni sudar, upozorenje o napuštanju vozne trake uključujući povratak u traku s pomoći pri upravljanju, Evasion Assistant, Alertness Assistant i Info sustav za ograničenje brzine. Opcijski Driving Assistant Professional donosi Active Cruise Control sa Stop&Go funkcijom zajedno sa značajkama kao što su Steering and Lane Control Assistant, prepoznavanje semafora, Automatic Speed Limit Assist i Active Navigation.

Parking Assistant Plus također je dio standardne specifikacije. Uz Reversing Assistant, ovaj sustav dodaje Parking View, Front and Straga Panorama View i 3D View repertoaru funkcija.

BMW XM Label Red standardno dolazi s BMW Live Cockpit Professional, koji sa sobom donosi najnoviju generaciju BMW iDrive višesenzornog iskustva vozila, ovdje temeljenog na M-specifičnoj verziji BMW operativnog sustava 8. S potpuno digitalnim grupiranja zaslona i BMW Intelligent Personal Assistant, novi BMW iDrive namjerno je usmjeren na upravljanje dodirom i upravljanje gestama, kao i dijalog koristeći prirodni jezik.

BMW Live Cockpit Professional također uključuje navigacijski sustav BMW Maps temeljen na oblaku. Opcijski BMW Digital Key Plus omogućuje kupcima da zaključaju i otključaju BMW XM Label Red koristeći svoj Apple iPhone pomoću sigurnosno poboljšane ultra širokopojasne (UWB) radio tehnologije. Integracija pametnog telefona za Apple CarPlay® i Android Auto™, personalizirana BMW ID funkcija i eSIM dizajniran za 5G mobilnu tehnologiju također su dostupni za korištenje.