Od ceste do staze

BMW M4 Coupe i BMW M4 GT3; svjetska premijera prototipova dviju ikona na Red Bull Ringu

23.08.2020 u 10:17

Bionic
Reading

Pobjednik utrke MotoGP-a 'BMW M Grand Prix Styria' koja se održava od 21. do 23. kolovoza bit će nagrađen ekskluzivnim BMW-om M4 Coupe modelne generacije 2021.

BMW M GmbH je prvi put predstavio svoje dvije ikone dizajnirane za cestu i trkaću stazu jednu uz drugu, prototipove novog BMW-a M4 Coupea i novi BMW M4 GT3. Dogodilo se to tijekom najave utrke MotoGP-a koja nosi službeni naziv 'BMW M Grand Prix Styria', dva vozila predstavljena su u maskirnim bojama dizajniranim posebno za ovu svrhu, jer će njihov konačni dizajn biti otkriven nešto kasnije, u rujnu ove godine.

'Jako sam zadovoljan što smo ovdje mogli predstaviti i novi BMW M4 Coupe (kombinirana potrošnja goriva: 10,9 - 10,5 l/100 km; kombinirana emisija CO₂: 249 - 239 g/km; obje vrijednosti su privremene) i novi BMW M4 GT3. Kao naslovni sponzor 'BMW M Grand Prix-a Styria' (Štajerske) i dugogodišnji partner organizatora MotoGP-a Dorna Sportsa, ne mogu zamisliti bolje mjesto za održavanje ove posebne premijere. BMW M4 Coupe i njegova motorsport verzija BMW M4 GT3 su ikone BMW M GmbH-a i sjajni primjeri prenosa tehnologije od motorsporta do serijske proizvodnje - i opet natrag. Od početka su se oba vozila razvijala paralelno jedno s drugim, tako da oba imaju iste gene', kaže Markus Flasch, izvršni direktor BMW M GmbH-a, koji je i sam odvozio prve krugove na Red Bull Ringu u BMW-u M4 Coupe.

Poput novog BMW-a M3 limuzine i svih ostalih aktualnih automobila visokih performansi BMW M GmbH-a, novi BMW M4 Coupe bit će dostupan u dvije izvedbe. Osim u varijanti s 480 KS (353 kW) sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem, trkaći Competition model s 510 KS (375 kW) s 8-stupanjskim M Steptronic mjenjačem s Drivelogic-om također će biti u ponudi za oba modela.

Temeljna komponenta koju dijele svi BMW-ovi M4 je novorazvijeni redni šesterocilindrični motor s M TwinPower Turbo tehnologijom i konceptom visokih okretaja motora. Ovaj motor velike snage od početka je razvijen na temelju karakteristika performansi preuzetih izravno iz motorsporta. Korist od ovoga neće imati samo BMW M Customer Racing Team trkaće ekipe, koje će se utrkivati s modelom BMW M4 GT3 ​​u brojnim GT serijama širom svijeta, već će to koristiti i podizanju standarda zadovoljstva u vožnji s BMW M4 legalnim cestovnim vozilima na novu razinu.

Za Philipa Enga, BMW-ovog tvorničkog vozača koji vozi BMW M4 GT3, vožnja kruga na austrijskoj stazi bila je dobrodošla najava za predstojeću godinu: 'Jedva čekam da BMW M4 GT3 dovezem na startni grid', kaže Austrijanac koji će sudjelovati u seriji DTM (Deutsche Tourenwagen Masters) s automobilom ZF BMW M4 DTM. 'BMW M4 GT3 će već sljedeće godine sudjelovati u svojoj prvoj utrci i moći će dokazati svoje performanse u natjecateljskim uvjetima. Siguran sam da ima ono što je potrebno za nastavak dugogodišnje i uspješne tradicije BMW M vozila.'

Od godine 2022. i nakon odabranih utrka 2021. godine, BMW M4 GT3 će napokon zamijeniti BMW M6 GT3 kao vrhunski model u BMW-ovoj sportskoj ponudi za kupce. Od 2016. godine, BMW M6 GT3 dio je portfelja vozila BMW M Motorsport, koji je već u svojoj prvoj godini osvojio utrku u izdržljivosti '24 sata Spa-Franchorchamps', a dvije godine kasnije nadmašio je ovaj uspjeh dvostrukom pobjedom.

No, prije nego što novi BMW M4 Coupe zapravo bude pušten na cestu i trkaću stazu bez posebnog maskirnog dizajna, još uvijek se moraju izvršiti posljednja intenzivna ispitivanja. Službena svjetska premijera planirana je za rujan 2020. No, jedno je već sigurno: jedan od vozača MotoGP-a koji se bore za bodove i pozicije samo nekoliko dana nakon premijere BMW-a M4 Coupe na Red Bull Ringu, imat će zadovoljstvo voziti ikonu BMW M GmbH-a. Jer pobjednik utrke 'BMW M Grand Prix Styria' koja se održava od 21. do 23. kolovoza bit će nagrađen ekskluzivnim BMW-om M4 Coupe modelne generacije 2021.

  • +13
BMW M4 Coupe i BMW M4 GT3; svjetska premijera prototipova Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW M GmbH