nissan i Docomo

Avatar kao suvozač? Sve je moguće kad Japanci budućnost uzmu u svoje ruke

18.03.2019 u 11:05

Bionic
Reading

Tehnologija vožnje automobilom sada je prešla u novu dimenziju, a pogledajte kako to rade Japanci

Nova tehnologija Nissanove inteligentne mobilnosti pod nazivom I2V prvi put je u siječnju ove godine predstavljena na sajmu elektronike CES u Las Vegasu, a sustav I2V ('Invisible-to-visible' ili 'nevidljivo u vidljivo') u budućnosti će spajati stvarni svijet s onim virtualnim. Povezujući informacije iz senzora izvan automobila i unutar njega s podacima iz oblaka (clouda), pomaže se vozačima da 'vide nevidljivo', primjerice ono što se nalazi malo dalje niz cestu, iza zgrade ili iza ugla.

Nissan I2V, prezentacija Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Poznati japanski proizvođač automobila Nissan iz Renault grupe i NTT Docomo, japanska tvrtka koja pruža usluge telefoniranja, videotelefoniranja, interneta i elektroničke pošte, krenula je i s praktičnim testiranjima te tehnologije budućnosti na Grandriveu, Nissanovom poligonu za testne vožnje u Yokosuki u Japanu. Ispitivanja se obavljaju na terenu u vozilu u pokretu, pomoću mobilne mreže 5G pete generacije društva Docomo.

Osim toga, I2V povezuje vozače i putnike s metasvijetom, virtualnim svijetom u kojem ljudi mogu komunicirati putem avatara. Članovi obitelji, prijatelji i druge osobe koje se nalaze na nekom drugom mjestu mogu se pojaviti u automobilu u obliku trodimenzionalnih avatara proširene stvarnosti kako bi vozaču radili društvo ili pružili pomoć.

Nissan i NTT Docomo, tehnologija I2V Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan