PRIJE FRANKFURTSKOG AUTOSALONA

Nova Opel Astra stigla u Hrvatsku

02.09.2015 u 10:47

  • +7

Opel Astra

Izvor: Promo fotografije / Autor: OPEL

Bionic
Reading

Jedanaesta generacija drugog najprodavanijeg automobila u Europi predstavljena je u Hrvatskoj prije službene svjetske premijere na sajmu u Frankfurtu

Opelovim dizajnerima uspjelo je ono što se na prvu činilo nemogućim. Atraktivan automobil učiniti atraktivnijim a da pritom nije kopija prethodnika. U odnosu na minulu generaciju, nova Astra je manja - pet centimetara kraća, 2,5 centimetra niža s jednako toliko kraćim međuosovinskim razmakom; međutim zapremina prtljažnika ostala je ista - 370 litara, dok su putnici sprijeda dobili dva centimetra više za glavu, a oni straga čak četiri centimetra za noge.

Ukupna masa manja je za 120 do čak 200 kilograma, od čega je 50-ak kilograma ovjesa. Impresivno.

Opelov najprodavaniji model sada raspolaže i novom paletom motora - benzincima 1.0 do 1.6 i poznatim 1.6-litrenim dizelašem. Premijeru pod poklopcem Astre ima 1.4-litreni turbopunjeni benzinski motor koji će se nuditi u izvedbi sa 125 i 150 KS. Moderna jedinica deklarirana je na ubrzanje s mjesta do 100 km/h za 8,3 sekunde, uz prosječnu potrošnju u kombiniranom ciklusu od 4,9 l/100 km.

Komande na upravljaču, radio, USB i Bluetooth sad su standardni dio opreme, dok će sedmoinčni multimedijsko-kontrolni sustav osjetljiv na dodir biti dostupan bez nadoplate od opreme Enjoy.

U Opelu su jako ponosni na to što je Astra prvi kompaktni automobil s adaptivnim svjetlima LED Matrix. U praksi za vozača to znači 30-40 metara raniju detekciju opasnosti odnosno gotovo dvije sekunde više vremena za reakciju.

Od detalja svojstvenijih premium klasi valja spomenuti i kožom presvučena sjedala s funkcijom masaže, grijanja i hlađenja. Naravno, i u Russelsheimu su se potrudili Astru opremiti sijasetom aktivnih elektroničkih sustava - od prepoznavanja prometnih znakova i upozoravanja prilikom nesvjesnog napuštanja prometne trake do nadzora mrtvog kuta i automatskog kočenja prilikom nalijetanja na prepreku.

Cijena osnovne Astre sa 100 KS, klimom, tempomatom, ESP-om, šest zračnih jastuka, LED pokazivačima smjera i grijanim retrovizorima na našem tržištu iznosit će 122.000 kuna.