TEST

Dacia Dokker Stepway 1.2 TCe

27.08.2015 u 12:21

  • +7

Dacia Dokker Stepway 1.2 TCe

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Bionic
Reading

Donedavno su u Daciji koristili oprobane tehnologije kako bi ponudili tržištu pouzdan automobil po niskoj cijeni, no s novim generacijama Rumunji su otišli korak dalje pa vozila iz Miovenija opremljenošću sve manje kaskaju za modern(ij)om konkurencijom. Dobar primjer novih vjetrova je Dokker Stepway

Vizualno atraktivan za jedan MPV, bogato opremljen, sa sofisticiranim pogonom - za Dokker Stepway neće biti potrebno prodati bubreg kako biste si ga priuštili. Doduše, treba odmah istaknuti da robustan izgled služi isključivo kao šminka, a ne i pozivnica za istraživanje bespuća. Dokker Stepway, naime, ne raspolaže pogonom na sva četiri kotača, niti elektronskim programima koji bi dozirali isporuku okretnog momenta pogonskim kotačima na skliskim podlogama.

Ovo ne znači da nije multifunkcionalan. Osim što će bez problema prihvatiti petero natprosječno visokih putnika, Dokker Stepway će već u standardnom razmještaju sjedala ponuditi 800 litara obujma prtljažnika. Zapremina preklapanjem klupe raste do impresivnih 3.000 litara, a tu je i sijaset spremnika za odlaganje krupnijih i manjih predmeta.

Sve ovo bilo bi od male koristi da nije modernog 1,2-litrenog benzinca pod poklopcem, a on se pokazao voljnim povući i više tereta nego što bi se to samo po suhoparnim brojevima moglo zaključiti. Subjektivan dojam za upravljačem jest da je maleni motor snažniji nego što jest, a također je impresivno štedljiv. Dokker Stepway nažalost nije i vozački orijentiran automobil. Upravljač je anemičan, a ručni peterostupanjski mjenjač, iako dobro podešenih prijenosnih omjera, nerijetko zapinje pri bržoj izmjeni stupnjeva prijenosa.

Ovo mu se ne može previše uzeti za zlo jer Dokker Stepway ionako nije namijenjen dinamičnoj vožnji, već udobnom prevoženju putnika i hrpetine prtljage, čemu pomaže i dvoje kliznih vrata. Ovjes je stoga mekan i veoma udoban, čak i na najoštećenijim prometnicama, a sjedala udobna i nakon duljih dionica.

Dokker Stepway svakako zaslužuje preporuku, no ukoliko ne patite na dizajn, i njegova standardna verzija podjednako će vas zadovoljiti. Tražite li praktični, pristupačni MPV, svakako ga isprobajte.

Proizvođač: Dacia
Model: Dokker 1.2 TCe Stepway
Vrsta motora: 1,2, četiri cilindra, benzin
Obujam: 1.198 cm3
Snaga (kW/KS): 84/115 @ 4.500 o/min.
Okretni moment (Nm): 190 @ 2.000
Potrošnja (l/100 km): 5,9/8,5/7,1
Ubrzanje (0-100 km/h): 10,7 s
Maksimalna brzina: 175 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm): 4.363/1.755/1.814
Cijena do registracije: 117.500 kuna (osnovni model 88.900 kuna)