TEST

Citroen DS3 Black BlueHDI 100

04.08.2015 u 12:09

  • +7

Citroen DS3 Black BlueHDI 100

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Bionic
Reading

Nakon što se pokazala i više no uspješnom, Francuzi su odlučili osamostaliti liniju DS. Odnedavno se za ove automobile, naime, više ne koristi prefiks - Citroen

DS3 kao najpopularniji model u gami, odskočio je od prosjeka novim setom svjetlosnog sklopovlja. Xenon s LED svjetlima sprijeda te LED svjetla straga i grafički pokazivači smjera, definitivno su nešto što bismo prije očekivali vidjeti na višoj klasi vozila, no njihov efekt nije samo estetski.

Dovoljna je jedna noćna vožnja pa da zaključite kako bi ova tehnologija trebala biti standardni dio opreme svih novih automobila, ako ni zbog čega drugog, onda zbog sigurnosti. Pasivni elementi sigurnosti poput zračnih jastuka i zavjesa svakako su poželjan dio opreme u slučaju sudara, no prometni incident, složit ćete se, bolje je prevenirati u cijelosti.

DS3 se do sada već iskazao odličnim voznim karakteristikama, a ni testni model na ovom ispitu nije podbacio. Ovjes je dovoljno tvrd, no ne i pretvrd, a raspored mase po osovinama idealan. S ovim automobilom ćete voljeti skrenuti na zavojitu cestu, gdje se karoserija pri bržim promJenama smjera minimalno naginje, a automobil ponaša predvidljivo uz pravovremenu aktivaciju ABS-a. Čak je i izmjena stupnjeva prijenosa postala zadovoljstvo, a jedino što još može unaprijediti osjećaj vožnje jest direktniji upravljač.

Pritom je testni DS3 jedan od onih automobila za kojeg ćete lako pomisliti kako je snažniji no što uistinu jest. Deklariranih 100 KS 1.6-litrenog dizelaša priča samo djelić priče. Mnogo vežu težinu ima mesnatih 254 Nm okretnog momenta dostupnih već od 1.750 okretaja u minuti koji DS3 čine veoma upotrebljivim automobilom u svim uvjetima. Pritom je novi dizelaš čist i impresivno štedljiv.

DS3 je i zadovoljavajuće praktičan. Putnik smješten iza vozača naći će poprilično manje mjesta za koljena, no zato će onaj iza suvozača uživati u komforu. Pretinaca za odlaganje sitnica ima dovoljno, a manje zamjerke mogu se izreći tek na račun preglednosti koja bi mogla biti i bolja.

Nije teško shvatiti zašto je DS3 tako popularan automobil koji čak i kao rabljeni vrlo dobro drži cijenu. Francuzi će se morati poprilično potruditi kako bi izradili dostojnog nasljednika ovog automobila.

Proizvođač: Citroen
Model: DS3 Black BlueHDi 100
Vrsta motora: 1.6, četiri cilindra, DIZEL
Obujam: 1.560 cm3
Snaga (kW/KS): 73/100@ 3.750 o/min
Okretni moment (Nm): 245 @ 1.750
Potrošnja (l/100 km): 4,7/6,5/5,1
Ubrzanje (0-100 km/h): 10,8 s
Maksimalna brzina: 190 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm): 3.950/1.715/1.480
Cijena do registracije: 149.900 kuna (osnovni model 110.864 kn)