VOZILI SMO

Renault Kadjar - Qashqaijev blizanac stigao i kod nas

09.06.2015 u 20:07

  • +16

Renault Kadjar

Izvor: Promo fotografije / Autor: renault

Bionic
Reading

O strelovitom rastu SUV i crossover segmenta ne treba previše govoriti. Recimo samo da je čak jedan od deset prodanih automobila u Hrvatskoj upravo ova vrsta vozila, a u Europi i svijetu omjer je još i povoljniji

Iz istog razloga proizvođači luduju za njima, a ni Renault nije iznimka. Nakon što je Nissan Qashqaijem pogodio zlatnu žilu, u sestrinskoj firmi Renault su odlučili na istoj platformi lansirati Kadjar. Već na prvi pogled sličnosti su neizbježne: vozilo dugo 4.450 mm izgleda kao Qashqaijev brat blizanac bez obzira na kut iz kojeg ga promatrate, a jasnije razlike vidljive su tek u unutrašnjosti.

Ako se u obzir uzme to da je Qashqai jedan od atraktivnijih crossovera na tržištu, onda ovo nije mana.

Renault se hvali natprosječno izdašnim prostorom za glave i noge putnika straga, kao i ogromnim prtljažnikom koji nudi 470 litara obujma standardno, odnosno 1.500 s preklopljenom klupom. Tu je i skrivena kuka za vuču, dok se suvozačko sjedalo također može preklopiti kako bi Kadjar progutao predmet dužine dva i pol metra.

Od elektronskih asistenata valja spomenuti pomoć pri parkiranju i kočenju u nuždi, kao i sustav za prepoznavanje znakova. Sve se to lijepo prikazuje na sedmoinčnom TFT-ekranu ispred vozača, a tu je i dobro poznati multimedijalno kontrolni sustav na središnjoj konzoli - R-link.

Kadjar će pokretati tri motora, uparena s dva mjenjača i dvije vrste prijenosa.

Za osnovni model tu je 1.2 benzinac sa 130 KS i ručni šesterostupanjski mjenjač, dok će ljubitelji dizela moći birati između 1.5-litrenog motora sa 110 KS i ručnim mjenjačem ili automatiziranim s dvije spojke te 1.6-litrenog sa 130 KS, no isključivo ručnim mjenjačem.

Ovaj potonji zato je dobavljiv s Qashqaijevim integralnim pogonom na sva četiri kotača.

Renaultov posljednji crossover proizvodi se u Palenciji, rame uz rame s Meganeom, a u testnoj je fazi odgulio čak 600.000 kilometara.

Kadjar kod nas u prodaju kreće 15. lipnja. Za osnovni model trebat će izdvojiti 149.900 kuna, dok će najopremljeniji stajati 238.900 kuna.