TEST

Dacia Duster Blackstrom 1.5 dCi 4x4

28.05.2015 u 15:35

  • +7

Dacia Duster Blackstrom 1.5 dCi 4x4

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Bionic
Reading

Ako ste u potrazi za robusnim, ali ne prevelikim SUV-om kojim ćete spremno i bez puno razmišljanja zaroniti u blato, a pritom niste spremni počistiti bankovne račune - Dacia Duster se već neko vrijeme nameće kao primamljivo rješenje. U verziji Blackstorm rumunjska ponuda postala je još atraktivnija

Iako tehničkih razlika u odnosu na standardni Duster nema, Blackstrom donosi bogatiji i upečatljiviji paket opreme za manje novca. Uz naglašene branike i pragove, aluminijske felge i kromirani završetak ispuha, tu su sad i u žutoj boji oklopljena kućišta retrovizora, kao i naljepnice na karoseriji te slično brendiran interijer.

Testirani Duster pokretao je dokazani 1,5-litreni common rail dizelaš sa 110 KS uparen s ručnim šesterostupanjskim mjenjačem te elektronski kontroliranim pogonom na sva četiri kotača. Najbolje mu je prepustiti da sam odabire kojim kotačima će isporučivati okretni moment, no ako pazite na štedljivost, konstantan pogon na dva kotača polučit će i najbolji rezultat. U režimu Lock pak svladat ćete i terene koji se na prvu možda čine nepremostivima. Naravno, ako je vaš Duster opremljen pravim gumama.

Ovjes je veoma mekan, pa tako Duster kroz zavoje podosta pliva, a i primjetno je naginjanje karoserije. Sjedala iz istog razloga ne nude neko bočno držanje, no zato im je, baš kao i Dusteru, udobnost jača strana. Mjenjač je pak podešen za tegljenje težih tereta pa su prve tri brzine jako kratke, zbog čega je učestalo posezanje za ručicom nužnost. Upravljač je, standardno za Daciju, podosta anemičan dok na kočnice nema zamjerki.

U Dusteru se, baš kao i u svim SUV-ovima, vozi povišeno, pa je i preglednost vrlo dobra. Izolacija buke bi mogla biti i bolja, posebice zato što maleni dizelaš radi vrlo mirno.

Summa summarum, Duster Blackstorm, koji je moguće dobiti i u benzinskoj izvedbi, odlična je prilika za one koji žele više opreme, a ne žele posegnuti preduboko u džep. Konkurencije, po ovoj cijeni, praktički i nema, pa je teško ne preporučiti ga ukoliko niste prezahtjevan vozač, a skloni ste često izbivati izvan uređenih prometnica.

Proizvođač: Dacia
Model: Duster 1.5 dCi 4x4 Blackstorm
Vrsta motora: 1.5, četiri cilindra, dizel
Obujam: 1.461 cm3
Snaga (kW/KS): 81/110 @ 4.000 o/min.
Okretni moment (Nm): 240 @ 1.750 o/min.
Potrošnja (l/100 km): 5,8/7,7/6,4
Ubrzanje (0-100 km/h): 12,9
Maksimalna brzina: 168 km/h
Emisija CO2 (g/km): 135
Dimenzije (D/Š/V u mm): 4.315/1.822/1.695
Cijena do registracije: 147.500 kuna