TEST

Jeep Renegade 1.6 Mjet Limited

12.02.2015 u 12:54

  • +5

Jeep Renegade

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Bionic
Reading

Jeep Renegade prvi je pravi plod suradnje novoosnovane alijanse Fiat Chrylser. Ovo je prvi Jeep izrađen izvan SAD-a na novoj platformi koju dijeli sa sestrinskim modelom Fiat 500X

Već na prvi pogled Renegade odiše prepoznatljivim džipovskim karakteristikama: agresivnom maskom, visokim blatobranima i kutijastom karoserijom. Mališan koji i nije tako malen kao da vas poziva da njime skrenete izvan uređene prometnice. Doduše, testni model ondje bi imao limitirane mogućnosti budući da nije raspolagao integralnim pogonom, no ipak je upotrebljiv zahvaljujući povoljnom prilaznom i odlaznom kutu te povišenom odstojanju od tla.

Neobičan dizajn pokazao se veoma popularnim među prolaznicima koji se nisu libili jasno demonstrirati kako su SUV-ovi i kod nas popularniji od uobičajenih klasa vozila. Renegade nigdje nije prošao nezapaženo. Prilikom oblikovanja linija, naglasak je stavljen na tradiciju, no i praktičnost. Tako će se u unutrašnjosti bez problema smjestiti i dvometraši, dok će prtljažnik zbrinuti 520 litara, odnosno 1.440 s preklopljenom stražnjom klupom.

Kvaliteta materijala vrlo je dobra, kao i ergonomija. Dosta informacija dostupno je putem središnjeg displeja na kontrolnoj ploči, a jedine zamjerke mogu se izreći na račun pretjeranog broja kontrola na upravljaču koje je lako greškom aktivirati pri dinamičnijoj vožnji.

Upravljač je dobro odmjeren i zadovoljavajuće direktan za ovu klasu vozila, a lako je primijetiti da je Renegadeov ovjes i nešto krući no što bi se moglo očekivati pa se karoserija ne naginje previše u zavoju. Prijenosni omjeri fino su podešeni, a i mjenjač je precizan s dovoljno kratkih hodovima. Najimpresivniji je motor. 1.6-litreni common-rail radi mirno i veoma je brz u odazivu na gas. Ima dovoljno okretaja pri niskim okretajima te je dovoljno elastičan da gotovo možete zaboraviti u kojem ste stupnju prijenosa. Budući da Renegade nije najaerodinamičniji automobil u klasi, teško je bilo očekivati i najnižu potrošnju u klasi, no i tu se 'odmetnik' pokazao na visini zadatka.

Kad se podvuče crta, teško je ne ostati impresioniran prvim talijanskim Jeepom. Ako ste u potrazi za ovom klasom automobila, svakako biste mu trebali dati šansu.

Proizvođač: Jeep
Model: Renegade 1.6 Mjet Limited
Vrsta motora: 1,6, četiri cilindra, dizel
Obujam: 1.598 cm3
Snaga (kW/KS): 88/120 @ 3.750 o/min
Okretni moment (Nm): 320 @ 1.750
Potrošnja (l/100 km): 5,6/7,5/6,4
Ubrzanje (0-100 km/h): 10,2
Maksimalna brzina: 178 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm): 4.255/1.805/1.697
Cijena do registracije: 206.047 kuna (osnovni model: 180.705 kn)