MORAJU FARBATI CISTERNE

Najnapredniji američki lovac ne radi na gorivo ugrijano na suncu

09.12.2014 u 14:14

Bionic
Reading

Najsofisticiraniji, najprestižniji, najskuplji i najsvestraniji američki stealth lovac iz dana u dan pokazuje se sve problematičnijim. Posljednja u nizu dječjih bolesti koja muči F-35 gotovo pa da bi mogla proći pod prvoaprilsku šalu

Američka vojska naime primorana je prefarbati sve cisterne koje služe za opskrbljivanje F-35 gorivom iz maslinastozelene u reflektirajuće bijelu; u protivnom ovaj stealth lovac pete generacije neće poletjeti.

F-35 odbija raditi na gorivo koje se ugrijalo na suncu pa Amerikanci čak razmišljaju o posebnim nadstrešnicama kojima bi zaklonili cisterne jer je bijela boja poprilično lako uočljiva eventualnim neprijateljskim snagama.

Ali zašto ovaj problem ne riješi proizvođač - Lockheed Martin koji je po primjerku utržio 150 milijuna dolara?

Zato jer je sustav spremnika i dotoka goriva ovog lovca pete generacije zamišljen kao sustav hlađenja koji će preuzimati dio topline od ostalih sustava. Ako je gorivo previše toplo već u startu - avion neće ni poletjeti.

Jednostavno, zar ne?

Američka vojska stoga planira eksperimentirati i s maslinastom reflektirajućom bojom koja će po cisterni koštati 4.000 američkih dolara, a sve s ciljem da vuk ostane sit, a koza cijela.