BUDUĆNOST NA ČEKANJU

Samoupravljivi automobili očajni su po kiši

04.12.2014 u 15:07

Bionic
Reading

Premda nas proizvođači uvjeravaju kako neće proći mnogo vremena prije no što nam robotizirani sustavi otmu upravljač iz ruke, budućnost će, izgleda, morati još malo pričekati

Hyundai je ovih dana upriličio natjecanje u Južnoj Koreji za autonomno upravljane automobile. Od četrnaest momčadi, samo ih se četiri plasiralo u drugi krug, a onda je pala kiša.

Ruku na srce, i vozači od krvi i mesa počnu se ponašati neuobičajeno kad malo vode poškropi asfalt pod njihovim kotačima, no to nije ništa u usporedbi s robotiziranim sustavima koji naskroz polude.

Kao što možete vidjeti u usporednim videima na ovom linku, momčadi su morale po nekoliko puta preuzimati kontrolu nad automobilima kako ne bi sletjeli s ceste, zaletjeli se u stup ili u ogradu.

Navodno problem nije toliko u skliskoj podlozi koliko u ovisnosti radarskih sustava i senzora o neometanoj preglednosti. Dovoljno je da sunce malo zabljesne kamere ili pak da magla i kiša smanje vidljivost pa da nastane potpuni kaos.

Tehnologija koju razvijaju Google, Mercedes, BMW, Audi i ostali vjerojatno je mnogo bolja, no ostaje za vidjeti koliko će ljudi u skoro vrijeme biti voljni prepustiti kontrole softveru.

Samoupravljivi automobili su očajni po kiši